Κουφώματα αλουμινίου ή PVC: Ποια να επιλέξω;

Κουφώματα αλουμινίου ή PVC: Ποια να επιλέξω;

Εξαιτίας της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας αλλά και της κλιματικής αλλαγής, ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που στρέφονται στην ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους. Μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει κάποιος για να αναβαθμίσει το σπίτι του ενεργειακά ώστε να είναι βιώσιμο και αειφόρο είναι η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με καινούργια κουφώματα, στα οποία υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση ενέργειας ανέρχεται περίπου στο 30-40%. Ανάμεσα σε αυτά ανήκουν τα κουφώματα αλουμινίου και τα κουφώματα PVC.

Πως όμως να μπορεί να επιλέξει κανείς το είδος κουφωμάτων που είναι ιδανικό για το σπίτι του με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα; Στο άρθρο αυτό θα επιχειρήσουμε να σας βοηθήσουμε να κάνετε την κατάλληλη επιλογή, παρουσιάζοντας πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο αυτών ειδών κουφωμάτων.

Κουφώματα αλουμινίου

Τα κουφώματα αλουμινίου αποτελούν την πιο δημοφιλή επιλογή κουφωμάτων στη χώρα μας. Τα είδη που έχουν τα κουφώματα αλουμινίου είναι πολλά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα, τα οποία ξεχωρίζουν για την ενεργειακή τους απόδοση.

Πλεονεκτήματα κουφωμάτων αλουμινίου

Οι λόγοι που ξεχωρίζουν τα κουφώματα αλουμινίου είναι πολλοί. Ανάμεσα σε όλους αυτούς τους λόγους που ξεχωρίζουν ανήκουν:

 • Μεγάλη ποικιλία τύπων κουφωμάτων: Με τη χρήση αλουμινίου μπορούμε να κατασκευάσουμε όλων των τύπων κουφώματα, ακόμη και πολύ μεγάλων διαστάσεων.
 • Μεγάλη αντοχή: Τα κουφώματα και τα εξώφυλλα αλουμινίου καθίστανται ανθεκτικότερα σε βάθος χρόνου, εξαιτίας των ιδιοτήτων του αλουμινίου.
 • Δυνατότητα επισκευής: Χτυπήματα και τυχόν φθορές μπορούν να επισκευαστούν.
 • Ποικιλία χρωμάτων: Τα κουφώματα αλουμινίου διατίθενται σε μια τεράστια γκάμα χρωμάτων (ral, ματ, σαγρέ) και σχεδίων και μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά με τα εξώφυλλα και τις σίτες.
 • Προστασία από πυρκαγιά: Σύμφωνα με μελέτες, προστατεύουν σε περίπτωση πυρκαγιάς και εμποδίζουν στην εξάπλωση της.
 • Εύκολη εύρεση ανταλλακτικών: Είναι εύκολος ο εντοπισμός ανταλλακτικών και εξαρτημάτων ακόμα και για παλιές σειρές που έχουν καταργηθεί.
 • Ελληνικό προϊόν: Ο κλάδος του αλουμινίου είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στη χώρα μας (2ο εξαγώγιμο προϊόν). Τα ελληνικά προφίλ αλουμινίου θεωρούνται από τα ποιοτικότερα παγκοσμίως με μεγάλες εξαγωγές.
 • Φιλικά προς το περιβάλλον: Το αλουμίνιο είναι ανακυκλώσιμο υλικό και φιλικό προς το περιβάλλον. Είναι σημαντική η χρήση eco friendly υλικών που συντελούν σε ένα βιώσιμο και αειφόρο σπίτι.

Μειονεκτήματα κουφωμάτων αλουμινίου

Παρά τα πλεονεκτήματα του, τα κουφώματα αλουμινίου παρουσιάζουν μερικά μειονεκτήματα. Ανάμεσα σε αυτά ανήκουν:

 • Ακριβό υλικό: Το υλικό του αλουμινίου είναι πιο ακριβό σε σχέση με αυτό του PVC.
 • Εμφανείς ενώσεις: Οι ενώσεις στα κουφώματα αλουμινίου είναι εμφανείς.

Κουφώματα PVC

Τα συνθετικά κουφώματα PVC αποτελούν συνθετικά κουφώματα, τα οποία είναι κατασκευασμένα από πολυβινυλοχλωρίδιο. Το υλικό αυτό αποτελείται από 43% πετρέλαιο και το υπόλοιπο ποσοστό του από μαγειρικό άλας. Στην ουσία, πρόκειται για ένα εξελιγμένο πλαστικό, το οποίο είναι ανακυκλώσιμο και έχει αρκετές ιδιότητες.

Πλεονεκτήματα κουφωμάτων PVC

Τα κουφώματα PVC προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα και ιδιότητες. Ανάμεσα σε αυτές ανήκουν:

 • Χαμηλό κόστος: Τα συνθετικά κουφώματα συνήθως έχουν χαμηλό κόστος ως προς την αγορά και την τοποθέτηση, καθώς το υλικό κατασκευής τους είναι πιο οικονομικό σε σχέση με το αλουμίνιο. Εξαίρεση αποτελούν τα εξώφυλλα- παντζούρια PVC, που είναι πιο ακριβά από αυτά του αλουμινίου.
 • Αποδοτική ηχομόνωση: Τα κουφώματα PVC είναι γνωστά για τις ηχομονωτικές τους ιδιότητες. Μάλιστα, θεωρείται πως διαθέτουν καλύτερες ηχομονωτικές ιδιότητες σε σχέση με τα απλά κουφώματα αλουμινίου. Εξαιρούνται τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα, στα οποία εκτός από το υπάρχων πολυαμίδιο τοποθετούνται επιπλέον μονωτικά υλικά στο εσωτερικό του προφίλ.
 • Μείωση κενών στις ενώσεις: Καθώς τα κουφώματα θυροκολλούνται, δεν εμφανίζονται κενά στις ενώσεις των προφίλ, με αποτέλεσμα την αποδοτική μόνωση και την μείωση της απώλειας θερμότητας.

Μειονεκτήματα κουφωμάτων PVC

Αν και διακρίνονται για τα θετικά τους, τα κουφώματα PVC παρουσιάζουν και μερικά μειονεκτήματα. Ανάμεσα σε αυτά ανήκουν:

 • Μη σταθερή χημική σύσταση: Τα κουφώματα PVC δεν έχουν σταθερή σύσταση. Οι εταιρείες, ανάλογα με την χώρα που προορίζονται τα κουφώματα προσθέτουν σταθεροποιητές, πλαστικοποιητές, βιοκτόνα, διογκωτές, χρωστικές και άλλα χημικά προϊόντα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία της εκάστοτε χώρας.
 • Περιορισμός στον τύπο κουφωμάτων προς κατασκευή: Τα κουφώματα PVC έχουν περιορισμό ως προς τους τύπους των κουφωμάτων που μπορούν να κατασκευαστούν. Πιο αναλυτικά, δεν κατασκευάζονται συρόμενα χωνευτά κουφώματα PVC ή απλά επάλληλα κουφώματα, γιατί προέρχονται από χώρες που δεν κατασκευάζονται κουφώματα τέτοιου είδους.
 • Περιορισμός χρωμάτων: Αυτού του είδους τα κουφώματα δεν μπορούν να βαφτούν. Όσον αφορά τα έγχρωμα κουφώματα pvc, τοποθετείται ένα φιλμ μόνο στο μπροστινό μέρος, με αποτέλεσμα όταν ανοίγουμε το κούφωμα να βλέπουμε ένα δεύτερο χρώμα στο εσωτερικό του προφίλ.
 • Έλλειψη μεταλλικών ενισχύσεων: Συνήθως οι εταιρείες κατασκευής κουφωμάτων PVC συστήνουν στους πελάτες τους να τοποθετούν εξώφυλλα αλουμινίου και όχι PVC. Ο λόγος είναι ότι στα πλαστικά εξώφυλλα δεν τοποθετούνται μεταλλικές ενισχύσεις στις περσίδες, πράγμα που τα καθιστά ευάλωτα σε χτυπήματα, διάρρηξη αλλά και στα καιρικά φαινόμενα (χαλάζι κλπ.).
 • Μικρές μηχανικές ιδιότητες: Οι μηχανικές ιδιότητες των κουφωμάτων pvc είναι μικρότερες από αυτές των κουφωμάτων αλουμινίου. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορούμε να κατασκευάσουμε κουφώματα αλουμινίου πολύ μεγάλων διαστάσεων.
 • Μικρή αντοχή σε πόρτες εισόδου: Σε πόρτες εισόδου και κουζινόπορτες όπου υπάρχουν πάνελ, υπερέχουν τα πάνελ αλουμινίου έναντι των pvc σε αντοχή, ασφάλεια αλλά και ποικιλία σχεδίων.
 • Μη δυνατότητα επισκευής: Επειδή οι γωνιές στα πλαστικά κουφώματα θερμοκολλώνται, όταν φθείρονται ή υφίστανται χτυπήματα , δεν γίνεται να επισκευαστούν.
 • Δυσκολία εύρεσης ανταλλακτικών: Είναι δύσκολη η εύρεση ανταλλακτικών και εξαρτημάτων, σε παλιές σειρές ή σειρές που σταματά η εισαγωγή τους.
 • Εισαγωγή από το εξωτερικό: Τα προφίλ των κουφωμάτων PVC είναι εισαγόμενα από το εξωτερικό. Τα κουφώματα pvc δεν παράγονται στην Ελλάδα.
 • Μη προστασία από πυρκαγιά: Σύμφωνα με έρευνες, όσοι έχουν κουφώματα PVC στο σπίτι τους είναι πιο ευάλωτοι σε περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ προσφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο αναθυμιάσεων εξαιτίας της καύσης του πλαστικού.

Περιβαλλοντικό αποτύπωμα κουφωμάτων αλουμινίου και PVC

Τέλος είναι σημαντικό να αναφερθούμε στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κουφωμάτων αλουμινίου και των κουφωμάτων PVC. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το αλουμίνιο είναι υλικό πλήρως ανακυκλώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον. Τα κουφώματα PVC αποτελούνται από πολυβινυλοχλωρίδιο, που είναι σύνθεση αιθυλενίου, χλωρίου, σταθεροποιητών και πλαστικοποιητών. Αν και είναι ανακυκλώσιμα, σύμφωνα με τη Greenpeace δεν είναι οικολογικά. Απ’ όλα αυτά συμπεραίνουμε, ότι τα κουφώματα αλουμινίου κατασκευάζονται από οικολογικό υλικό που συμβάλλει στην ύπαρξη ενός πιο πράσινου πλανήτη.

Πληροφορίες άρθρου από:

https://koufomata.alouminiou.gr/ti-prepei-na-gnorizete-gia-ta-koyfomata-apo-pvc-plastika-koyfomata-ti-einai-to-pvc/

https://edcm.edu.gr/images/docs/2018/Newsletter_Attica_Fires_2018_v11.pdf

(Visited 1.251 times, 2 visits today)

Διαφήμιση

Γραφτείτε στο newsletter μας: