Οι προβλέψεις της Schneider Electric για το IoT 2020

Οι προβλέψεις της Schneider Electric για το IoT 2020

Η εταιρεία προβλέπει ότι το IoT θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων.

Η Schneider Electric, ο παγκόσμιος ειδικός στη διαχείριση ενέργειας και τον αυτοματισμό, παρουσίασε την έκθεση IoT 2020 Business Report, στην οποία καταγράφει περιληπτικά τις προβλέψεις της σχετικά με το πώς οι μεγάλες εταιρείες θα αξιοποιήσουν την τεχνολογία ΙοΤ (Internet of Things), αναδεικνύοντάς την σε ένα από τα κύρια επιχειρηματικά τους εργαλεία, μέχρι το 2020.

«Βρισκόμαστε πέρα από το σημείο όπου κανείς αναρωτιέται κατά πόσο η τεχνολογία ΙοΤ έρχεται να προσθέσει αξία σε μία επιχείρηση. Σήμερα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει, αφού ενημερωθούν κατάλληλα, να αποφασίσουν πώς θα μεγιστοποιήσουν την αξία του IoT για τον οργανισμό τους», ανέφερε ο Δρ. Prith Banerjee, Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας στη Schneider Electric. «Η έκθεση της Schneider Electric με τίτλο ‘IoT 2020 Business Report’ έχει δημιουργηθεί με στόχο να αποτελέσει έναν οδηγό για την υλοποίηση του IoT και άλλων καινοτόμων λύσεων και να βοηθήσει τους πελάτες μας να αξιοποιήσουν τα σχετικά οφέλη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια παράλληλα με την εξέλιξη της Αγοράς. Αντανακλά επίσης τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε τεχνολογίες που εγγυώνται ότι Life Is On για όλους, παντού και πάντα».

Βασισμένες σε πρόσφατη έρευνα για το ΙοΤ στην οποία συμμετείχαν 3.000 ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων από 12 χώρες, αλλά και στην εμπειρία και τις αντιδράσεις πελατών και συνεργατών της Schneider Electric σε σχέση με τις εφαρμογές IoT, οι παρακάτω προβλέψεις αναδεικνύουν την άμεση αξία που φέρνει η τεχνολογία ΙοΤ τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Και ο Δρ. Banerjee συμπλήρωσε: «Το Internet of Things βρίσκεται στην κορυφή της τεχνολογικής… μόδας εδώ και αρκετό καιρό, όμως τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας καταδεικνύουν ότι οι τεχνολογίες IoT μπορούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν μοχλό ανάπτυξης των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως κλάδου ή γεωγραφικής περιοχής».

Οι ακόλουθες προβλέψεις αποτελούν έναν Οδηγό για το τι μπορούν να περιμένουν οι επιχειρήσεις καθώς η Αγορά θα εξελίσσεται:

  1. Το IoT θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων μέσα από την ενοποίηση του OT (Operational Technology) και του IT (Information Technology), αλλά και την ενίσχυση των mobile και digital χαρακτηριστικών των υπαλλήλων τους: Καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις διευρύνουν και ενισχύουν τα προγράμματα μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, το IoT έρχεται να διεκδικήσει έναν όλο και πιο κεντρικό ρόλο. Η δυνατότητα υλοποίησης αυτού του νέου κύματος μετασχηματισμού θα δίνεται μέσα από πιο προσιτούς, “διασυνδεδεμένους” αισθητήρες, από ενσωματωμένα (embedded) συστήματα ευφυΐας και ελέγχου, από δίκτυα που εξασφαλίζουν επικοινωνία υψηλών ταχυτήτων παντού, από υποδομές cloud και από προηγμένες τεχνολογίες ανάλυσης των δεδομένων (data-analytics).
  1. Το IoT θα λειτουργήσει ως πηγή καινοτομίας και δραστικής αλλαγής των επιχειρηματικών μοντέλων, αλλά και μοχλός οικονομικής ανάπτυξης για επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και αναδυόμενες οικονομίες: Όπως ακριβώς η βιομηχανική επανάσταση, η γέννηση του Ίντερνετ και οι κινητές επικοινωνίες οδήγησαν στην πρόοδο, το ίδιο θα συμβεί και με το IoT. Επιχειρήσεις, αλλά και πόλεις ολόκληρες, θα προσφέρουν νέες υπηρεσίες βασισμένες σε τεχνολογίες IoT. Θα δημιουργηθούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα, ενώ οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν το IoT ταχύτατα, καθώς δε θα διαθέτουν υποδομές παλαιού τύπου, κάνοντας κυριολεκτικά ένα άλμα προς το μέλλον. Στην πραγματικότητα, η McKinsey προβλέπει ότι το 40 τοις εκατό της παγκόσμιας Αγοράς προϊόντων και λύσεων IoT θα δημιουργηθεί σε αναπτυσσόμενες χώρες.
  1. Οι λύσεις IoT θα αξιοποιηθούν στην αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων: Το IoT θα βοηθήσει τα κράτη και τις οικονομίες τους να ανταποκριθούν στις μεγαλύτερες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο πλανήτης, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, η λειψυδρία και η μόλυνση. Στην πραγματικότητα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν πως θεωρούν την καλύτερη χρήση των πρώτων υλών ως το μεγαλύτερο κέρδος της κοινωνίας από την εφαρμογή του IoT. Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, κεντρικές και τοπικές κυβερνήσεις θα αγκαλιάσουν το IoT προκειμένου να επιταχύνουν και να εφαρμόσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ξεκινήσει για τον περιορισμό της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, όπως η πρωτοποριακή απόφαση COP21 για την κλιματική αλλαγή. Βάσει αυτής της απόφασης 196 χώρες δεσμεύτηκαν να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από το όριο των 2 βαθμών Κελσίου.
  1. Μέσω του IoT θα “μεταφραστούν” προγενέστερα data σε γνώσεις που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να πάνε την εξυπηρέτηση πελατών σε άλλο επίπεδο: Όταν μιλά κανείς για την αξία που έρχεται να προσθέσει το IoT, οι περισσότερες επιχειρήσεις επισημαίνουν ως κύρια πλεονεκτήματα την αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση κόστους. Παρόλα αυτά, η πρόσβαση σε δεδομένα – ακόμα και σε όσα μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να καταγραφούν – και η δυνατότητα αυτά να μεταφραστούν σε πραγματική πληροφορία, σήμα κατατεθέν του IoT, θα επιφέρουν ριζικές αλλαγές στο επίπεδο εξυπηρέτησης πελατών, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο brand, τις υπηρεσίες και την επιχείρηση.
  1. Το IoT προωθεί ένα ανοικτό, διαλειτουργικό, υβριδικό υπολογιστικό περιβάλλον, και βοηθά τη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη και τις εταιρείες πληροφορικής να δημιουργήσουν κοινές προδιαγραφές που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της διαδικτυακής ασφαλείας: Παρόλο που το πλήθος των cloud-based εφαρμογών IoT θα μεγαλώσει, δε θα υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική ΙΤ η οποία θα μονοπωλήσει τον τρόπο παροχής των υπηρεσιών αυτών. Αντίθετα, το IoT θα ανθήσει σε όλων των ειδών τα συστήματα, είτε βρίσκονται on-premise, είτε στα άκρα ενός δικτύου, τόσο σε υλοποιήσεις ιδιωτικού, όσο και δημοσίου cloud. Η δυνατότητα υποστήριξης του IoT ακόμη και σε ετερόκλιτο περιβάλλον ΙΤ θα βοηθήσει τον τελικό χρήστη να υιοθετεί λύσεις IoT οι οποίες θα καλύπτουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις απαιτήσεις του σε σχέση με την ασφάλεια και την προστασία κρίσιμων (mission-critical) εφαρμογών, ενώ παράλληλα θα επιτρέπουν στις επιχειρήσεις που δε διαθέτουν σύγχρονες υποδομές να βρουν έναν λογικό και διαχειριστικά εφικτό τρόπο, ώστε να μεταβούν στο μέλλον, υλοποιώντας σταδιακά τους απαραίτητους μετασχηματισμούς.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας σε σχέση με τις παραπάνω προβλέψεις είναι τα εξής:

  • Εβδομήντα πέντε τοις εκατό των επιχειρήσεων είναι αισιόδοξες αναφορικά με τις ευκαιρίες που θα τους προσφέρει το IoT μέσα στο 2016, όπως μεταξύ άλλων:
  • Καλύτερη εμπειρία για τους πελάτες τους: Εξήντα τρία τοις εκατό των επιχειρήσεων σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες IoT προκειμένου να αναλύσουν τη συμπεριφορά των πελατών τους το 2016, αλλά και να επιλύσουν πιο γρήγορα τα προβλήματα αυτών, να προσφέρουν καλύτερη εξυπηρέτηση και να τους κάνουν να νιώσουν συνολικά πιο ικανοποιημένοι. Τα παραπάνω κατατάσσονται μεταξύ των πέντε κυριότερων πλεονεκτημάτων που μπορεί να προσφέρει το ΙοΤ σε μια επιχείρηση.
  • Εξοικονόμηση κόστους μέσω εφαρμογών αυτοματισμού: Οι εφαρμογές αυτοματισμού κτιριακών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων εμφανίζονται να έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική, όσον αφορά στην εξοικονόμηση κόστους (63 και 62 τοις εκατό, αντίστοιχα). Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το μέλλον του ΙοΤ θα εδράζεται στις εφαρμογές αυτοματισμού, με τους μισούς σχεδόν από τους ερωτηθέντες (42 τοις εκατό) να απαντούν ότι σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια συστήματα κτιριακών αυτοματισμών βασισμένα σε τεχνολογίες ΙοΤ.
  • Η αξία του ΙοΤ περνά από τις κινητές επικοινωνίες: Δύο στους τρεις οργανισμούς (67 τοις εκατό) σχεδιάζουν να υλοποιήσουν εφαρμογές ΙοΤ μέσω κινητού, εντός του 2016. Επιπλέον, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (32 τοις εκατό) σχεδιάζει να ξεκινήσει σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών να χρησιμοποιεί τεχνολογίες IoT σε εφαρμογές mobile και επισημαίνει ότι η δυνατότητα εξοικονόμησης κόστους έως και 59 τοις εκατό αποτελεί βασικό κίνητρο για τέτοιες υλοποιήσεις.
  • Το 81 τοις εκατό των ερωτηθέντων έχουν την αίσθηση ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται ή/ και δημιουργούνται από εφαρμογές IoT μοιράζονται αποτελεσματικά σε ολόκληρο τον οργανισμό.
  • Το 41 τοις εκατό των ερωτηθέντων αναμένει ότι κάποιες διαδικτυακές απειλές, οι οποίες θα συνδέονται με εφαρμογές IoT, θα αποτελέσουν σοβαρή πρόκληση για την επιχείρησή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για να δείτε το πλήρες κείμενο της έκθεσης ‘IoT 2020 Business Report’ και της έρευνας ‘Global IoT survey’, μπορείτε να επισκεφθείτε τη διεύθυνση: http://www.schneider-electric.com/b2b/en/campaign/internet-of-things/overview.jsp .

(Visited 92 times, 1 visits today)

Advertisement

Γραφτείτε στο newsletter μας: