Μια ιστορική συμφωνία για την πλαστική ρύπανση

Μια ιστορική συμφωνία για την πλαστική ρύπανση

Τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν μια συμφωνία-ορόσημο για τη δημιουργία της πρώτης παγκόσμιας συνθήκης για την πλαστική ρύπανση στον κόσμο, χαρακτηρίζοντάς την ως την πιο σημαντική πράσινη συμφωνία μετά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015.

Τα κράτη μέλη διεξήγαγαν συνομιλίες για περισσότερο από μία εβδομάδα στο Ναϊρόμπι της Κένυας για να συμφωνήσουν το περίγραμμα ενός συμφώνου που θα περιορίσει την αλματώδη αύξηση της πλαστικής ρύπανσης – μια περιβαλλοντική κρίση που εκτείνεται από τις τάφρους των ωκεανών μέχρι τις κορυφές των βουνών.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι πανηγύρισαν μετά την έγκριση ψηφίσματος για τη δημιουργία μιας νομικά δεσμευτικής συνθήκης για τη ρύπανση από πλαστικά, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2024.

Το ψήφισμα, το οποίο η UNEA αποκαλεί “την πιο σημαντική περιβαλλοντική συμφωνία μετά τη συμφωνία του Παρισιού”, είναι γραμμένο σε αδρές γραμμές και μια διακυβερνητική επιτροπή έχει πλέον αναλάβει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

Οποιαδήποτε συνθήκη που θέτει περιορισμούς στην παραγωγή, τη χρήση ή τον σχεδιασμό πλαστικού θα επηρεάσει τις εταιρείες πετρελαίου και χημικών που παράγουν ακατέργαστο πλαστικό, καθώς και τους κολοσσούς καταναλωτικών αγαθών που πωλούν χιλιάδες προϊόντα σε συσκευασίες μιας χρήσης.

Θα επηρεάσει επίσης τις οικονομίες των μεγάλων χωρών που παράγουν πλαστικό, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, της Ινδίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιαπωνίας.

Παρόλο που οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ πανηγύρισαν ενωμένοι τη συμφωνία για την ύπαρξη μιας συνθήκης για τα πλαστικά, οι διαφωνίες παραμένουν σχετικά με το τι θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε ένα τελικό σύμφωνο, δήλωσε ο πρέσβης της Ελβετίας για το περιβάλλον Franz Perrez.

Υπάρχει συντριπτική υποστήριξη του κοινού για μια συνθήκη του ΟΗΕ για τη ρύπανση από τα πλαστικά, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα, σύμφωνα με την οποία τρεις στους τέσσερις ανθρώπους επιθυμούν την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης.

Η πλαστική ρύπανση είναι μια πλανητική κρίση ισότιμη με την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας. Εάν η συνθήκη δεν μπορέσει να βάλει φρένο στη ρύπανση από πλαστικό, θα υπάρξει εκτεταμένη περιβαλλοντική ζημία τις επόμενες δεκαετίες, θέτοντας ορισμένα θαλάσσια είδη σε κίνδυνο εξαφάνισης και καταστρέφοντας ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και τα μαγκρόβια, σύμφωνα με μελέτη του WWF που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα.

Πηγή: euronews

(Visited 131 times, 1 visits today)

Advertisement

Γραφτείτε στο newsletter μας: