Το Σπίτι των Ανέμων στη Σαντορίνη

40.00

Η αρχιτέκτων του έργου, Αγνή Κουβελά και έξι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί αναλύουν το συγκεκριμένο οικοδόμημα μέσα σε ένα ευρύ χωρικό, χρονικό και θεωρητικό πλαίσιο, και ορίζουν τον εννοιολογικό ορίζοντα ερμηνείας του.

Περιγραφή

Συγγραφέας: Αγνή Κουβελά

«Η κατοικία στη Μεσόγειο είναι ένα από τα πιο αγαπητά θέματα της αρχιτεκτονικής από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας […], αντικείμενο μελέτης –και λατρείας– όχι μόνο από αρχιτέκτονες αλλά από ανθρωπολόγους, γεωγράφους, κοινωνιολόγους, λαογράφους, πολεοδόμους, ιστορικούς. Η κατοικία-κέλυφος ζωής που να ανταποκρίνεται όχι μόνο στις ιστορικές και πολιτισμικές καταβολές της περιοχής των τριών ηπείρων, αλλά και […] που να συμβιώνει και να συνδιαλέγεται με όλο τον φυσικό πλούτο και τα στοιχεία του περιβάλλοντος […]…»
Ανδρέας Γιακουμακάτος

Η εικονογραφημένη αφήγηση για την κατοικία διακοπών στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης επιχειρεί μια επανεκτίμηση του εξαιρετικού αυτού έργου της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, γνωστού ως το «Σπίτι των Ανέμων».

Η αρχιτέκτων του έργου και έξι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, αναλύουν το οικοδόμημα μέσα σε ένα ευρύ πλαίσιο, και ορίζουν τον εννοιολογικό ορίζοντα ερμηνείας του. Οι μελέτες συγκροτούν μια αυθεντική πνευματική κατάθεση περί το οικοδομείν σε ένα τόπο στο Αιγαίο, σε μια γωνιά της Μεσογείου. Η ανάλυση συμβάλλει σημαντικά στην αναζήτηση των κατάλληλων τρόπων διατήρησης αξιών σε κίνδυνο αφανισμού ή αλλοίωσης, καθώς και εφαρμογής των αρχών παθητικού βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Μέσω πολυάριθμων αναφορών τόσο στον χαρακτήρα του νησιού, όσο και το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, η μελέτη συμβάλλει ουσιαστικά στον τρέχοντα προβληματισμό αρχιτεκτόνων, μελετητών, δασκάλων και απλών θαυμαστών της Σαντορίνης ανά τον κόσμο, σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη «ανάπτυξη» αυτού του μοναδικού τόπου.

ISBN: 978-960-9724-04-3 Διάσταση: 24×28 εκ. Αριθμός σελίδων: 170 Έτος έκδοσης: 2016 Kατηγορία: Αρχιτεκτονική.

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “Το Σπίτι των Ανέμων στη Σαντορίνη”

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *