Στους δρόμους της Αθήνας για δοκιμαστικά δρομολόγια το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο

Στους δρόμους της Αθήνας για δοκιμαστικά δρομολόγια το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο

Στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορεί από την Παρασκευή το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο που έφτασε στην πρωτεύουσα, προκειμένου να δοκιμαστεί στις συνθήκες της πόλης ενόψει και του διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί από το υπουργείο Μεταφορών για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων.

Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό όχημα κινεζικών προδιαγραφών, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, πριν λίγους μήνες τονίζοντας ότι θα δοκιμαστούν οχήματα ευρωπαϊκών και κινεζικών προδιαγραφών. Το όχημα δοκιμάζεται την Παρασκευή και τη Δευτέρα από οδηγούς τρόλεϊ χωρίς επιβάτες αλλά με τεχνητό φορτίο που αντιστοιχεί στην ύπαρξη περίπου 60 επιβατών εντός του λεωφορείου. Για τις περισσότερες δοκιμές έχει επιλεγεί μία διαδρομή στην Κυψέλη, η οποία διακρίνεται και για τις ανηφόρες της, προκειμένου να δοκιμαστούν και οι αντοχές του.

Οπως λένε πηγές του ΟΑΣΑ, το προσεχές διάστημα θα καταφτάσουν και άλλα ηλεκτρικά οχήματα ώστε να δοκιμαστούν στις κυκλοφοριακές συνθήκες της Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Μεταφορών είχε απευθύνει εντός του καλοκαιριού ανοιχτή πρόσκληση στην αυτοβιομηχανία, με στόχο να του παραχωρηθούν για δοκιμαστική κυκλοφορία ηλεκτροκίνητα λεωφορεία.

Στην ανοιχτή πρόσκληση του υπουργείου στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, η πιλοτική δρομολόγηση των ηλεκτρικών λεωφορείων στην πρωτεύουσα συνδέεται ευθέως με τον διαγωνισμό προμήθειας οχημάτων που θα ενισχύσουν το σύστημα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και αναμένεται να προκηρυχθεί το φθινόπωρο ύστερα από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις. Αλλωστε ήδη προβλέπεται ότι έως το τέλος του 2025 το 33% των προμηθειών σε λεωφορεία θα αφορά «καθαρά» οχήματα, δηλαδή μηδενικών ή μειωμένων ρύπων και έως το 2030 το 47%.

Πηγή κείμενο-φωτό: ethnos.gr

(Visited 358 times, 1 visits today)

Διαφήμιση

Γραφτείτε στο newsletter μας: