Ευρωβουλή: Ανέβασε τον πήχη των στόχων στην εξοικονόμηση ενέργειας

Ευρωβουλή: Ανέβασε τον πήχη των στόχων στην εξοικονόμηση ενέργειας

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε ακόμα ένα θετικό βήμα προς την θέσπιση φιλόδοξων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης. Η Ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου εξέτασε τον φάκελο της οδηγίας για την εξοικονόμηση και ανέβασε τον πήχη σε σχέση με αυτά που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά λιγότερο φιλόδοξα σε σχέση με την θέση της Επιτροπής Βιομηχανίας της Ευρωβουλής.

Συγκεκριμένα:

  • Ορίστηκε στόχος εξοικονόμησης 35%, δεσμευτικός σε επίπεδο ΕΕ, αλλά με ενδεικτικούς εθνικούς στόχους.
  • Καταστάθηκε ισχυρό το άρθρο 7 που περιλαμβάνει την υποχρέωση ετήσιας εξοικονόμησης των προμηθευτών ενέργειας κατά 1,5%. Στον υπολογισμό της συνολικής ποσότητας που πρέπει να εξοικονομείται έχει συμπεριληφθεί ο τομέας των συγκοινωνιών και αφαιρέθηκαν τα διάφορα παραθυράκια ευελιξίας που είχε ζητήσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης (όπως π.χ. να προσμετρώνται δράσεις εξοικονόμησης που έγιναν την περίοδο 2014-2020 και στην περίοδο 2021-2030)

Με δύο λόγια, εάν προχωρήσει το σκεπτικό των ευρωβουλευτών, σαν χώρα το 2030 θα πρέπει να έχουμε μειώσει την κατανάλωση μας κατά 35%, ενώ οι προμηθευτές ενέργειας οφείλουν να περιορίσουν τις πωλήσεις τους κατά 1,5% κατ’ έτος (3,5 φορές περισσότερο από όσο είχαν ζητήσει οι Eυρωπαίοι Υπουργοί).

Η συμφωνία τελικά επετεύχθη καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα οπισθοχώρησε από τις πολύ συντηρητικές του θέσεις, με 485 βουλευτές να ψηφίζουν τελικά υπέρ, 132 κατά και 58 απείχαν.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωβουλή και το Συμβούλιο των Υπουργών (που είναι το πλέον συντηρητικό).

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο των τριών φακέλων του λεγόμενου «Πακέτου Καθαρής Ενέργειας», που τέθηκε προς ψήφιση.

 

(Visited 92 times, 1 visits today)

Γραφτείτε στο newsletter μας: