Ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων μέσω προγράμματος ύψους 250 εκ. ευρώ

Ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων μέσω προγράμματος ύψους 250 εκ. ευρώ

Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων και δημοτικών κτιρίων ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πόροι του προγράμματος θα κινούνται στα 250 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τα δημόσια κτίρια (π.χ. σχολεία), επιλέξιμοι για αναβάθμιση θα είναι και δημόσιοι χώροι. Για την εξοικονόμηση ενέργειας, θα δίνεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα εφαρμογής μονώσεων, αλλαγής των εγκαταστάσεων ψύξης – θέρμανσης, τοποθέτησης θερμομονωτικών κουφωμάτων ή εφαρμογής τεχνολογιών μείωσης της κατανάλωσης.

Σε αντίθεση πάντως με το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», η διαχείριση του προϋπολογισμού του οποίου θα γίνεται κεντρικά από το ΕΤΕΑΝ, για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων θα υπάρξουν 15 ξεχωριστές προκλήσεις, από τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) και τα δυο Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Προτεραιότητα στα πλέον ενεργοβόρα κτίρια

Μία ακόμη διαφορά είναι πως η ένταξη των έργων δεν θα γίνεται με κριτήριο τη χρονική προτεραιότητα υποβολής τους, αφού θα υπάρξει συγκριτική αξιολόγηση των προτάσεων που θα κατατεθούν. Ανάμεσα στα κριτήρια αξιολόγησης, θα περιλαμβάνεται η χρήση κτηρίου, το προφίλ λειτουργίας, η παλαιότητα των χρησιμοποιούμενων συστημάτων, η συνολική επιφάνεια καθώς και η κατηγορία ενεργειακής απόδοσης. Ο λόγος είναι πως θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι θα αναβαθμίζονται τα πιο ενεργοβόρα κτίρια και ότι θα υλοποιούνται οι πιο αποδοτικές επεμβάσεις.

Υπενθυμίζεται πως, με βάση την Οδηγία 2012/27 της Ε.Ε. για την ενεργειακή απόδοση, κάθε χρόνο πρέπει να αναβαθμίζεται ενεργειακά το 3% της επιφάνειας των ιδιόκτητων κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης με επιφάνεια πάνω από 250 τετραγωνικά μέτρα. Ανεξάρτητα πάντως από τη συμμόρφωση με την κοινοτική Οδηγία, η ενεργειακή αναβάθμιση μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά από το Δημόσιο, καθώς τα ελληνικά δημόσια κτίρια είναι από τα πιο σπάταλα σε ενέργεια πανευρωπαϊκά, αφού την εποχή που κατασκευάσθηκαν ουσιαστικά δεν υπήρχαν προδιαγραφές θερμικής θωράκισης.

(Visited 893 times, 1 visits today)

Advertisement

Γραφτείτε στο newsletter μας: