Κλιματική αλλαγή: Πόσα μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε;

Κλιματική αλλαγή: Πόσα μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε;

Πολλές από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πλέον απλά “μη αναστρέψιμες” σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του ΟΗΕ.

Όμως οι συντάκτες μιας νέας έκθεσης λένε ότι υπάρχει ακόμη ένα μικρό χρονικό περιθώριο για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή αναφέρει ότι οι άνθρωποι και η φύση πιέζονται πέρα από τις δυνατότητές τους να προσαρμοστούν.

Πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι “ιδιαίτερα ευάλωτο” στο κλίμα, διαπιστώνει η ζοφερή μελέτη. Αλλά υπάρχει ελπίδα ότι αν η άνοδος της θερμοκρασίας διατηρηθεί κάτω από 1,5C, θα μειωθούν οι προβλεπόμενες απώλειες. Μόλις τέσσερις μήνες μετά την COP26, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν να αναλάβουν ταχεία δράση για την κλιματική αλλαγή, η νέα αυτή μελέτη του ΟΗΕ δείχνει το μέγεθος του έργου τους.

Η έκθεση δείχνει ξεκάθαρα ότι μέρη όπου οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται μπορεί να πάψουν να υπάρχουν, ότι οικοσυστήματα και είδη με τα οποία όλοι έχουμε μεγαλώσει και τα οποία είναι κεντρικά για τους πολιτισμούς μας και πληροφορούν τις γλώσσες μας μπορεί να εξαφανιστούν.

Επιπτώσεις στην παγκόσμια υγεία 

Οι ασθένειες θα εξαπλωθούν πιθανότατα ταχύτερα τις επόμενες δεκαετίες, λένε οι συντάκτες της μελέτης. Υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος οι μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες να διευκολύνουν την εξάπλωση του μεταδιδόμενου από τα κουνούπια δάγκειου πυρετού σε δισεκατομμύρια περισσότερους μέχρι το τέλος του αιώνα.

Εκτός από τις επιπτώσεις στη σωματική υγεία, η έκθεση αυτή αναφέρει για πρώτη φορά ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του στρες και του τραύματος που σχετίζονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την απώλεια μέσων διαβίωσης και πολιτισμού.

Η διατήρηση της βιοποικιλότητας 

Περίπου οι μισοί από τους ζωντανούς οργανισμούς που αξιολογούνται στην έκθεση μετακινούνται ήδη, σε υψηλότερα εδάφη ή προς τους πόλους. Ενώ έως και το 14% των ειδών που αξιολογήθηκαν θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα πολύ υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης εάν ο πλανήτης θερμανθεί κατά 1,5C, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σε έως και 29% των ειδών σε περίπτωση αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3C.
Για τα πλάσματα που ζουν σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ευάλωτες περιοχές με υψηλή βιοποικιλότητα, ο ήδη πολύ υψηλός κίνδυνος εξαφάνισης αναμένεται να διπλασιαστεί καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας θα φτάνει τους 2C, και να δεκαπλασιαστεί αν ο πλανήτης φτάσει τους 3C.
γραμμή.

Ορισμένοι ερευνητές έχουν υποθέσει ότι η υπέρβαση του 1,5C για ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα ήταν αποδεκτή, εάν οι θερμοκρασίες επανέλθουν κάτω από το επίπεδο αυτό σύντομα μετά. Αυτή η έκθεση όμως αναφέρει ότι υπάρχουν κίνδυνοι με αυτή την προσέγγιση.

Πηγή: bbc, convergences.gr

(Visited 132 times, 1 visits today)

Γραφτείτε στο newsletter μας: