Το Ελληνικό Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (EIA) συμμετέχει στην έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019, διοργανώνοντας σειρά εργαστηρίων με τίτλο Atelier Αρχιτεκτόνων. Με αφορμή τη συμμετοχή στη διεθνή έκθεση για τον κλάδο της οικοδομής η Χριστίνα Παπαδημητρίου, Δ/ντρια του ΕΙΑ μιλά για τις νέες αρχιτεκτονικές τάσεις, τα φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια αλλά και για τις επιπτώσεις της κρίσης στο επάγγελμα του αρχιτέκτονα. Παράλληλα σημειώνει τα σημεία κλειδιά για την τόνωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας ιδιαίτερα στον τομέα της κατοικίας.
Ο κλάδος της οικοδομής είναι από εκείνους που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες στη διάρκεια της κρίσης. Τι σημαίνει αυτό για το επάγγελμα του αρχιτέκτονα που είναι άμεσα συνυφασμένο ειδικά με την ιδιωτική οικοδομή που για αρκετά χρόνια είχε σχεδόν μηδενιστεί;
Λόγω της κατακόρυφης μείωσης έκδοσης οικοδομικών αδειών, οι αρχιτέκτονες στην Ελλάδα αναγκάστηκαν να στραφούν προς νέες κατευθύνσεις. Κάποιοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό, άλλοι στράφηκαν στην έρευνα και τον πειραματισμό και άλλοι ασχολήθηκαν με τομείς συγγενείς με την αρχιτεκτονική αλλά μικρότερης κλίμακας που δεν απαιτούν μεγάλο αρχικό κεφάλαιο.
Σε μια περίοδο που διαφαίνεται ανάκαμψη στον χώρο, το «αρχιτεκτονικό braindrain» της προηγούμενης περιόδου θα έχει αντίκτυπο πλέον και στο δομημένο περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση όμως η πρωτοβουλία αυτή ήταν ιδιωτική και προσωπική, καθώς δυστυχώς δεν υπήρξαν συντονισμένες κινήσεις και προσπάθειες για την αντιμετώπισή του.
Λόγω της στροφής σε έργα αλλαγής χρήσης κενών επαγγελματικών κτιρίων σε σύγχρονα γραφεία ή κατοικίες, παρατηρείτε, το τελευταίο διάστημα, κάποια αλλαγή;
Η ανακατασκευή παλαιών κελυφών καταλαμβάνει πλέον σημαντικό μερίδιο της συνολικής αρχιτεκτονικής παραγωγής, πολύ μεγαλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια. Η στροφή αυτή, έχει επηρεάσει με τη σειρά της την παραγωγή της αρχιτεκτονικής, από το θεωρητικό πλαίσιο και το σχεδιασμό της μέχρι την απαραίτητη τεχνογνωσία από πλευράς αρχιτεκτόνων.
Ποιες είναι σήμερα οι νέες τάσεις στον κλάδο της αρχιτεκτονικής; Τι πρέπει να προσέξει ο ιδιοκτήτης που σήμερα ξεκινά την κατασκευή ή τη μετασκευή ενός κτιρίου;
Βασική τάση στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική είναι η επιστροφή στον κλασικό μοντερνισμό και στην αυθεντικότητα, σε καλά σχεδιασμένα κτίρια κατασκευασμένα με τεχνολογική ακρίβεια και σύμφωνα με αρχές αειφορίας και βιωσιμότητας.
Τι σημαίνει να είναι ένα κτίριο φιλικό προς το περιβάλλον;
Ένα κτίριο φιλικό προς το περιβάλλον αποφεύγει μέσα για τον κλιματισμό του (θέρμανση, ψύξη και αερισμό) και την κατασκευή του που να βλάπτουν το περιβάλλον και τον χρήστη. Η αρχική επένδυση μπορεί να είναι μεγαλύτερη αλλά μελλοντικά το κτίριο θα κοστίσει λιγότερο για τη συντήρησή του από ένα συμβατικό κτήριο.
Γιατί πρέπει να επισκεφθεί ένας αρχιτέκτονας την ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019 τον Οκτώβριο; Τι θα παρουσιάσετε και τι να περιμένουμε;
Το ΕΙΑ διοργανώνει στο πλαίσιο της έκθεσης ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2019 σειρά εργαστηρίων με τίτλο Atelier Αρχιτεκτόνων. Στα εργαστήρια αυτά διαφορετικές γενιές Ελλήνων αρχιτεκτόνων θα εξετάσουν τον τρόπο ίδρυσης, λειτουργίας και οργάνωσης των αρχιτεκτονικών γραφείων.
Κατά την άποψή σας ποια είναι τα σημεία κλειδιά για την τόνωση της κατασκευαστικής αγοράς και ιδιαίτερα στον τομέα της κατοικίας; Τι θα πρέπει να γίνει για να ενισχυθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα; Ποια μέτρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αγοράς;
Η ποιότητα στην παραγωγή του δομημένου περιβάλλοντος και ο καλός σχεδιασμός προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν και το καθιστούν επιθυμητό από μεγαλύτερη κατηγορία ανθρώπων.
Ο καλός συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ακαδημαϊκών και ενεργών αρχιτεκτόνων, κατασκευαστικών εταιρειών και εταιρειών δομικών υλικών θα δημιουργήσει συναύξηση δυνάμεων της ελληνικής κατασκευαστικής δραστηριότητας και τόνωση της αγοράς.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και για την εκδήλωση του ΕΙΑ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα της έκθεσης: http://buildexpogreece.com/ekdiloseis/atelierarchitects/
Πηγή: alunet.gr