Επίσημη παρουσίαση του πρότυπου ελαιώνα ΑΕΙΦΟΡΟ ΛΙΟΣΤΑΣΙ της BASF

Επίσημη παρουσίαση του πρότυπου ελαιώνα ΑΕΙΦΟΡΟ ΛΙΟΣΤΑΣΙ της BASF

Με βασικό μήνυμα «Επενδύουμε στη γνώση, σεβόμαστε την παράδοση», έγινε η επίσημη παρουσίαση του πρότυπου ελαιώνα ΑΕΙΦΟΡΟ ΛΙΟΣΤΑΣΙ, μια πρωτοβουλία της BASF, παγκόσμιου ηγέτη στον τομέα της φυτοπροστασίας, σε συνεργασία με τη Μολών Λαβέ, πιστοποιημένη ομάδα παραγωγών, τη Haifa, πρωτοπόρο σε θέματα θρέψης, και τη NETAFIM, ειδικό στα oλοκληρωμένα συστήματα άρδευσης, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα την Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.

Με όχημα την ελαιοκαλλιέργεια, βασικό μέσο οικονομικής ανάπτυξης και κυρίαρχο στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, το ΑΕΙΦΟΡΟ ΛΙΟΣΤΑΣΙ, το οποίο βρίσκεται στα Λιρά Λακωνίας, στοχεύει στη βιώσιμη γεωργική παραγωγή, εφαρμόζοντας νέα καινοτόμα εργαλεία και λύσεις αλλά και παραδοσιακές πρακτικές στην παραγωγή, τα οποία θα έχουν τεκμηριωμένα, μετρήσιμα αποτελέσματα σε ένα χρονικό ορίζοντα πενταετίας. Το έργο θα είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνεργασιών για την Αειφορία, Farm Network, της BASF.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του έργου αφορούν τους τρεις άξονες της αειφορίας: περιβάλλον, κοινωνία, οικονομία. Στόχος είναι η βελτιστοποίηση της παραγωγής, δηλαδή μεγαλύτερη και ποιοτικότερη σοδειά με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση της χρήσης πόρων και εισροών και σεβασμό στο περιβάλλον. Αποτέλεσμα θα είναι η διατήρηση της ισορροπίας του τοπικού οικοσυστήματος και η οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων με άμεσο όφελος για τον ίδιο τον παραγωγό, αλλά και συλλογικό όφελος μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.

Η BASF και οι συνεργάτες της αποτελούν πρωτοπόρους ο καθένας στον τομέα του. Η επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη, η τεχνογνωσία και η διεθνής εμπειρία, που καταθέτουν στο ΑΕΙΦΟΡΟ ΛΙΟΣΤΑΣΙ, εγγυώνται αποτέλεσμα υψηλής επιστημονικής αξίας, με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης της εφαρμογής των πρακτικών και σε ελαιώνες σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Βασίλης Γούναρης, Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για το μοναδικό έργο της BASF στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνεργασιών για την Αειφορία, Farm Network, που περιλαμβάνει δενδρώδη καλλιέργεια. Όπως οι αρχαίοι πρόγονοι μας, που διέδωσαν την καλλιέργειας της ελιάς σε όλη τη Μεσόγειο, έτσι και εμείς, έχουμε το όραμα, αυτή η πρωτοβουλία αειφορικής γεωργίας να ξεπεράσει τα σύνορα της Σπάρτης και να διαδοθεί σε όλη την Ελλάδα και τη Μεσόγειο.»

Ο κ. Μανίκης Ιωάννης, Γενικός Διευθυντής της MOLON LAVE AE τόνισε ότι «το MOLON LAVE θα στηρίξει με κάθε τρόπο το ΑΕΙΦΟΡΟ ΛΙΟΣΤΑΣΙ της BASF, διότι πιστεύει ότι η αειφορία είναι το ακαταμάχητο συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής ελαιοκομίας.»

Η κα Κατερίνα Παρθενίου, Υπεύθυνη παραγωγής κοκκωδών λιπασμάτων TURBO –K & Υπεύθυνη πωλήσεων Ελλάδας – Κύπρου – Αλβανίας, Haifa Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επισήμανε: «Στα πλάισια της παρουσίασης των καινοτόμων λύσεων θρέψης και σε πείσμα των καιρών και των συνθηκών που ταλανίζουν τη χώρα μας, αυτή η πρωτοβουλία να είναι μόνο η αρχή και το αειφόρο λιοστάσιο να αποτελέσει τη βάση για μια αειφόρο αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας.»

Ο κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, αντιπρόσωπος της Netafim Ελλάς στην Πελοπόννησο, υπογράμμισε: «Το νερό είναι πολύτιμο αγαθό και η σωστή διαχείριση του επιβεβλημένη. Στόχος μας είναι να έχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα στην παραγωγή, κάνοντας οικονομία στο νερό και την ενέργεια, σεβόμενοι ταυτόχρονα το περιβάλλον.»

Ο Βασίλης Γούναρης, Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ

Ο Βασίλης Γούναρης, Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ

(Visited 207 times, 1 visits today)

Διαφήμιση

Γραφτείτε στο newsletter μας: