Διεθνές Συνέδριο για τον κόλπο της Ελευσίνας και τριπλή διάκριση για τον καθηγητή κο Σκούλλο

Διεθνές Συνέδριο για τον κόλπο της Ελευσίνας και τριπλή διάκριση για τον καθηγητή κο Σκούλλο

Το Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τον Δήμο Ελευσίνας, το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών/Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP/MAP) και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE) διοργανώνουν Διεθνές Συνέδριο με θέμα:

«Περιβαλλοντικές Προοπτικές του Κόλπου της Ελευσίνας, εκεί που η Επιστήμη συναντά την Κοινωνία»

Το Συνέδριο θα λάβει χώρα στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Ελευσίνας (Χατζηδάκη και Δήμητρος) στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου 2015 και απευθύνεται όχι μόνο σε επιστήμονες αλλά σε όλους τους φορείς και στην ευρύτερη κοινωνία της περιοχής (είσοδος ελεύθερη). Ώρα έναρξης 9 πμ.

Ο Κόλπος Ελευσίνας συνδέεται με το αντικείμενο του προγράμματος «Αριστείας Ι» που μόλις ολοκληρώθηκε, αλλά και τις ευρύτερες δραστηριότητες του Εργαστηρίου (πάνω από 150 άρθρα και λοιπές δημοσιεύσεις σε διάφορες πτυχές της ρύπανσης και προστασίας του Κόλπου Ελευσίνας). Οι σκοποί του Συνεδρίου είναι:

  • Η παρουσίαση νέων σημαντικών και ελπιδοφόρων αποτελεσμάτων του Έργου «Αριστεία Ι».
  • Η σύγκρισή τους με αντίστοιχα αποτελέσματα προηγούμενων προγραμμάτων, μέσα στο πλαίσιο των 40 και πλέον ετών έρευνας που διεξάγεται στον Κόλπο της Ελευσίνας από το Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος, καθώς και του προγράμματος MEDPOL του UNEP/MAP, που επίσης φέτος γιορτάζει 40 χρόνια από την ίδρυσή του.
  • Η παρουσίαση μιας επιτυχούς περίπτωσης συνέργειας, όπου η πολυετής επιστημονική έρευνα, υποβοήθησε στην προώθηση και διαμόρφωση πολιτικών και δράσεων της Δημόσιας Διοίκησης των τοπικών Αρχών, της βιομηχανίας, της εκπαίδευσης και της ευρύτερης κοινωνίας, για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων και την αειφόρο ανάπτυξη και διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος του Κόλπου της Ελευσίνας.

Την πρώτη μέρα του Συνεδρίου οι παρουσιάσεις των Ομιλητών θα επικεντρωθούν σε επιστημονικά αποτελέσματα. Το απόγευμα υπάρχει και ανοιχτή συζήτηση με τοποθετήσεις φορέων. Την δεύτερη μέρα παρουσιάζονται οι Διαχειριστικές προσεγγίσεις με βάση ελληνικά και ξένα παραδείγματα.

Τέλος, άμεσα συνδεδεμένη με το Συνέδριο είναι η απόφαση του Δήμου Ελευσίνας να ανακηρύξει σε «Επίτιμο Δημότη» τον Καθηγητή Μιχαήλ Σκούλλο, για τις επιστημονικές και περιβαλλοντικές προσπάθειές του για την προστασία του Κόλπου της Ελευσίνας 40 και πλέον χρόνια, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015 στις 13:30. Ο Ομότιμος Καθηγητής – Ακαδημαϊκός κ. Χ. Ζερεφός θα κάνει την παρουσίαση του Τιμωμένου.

Πρόκειται για μία τριπλή διάκριση για τον Καθηγητή κ. Μιχαήλ Σκούλλο,  Διευθυντή του Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρο του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης, για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE) και της Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) καθώς επίσης εξελέγη ως Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Διοικητικό Συμβούλιο και Εκτελεστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ – European Environment Agency (ΕΕΑ) στην Κοπεγχάγη αλλά και  Συμπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της UNESCO για ενσωμάτωση της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ) στις άλλες Διεθνείς Πολιτικές του ΟΗΕ για την επίτευξη της Αειφόρου Ανάπτυξης. Η Ομάδα δρα στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Δράσης (Global Action Programme/ GAP) για την ΕΑΑ που εγκαινίασε η UNESCO το Νοέμβριο του 2014 στην Nagoya της Ιαπωνίας.

Την παραμονή 10 Σεπτεμβρίου ώρα 17:30 – 20:30 θα γίνει Ενημέρωση – Επιμορφωτική Συνάντηση Εκπαιδευτικών, ενώ παράλληλα με το Συνέδριο θα λειτουργεί στο χώρο του Δημαρχείου η Κινητή Έκθεση Ευαισθητοποίησης με θέμα τα θαλάσσια απορρίμματα (MARLISCO) και θα παρουσιαστεί το σχετικό Εκπαιδευτικό Υλικό «Μάθε Νιώσε Δράσε! Μαζί για Θάλασσες Χωρίς Σκουπίδια».

Το πρόγραμμα «Αριστεία Ι» 640, ΚΕ 11903,  συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και Εθνικούς πόρους (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας) και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

 

Pic source:

http://xpolis.blogspot.gr/2010/10/blog-post_03.html

(Visited 62 times, 1 visits today)

Γραφτείτε στο newsletter μας: