Οι «έξυπνες» πόλεις στο επίκεντρο της έκθεσης CES 2018 στο Λας Βέγκας

Οι «έξυπνες» πόλεις στο επίκεντρο της έκθεσης CES 2018 στο Λας Βέγκας

Η φωνή καθώς, επίσης, η τεχνητή νοημοσύνη και οι «έξυπνες» πόλεις βρέθηκαν στο προσκήνιο της «Έκθεσης Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Προϊόντων» (Consumers Electronics Show-CES 2018), του μεγαλύτερου στον κόσμο τεχνολογικού σόου, που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ από τις 9 μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Περισσότεροι από 4.000 εκθέτες και 170.000 επισκέπτες συμμετείχαν σε μια έκθεση που καταλαμβάνει έκταση σχεδόν 50 ποδοσφαιρικών γηπέδων.

Όλο και περισσότερα έξυπνα ηλεκτρονικά γκάτζετ εμφανίζονται, τα οποία ανταποκρίνονται στη φωνή του χρήστη, ιδίως ηχεία με τεχνητή νοημοσύνη (smart speakers) που παίζουν το ρόλο προσωπικού ψηφιακού βοηθού. Amazon και Google έχουν ήδη βγάλει σχετικά προϊόντα (Amazon Echo και Google Home), ενώ ετοιμάζονται οι Apple, Microsoft, Samsung κ.α.

Στο Λας Βέγκας, παρουσιάστηκαν νέα smart ηχεία, αλλά και άλλα προϊόντα που ακούνε τον χρήστη και του απαντούν. Αν οι καταναλωτές ανταποκριθούν ευνοϊκά, σύντομα αυτές οι συσκευές θα βρουν τη θέση τους στα νοικοκυριά, μεταξύ άλλων στις κουζίνες, εφόσον βέβαια αυτές διαθέτουν «έξυπνες» λευκές συσκευές, που θα μπορούν να ικανοποιήσουν τις εντολές που θα δίνει ο χρήστης μέσω του έξυπνου ηχείου ή άλλου παρεμφερούς «μεσάζοντα».

Οι κατασκευαστές ενσωματώνουν σταδιακά νέες δυνατότητες στα κάθε είδους προϊόντα τους, ώστε αυτά να γίνονται ολοένα πιο «έξυπνα» και έτσι οι χρήστες να μπορούν να τα ελέγξουν μόνο με τη φωνή τους. Με τον τρόπο αυτό, τα smart speakers γίνονται πλέον πιο πρακτικά και χρήσιμα.

Μια άλλη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης είναι η παρουσίαση έξυπνων ακουστικών που κάνουν σε πραγματικό χρόνο μετάφραση των συζητήσεων σε διάφορες γλώσσες. Ήδη, τα Pixel Buds της Google κάνουν κάτι τέτοιο, αλλά μόνο για τα τηλέφωνα Pixel της Google. Η νέα τάση, που υπόσχεται μια επανάσταση στις δυνατότητες επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων που μιλάνε διαφορετικές γλώσσες, θα επεκταθεί πλέον.

Οι τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης και γενικότερα η τεχνητή νοημοσύνη στα αυτοκίνητα αποτέλεσε, επίσης, πόλο έλξης στη CES. Γενικότερα, η ευρύτερη τάση που φάνηκε ολοφάνερα στη φετινή έκθεση, είναι το κάθε τι, από αυτοκίνητο έως πλυντήριο, να γίνει πιο έξυπνο, να διασυνδεθεί με άλλα μηχανήματα, να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των ανθρώπων, αλλά και να παίρνει αποφάσεις μόνο του. Είτε πρόκειται για το αυτοκίνητο που δεν χρειάζεται οδηγό, είτε για το ψυγείο που ξέρει τι του λείπει και τι πρέπει να παραγγείλει online.

Όσο το Internet of Things κερδίζει έδαφος, τόσο θα μεγαλώνουν οι ανησυχίες των ανθρώπων για την παραβίαση των δεδομένων από χάκερ. Έτσι, αναπόφευκτα θα εμφανίζονται περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας – κάτι που φάνηκε και στη CES -ώστε να προστατευθεί το «έξυπνο» αυτοκίνητο, το «έξυπνο» σπίτι και η «έξυπνη» πόλη.

Έρχονται οι «έξυπνες» πόλεις

Οι «έξυπνες» πόλεις είναι μια άλλη διαφαινόμενη τάση και οι τεχνολογικές εταιρείες παρουσίασαν στο Λας Βέγκας νέες ιδέες και λύσεις, ώστε π.χ. οι συντηρητές των δήμων να μπορούν εξ αποστάσεως να ξέρουν τι χρειάζεται επισκευή στην πόλη τους, οι δημότες να ενημερώνονται αυτόματα και εκ των προτέρων πού θα βρούν ελεύθερο χώρο για πάρκινγκ και οι φωτεινοί σηματοδότες να ρυθμίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων όχι με βάση κάποιο άκαμπτο αρχικό προγραμματισμό, αλλά με έξυπνο και ευέλικτο τρόπο, ανάλογα με τις αυξομειώσεις της κίνησης.

Για πρώτη φορά στη CES υπήρχε μια εκθεσιακή περιοχή αποκλειστικά αφιερωμένη στις «έξυπνες» πόλεις και αυτό λέει πολλά για το μέλλον. Ερωτηματικό παραμένει πότε κάθε πόλη θα το πάρει απόφαση να γίνει «έξυπνη» – αλλά και ποιός θα πληρώσει για την μεταμόρφωσή της αυτή.

Όσον αφορά τις τηλεοράσεις που συνήθως προσελκύουν τις ματιές στο Λας Βέγκας, δεν υπήρξε κάτι επαναστατικό πέρα από τους συνήθεις «υπόπτους» (4K, HDR, OLED, Voice control κ.α.), αλλά με ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση.

Δεν πραγματοποιήθηκαν, επίσης, θεαματικές ανακοινώσεις προϊόντων από εταιρείες όπως η Apple και η Samsung, που προτιμούν να παρουσιάζουν τα νέα μοντέλα των κινητών και άλλων προϊόντων τους σε ξεχωριστές δικές τους εκδηλώσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι στο Λας Βέγκας, για μια ακόμη χρονιά, δεν παρουσιάστηκαν μια σειρά από νέα smartphones, tablets, laptops, drives και άλλες περιφερειακές συσκευές.

Και βέβαια τα δύο «αδελφάκια», η εικονική (virtual) και η επαυξημένη (augmented) πραγματικότητα θα τροφοδοτήσουν νέες τεχνολογίες που έδωσαν το παρών στη CES, ιδίως στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών. Κάτι ανάλογο συνέβη με νέες φορετές (wearable) συσκευές, που παρακολουθούν τη φυσική κατάσταση και την υγεία του κατόχου τους.

Ακόμη, δεν υπήρχε έλλειψη νέων «συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών», πιο γνωστών ως drones, μιας πλειάδας άλλων ρομπότ, καθώς και του εξοπλισμού για τα επερχόμενα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G).

(Visited 61 times, 1 visits today)

Διαφήμιση

Γραφτείτε στο newsletter μας: