Μαθητεία για το Εργατικό Δυναμικό του Αύριο
Η βιομηχανία κατασκευών έχει αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, από την οικονομική αβεβαιότητα και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού μέχρι την αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμες πρακτικές κατασκευής. Η Julie Deeley, διευθύντρια επιχειρησιακών λειτουργιών στην EN:Able Futures, μέρος του Efficiency North, τονίζει πώς η μαθητεία και η ανάπτυξη δεξιοτήτων μπορούν να απελευθερώσουν τις δυνατότητες του τομέα.
Για να ξεπεραστούν οι πιέσεις αυτές, απαιτείται επειγόντως ένα μεγαλύτερο και πιο καταρτισμένο εργατικό δυναμικό. Ωστόσο, ο τομέας αγωνίζεται με μια σημαντική έλλειψη δεξιοτήτων, με το Δίκτυο Δεξιοτήτων Κατασκευών να αναφέρει ότι έως το 2027 θα χρειαστούν 225.000 νέοι εργαζόμενοι για να καλυφθεί η ζήτηση.
Προσθέτοντας περισσότερη πολυπλοκότητα, η ψηφιακή μεταμόρφωση και η ώθηση για πράσινες πρακτικές αναμορφώνουν τις απαιτήσεις των θέσεων εργασίας, απαιτώντας εξειδικευμένες δεξιότητες που οι παραδοσιακές διαδρομές συχνά δεν μπορούν να παρέχουν. Τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών αντικατοπτρίζονται στην πρόσληψη και διατήρηση εργαζομένων σε ολόκληρο τον τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες της βιομηχανίας και οι οργανισμοί έχουν αρχίσει να συνεργάζονται για να αναμορφώσουν τον τομέα.
Η Τρέχουσα Αγορά
Η Τριμηνιαία Έκθεση Πρόσληψης (QRO) από το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (BCC) αποκάλυψε πρόσφατα ότι, ενώ οι προκλήσεις στην πρόσληψη είναι διάχυτες, οι εταιρείες κατασκευών και μηχανικής είναι από τις περισσότερο πληγείσες, με το 82% να αναφέρει δυσκολίες. Αυτό έχει συμβάλει στην επιβράδυνση της παραγωγικότητας και ανάπτυξης του τομέα των κατασκευών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αλλά πέρα από αυτούς τους αριθμούς, υπάρχει ένα βαθύτερο ζήτημα: Η αποχώρηση των έμπειρων εργαζομένων που παίρνουν μαζί τους την εμπειρία τους, καθώς συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας κενά που είναι δύσκολο να καλυφθούν. Παράλληλα, οι ξεπερασμένες αντιλήψεις για τις ευκαιρίες που προσφέρει ο τομέας συνεχίζουν να ρίχνουν κάποια σκιά πάνω στη μαθητεία, αποτρέποντας τους νέους από το να εισέλθουν στον κλάδο.
Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς η κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος σχεδιάζει να κατασκευάσει 1,5 εκατομμύρια σπίτια και να ενισχύσει τις υποδομές, απαιτώντας επιπλέον 50.300 εργαζομένους ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια. Εντούτοις, μεμονωμένοι οργανισμοί και επιχειρήσεις μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να αναπτύξουν λύσεις που να έχουν τον ευρύτερο αντίκτυπο που χρειάζεται για να μεταμορφώσουν τη πορεία του τομέα, και από όσα έχουμε δει, η συνεργασία και η δέσμευση πρέπει να ενισχυθούν για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ εκπαίδευσης και απασχόλησης.
Καταρρίπτοντας Μύθους
Οι παρανοήσεις γύρω από τη μαθητεία έχουν ρίξει βαριά σκιά στον τομέα, δημιουργώντας εμπόδια αντίληψης. Πολλοί εξακολουθούν να αντιλαμβάνονται την κατασκευή ως κάτι που αφορά σκάψιμο, τοποθέτηση τούβλων και δουλειές που «λερώνουν» –κάτι που δεν ισχύει πια. Αυτή η ξεπερασμένη άποψη δεν αντανακλά τη σύγχρονη πραγματικότητα του εργατικού δυναμικού στις κατασκευές. Στην πραγματικότητα, η αυξανόμενη ζήτηση για ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες στον τομέα δείχνει πόσο μοντέρνος και εξειδικευμένος είναι ο τομέας, προσφέροντας ελκυστικές επαγγελματικές προοπτικές.
Καθώς η βιομηχανία κατασκευών εξελίσσεται, η ανάγκη για επαγγελματίες με δεξιότητες στις ψηφιακές τεχνολογίες κατασκευών, τις βιώσιμες πρακτικές κτιρίων και τις ανανεώσιμες ενεργειακές λύσεις είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Οι μαθητείες πλέον προσφέρουν έναν δρόμο προς αυτούς τους τομείς υψηλής τεχνολογίας και υψηλής ζήτησης, εξοπλίζοντας τους νέους με τις τελευταίες δεξιότητες που ευθυγραμμίζονται με τα πάθη τους και τις ανάγκες του τομέα, επιτρέποντάς τους να δουν τις κατασκευές ως μια πολυδιάστατη και βιώσιμη επαγγελματική επιλογή.
Πρακτικές Δεξιότητες για Ένα Εργατικό Δυναμικό Έτοιμο για το Μέλλον
Η πρακτική εμπειρία είναι ουσιώδης για την πρόοδο στον τομέα, και τα προγράμματα μαθητείας οδηγούν τους νέους εργαζόμενους σε μια τέτοια πορεία από την αρχή. Ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να «καλλιεργούν τα ταλέντα τους» προσλαμβάνοντας νέους εργαζόμενους μέσω μαθητείας και στηρίζοντας την πρόοδό τους μέσω προσόντων, τους επιτρέπει να καλλιεργούν ταλέντα από τη βάση.
Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στους εργοδότες να διαμορφώνουν τις δεξιότητες των μαθητευομένων σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες τους, ενσωματώνοντας τα πρότυπα της βιομηχανίας και προσαρμόζοντάς τους στην κουλτούρα της εταιρείας από την αρχή. Με την πάροδο του χρόνου, οι επιχειρήσεις μπορούν να οικοδομήσουν μακροχρόνιες σχέσεις, να μειώσουν την ανακύκλωση του προσωπικού και να αναπτύξουν μελλοντικούς ηγέτες εσωτερικά.
Πολλές επιχειρήσεις προτιμούν να προσλαμβάνουν αποφοίτους, καθώς θεωρούν ότι είναι πιο έτοιμοι για τις θέσεις, αλλά στην πραγματικότητα, η διδασκαλία στην τάξη σπάνια μεταφράζεται στο εργασιακό περιβάλλον. Αυτοί που έχουν προοδεύσει από μια μαθητεία κατασκευών επιπέδου τρία, μέχρι μια μαθητεία πτυχίου έχουν τα ίδια προσόντα με τους αποφοίτους, αλλά με περισσότερα από τρία χρόνια εμπειρίας. Ενώ αποτελεί δέσμευση το να προσλάβεις κάποιον νεότερο και να αναλάβεις την ευθύνη για όλη την εκπαίδευσή του, οι μακροπρόθεσμες ανταμοιβές είναι αποδεδειγμένες.
Κοιτάζοντας στο Μέλλον
Ο τομέας των κατασκευών αλλάζει ταχύτατα και, ενώ ο τομέας προσελκύει εργαζομένους, ο επιπλέον αριθμός που αναφέρεται στην έκθεση του Δικτύου Δεξιοτήτων Κατασκευών δείχνει ότι χρειάζεται πολλά ακόμη να γίνουν, αν πρόκειται να δημιουργηθεί το εργατικό δυναμικό που απαιτείται για το μέλλον. Παρ’ όλο που κάποιες επιχειρήσεις έχουν ακολουθήσει απομονωμένες στρατηγικές, οι περισσότερες συνειδητοποιούν ότι απαιτείται μια συνεργατική προσέγγιση.
Ομάδες όπως η Built Environment Shared Apprenticeship Service (BESAS), μια συνεργασία έξι σημαντικών οργανισμών μαθητείας με ευέλικτες θέσεις εργασίας, μεταξύ των οποίων η EN:Able Futures, έχουν ενωθεί για να δημιουργήσουν μοντέλα μαθητείας που μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ εκπαίδευσης και απασχόλησης. Συνεργαζόμενες με το Υπουργείο Παιδείας, στοχεύουν στο να προσφέρουν δρόμους που θα επιτρέψουν στους νέους να εισέλθουν στον τομέα και στο να ενθαρρύνουν τις εταιρείες του κατασκευαστικού τομέα να δεσμευτούν στη δημιουργία βιώσιμων διαδρομών για αυτούς.
Είναι προφανές ότι απαιτείται πραγματική εστίαση στη μαθητεία από επιχειρήσεις, οργανισμούς και την κεντρική κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας και να αναπτυχθεί ένα εργατικό δυναμικό έτοιμο για το μέλλον.
Για λίστα των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον εκδότη.
Η Julie Deeley είναι διευθύντρια επιχειρησιακών λειτουργιών στην EN:Able Futures, μέρος του Efficiency North. Το Efficiency North είναι ένα σωματείο που ανήκει και καθοδηγείται από παρόχους κοινωνικής στέγασης. Το Efficiency North Holdings Limited είναι η μητρική εταιρεία της EN:Procure Ltd, EN:Able Futures CIC, EN:Able Build Ltd και EN:Able Communities CIO. Μέσω των παραρτημάτων του, παρέχει μια σειρά επαγγελματικών υπηρεσιών που εξοικονομούν χρόνο και χρήμα, προσφέρουν κοινωνική αξία και υποστηρίζουν την κοινωνική και οικονομική αναζωογόνηση στις κοινότητες του Βόρειου Αγγλία.
Το EN:Able Futures είναι μια βραβευμένη υπηρεσία μαθητείας ευέλικτης θέσης εργασίας που προσλαμβάνει, απασχολεί και παρέχει υποστήριξη στους μαθητευόμενους για να εξασφαλίσει ότι παραμένουν απασχολούμενοι για όλη τη διάρκεια της μαθητείας τους. Η υπηρεσία διευκολύνει τις επιχειρήσεις σε όλο το Βόρειο Αγγλία να προσλάβουν μαθητευόμενους, ανεξαρτήτως διάρκειας του προγράμματος μαθητείας.
www.efficiencynorth.org/en-able-futures
Πηγή: https://ccemagazine.com/news/apprenticeships-for-tomorrows-workforce/