Σε επίπεδα ρεκόρ η αιολική και ηλιακή ενέργεια το 2022

Σε επίπεδα ρεκόρ η αιολική και ηλιακή ενέργεια το 2022

Η ραγδαία άνοδος της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας ώθησε την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ πέρυσι, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση, που δημοσίευσε το CNN.

Η χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να μειωθεί το 2023, σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από το energy think tank Ember.Αυτό θα σηματοδοτήσει την πρώτη χρονιά που θα σημειωθεί μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, πέρα από μια παγκόσμια ύφεση ή πανδημία.

Τα επίπεδα της ρύπανσης που θερμαίνει τον πλανήτη από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα ενδέχεται να έχουν ήδη κορυφωθεί, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο κόσμος έχει φθάσει στην «αρχή του τέλους της εποχής των ορυκτών», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Małgorzata Wiatros-Motyka. «Μπαίνουμε στην εποχή της καθαρής ενέργειας», πρόσθεσε η ίδια.

Το Ember ανέλυσε δεδομένα από 78 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 93% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, για την τέταρτη έκδοση της ετήσιας παγκόσμιας επισκόπησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχεδόν το 40% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας τροφοδοτείται πλέον από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνική ενέργεια, σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ, σύμφωνα με την έκθεση.

Αιολική και ηλιακή ενέργεια: Αποτέλεσαν το 12% της παγκόσμιας παραγωγής

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αποτέλεσαν το 12% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας το 2022, από 10% το προηγούμενο έτος.

Η ηλιακή ενέργεια ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2022 για 18η συνεχή χρονιά, σημειώνοντας αύξηση κατά 24% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η αιολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 17%.

Το Ember προβλέπει ότι το 2023, η καθαρή ενέργεια θα είναι σε θέση να καλύψει τη συνολική αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να κυριαρχούν. Η ενέργεια από άνθρακα παραμένει η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 36% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2022. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε και δεν καλύφθηκε όλη από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με την Wiatros-Motyka.

Η έκθεση προβλέπει μια μικρή πτώση της παραγωγής από ορυκτά καύσιμα κατά 0,3%, το 2023, με μεγαλύτερες μειώσεις τα επόμενα χρόνια, καθώς η αιολική και η ηλιακή ενέργεια απογειώνονται.

Πηγή: naftemporiki.gr

(Visited 133 times, 1 visits today)

Διαφήμιση

Γραφτείτε στο newsletter μας: