“Τομή στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα” χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, το νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες, αιτιολογώντας πως για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τοπικούς φορείς, να αποκτήσουν ενεργή εμπλοκή στη διαδικασία μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Το νομοσχέδιο χαίρει της ευρείας συναίνεσης της Βουλής, αφού το ψηφίζουν επί της αρχής του, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός από το ΚΚΕ.
Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο κ. Σταθάκης ανέφερε, ότι παράλληλα η χώρα μας πρωτοπορεί στην Ευρώπη, θεσπίζοντας ένα ξεκάθαρο και διάφανο πλαίσιο για τη λειτουργία των Ενεργειακών Κοινοτήτων και οδηγούμαστε πλέον σε ένα πλαίσιο, το οποίο φιλοδοξεί να ανοίξει καινούργιους δρόμους στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας μας. Όπως υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός, πρόκειται για νομοθέτημα που δεν σχετίζεται με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, πάρα φέρει τη σφραγίδα του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται μια γενικότερη στρατηγική και στο πλαίσιο του ενεργειακού τομέα και στο πλαίσιο της εξόδου από την κρίση και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Σταθάκης εξήγησε, ότι με τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων δίνεται η δυνατότητα στο σύνολο των φορέων της κοινωνίας να μπορούν να παράγουν ενέργεια, είτε πρόκειται για μία πολυκατοικία, είτε για τρεις βιοτεχνίες, πέντε ξενοδοχεία, πανεπιστήμια, Δήμους κοκ και ανοίγεται ένα νέο πεδίο, με το οποίο θα είναι δυνατή η παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ, απόλυτα προσανατολισμένη στην αρχή της τοπικότητας. “Με αυτό επιδιώκουμε τοπική παραγωγή, τοπική κατανάλωση. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα ενός αποκεντρωμένου συστήματος παραγωγής ενέργειας, όπου κατανάλωση και παραγωγή θα έχουν ισχυρούς κανόνες τοπικότητας. Γι΄ αυτό και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το διαπερνούν ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες, προκειμένου να είναι σαφής ο τοπικός χαρακτήρας της επιχείρησης” είπε χαρακτηριστικά.
Απέναντι στα σενάρια ότι κάποια μεγάλα συμφέροντα θα παρακάμψουν το σύστημα, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η διατύπωση των άρθρων του νομοσχεδίου είναι τέτοια ώστε να προστατεύεται πλήρως η τοπικότητα. “Άρα, η τοπικότητα θα είναι ισχυρή και δεύτερον, προωθούνται οι συνέργειες και συμπράξεις” είπε ο κ. Σταθάκης, ο οποίος αναφερόμενος στην κεντρική ιδέα του νομοσχεδίου, είπε ότι αφορά στην συνένωση ατόμων, πρωτοβουλιών, φορέων κοινωνικού χαρακτήρα, κοινωνικής οικονομίας, χαρακτηριστικά που ενισχύονται με τον κανόνα της δημοκρατίας στο εσωτερικό της ενεργειακής κοινότητας, αφού διασφαλίζεται πλήρως με την ισοτιμία της ψήφου των συμμετεχόντων, ανεξαρτήτως συνεταιριστικού μεριδίου. “Άρα, βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου ενισχύουμε ταυτόχρονα την τοπικότητα, τη σύμπραξη και τη συνεταιριστική και κοινωνική δομή των δραστηριοτήτων και ισχυρούς κανόνες δημοκρατίας” τόνισε συμπερασματικά ο υπουργός.
“Κατά κύριο λόγο η δραστηριότητα των Ενεργειακών Κοινοτήτων θα εδράζεται στην αξιοποίηση, στο μέγιστο, του συμψηφισμού ανάμεσα στην κατανάλωση που έχει ένα υποκείμενο και στη δυνατότητά του να παράγει αυτήν τη συγκεκριμένη κατανάλωση με δικά του μέσα. Αυτή είναι η κεντρική αρχή. Ταυτόχρονα, όμως, είναι ανοιχτός ο δρόμος για να πωλείται το πλεόνασμα ενέργειας που έχει και να φτιαχτεί μια Ενεργειακή Κοινότητα, η οποία αποκλειστικό σκοπό θα έχει το να παράγει και να πουλάει ενέργεια. Και αυτό είναι διασφαλισμένο” συνέχισε ο κ. Σταθάκης. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να μειωθεί το κόστος ενέργειας για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να υπάρξει περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, να υπάρξει μεγαλύτερη τοπική αποδοχή των ΑΠΕ, επιλύοντας θέματα συγκρούσεων, τα οποία μέχρι τώρα -εύλογα ή μη- δημιουργούνται κατά διαστήματα.
Επίσης, ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε, ότι στόχος και πρόθεση του νομοσχεδίου είναι να υπάρξει μεγάλη καινοτομία στην παραγωγή και στον ενεργειακό σχεδιασμό, καθώς έτσι θα αρχίσει να υπάρχει μία ευρεία οικονομική δραστηριότητα, στηριγμένη εκ των πραγμάτων πάνω σε καινοτομίες, οι οποίες θα δημιουργήσουν και προοπτικές για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας και ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν συνθήκες τοπικής παραγωγής πολύ πιο έντονες. Επίσης, η ενίσχυση της αλληλεγγύης και του πυλώνα της κοινωνικής οικονομίας -όπως παρατήρησε- αποτελεί βασικό αξιακό στοιχείο, καθώς και η αύξηση των επενδύσεων, με κύριο στόχο την αειφορία και τον σεβασμό στο περιβάλλον, η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων που υπάρχουν στην ενεργειακή αγορά, ο συμψηφισμός ενέργειας, ο εικονικός συμψηφισμός ενέργειας, οι smart meters –οι έξυπνοι μετρητές ενέργειας– κλπ, με τα οποία θα υπάρξει μια συνολική επέκταση αυτών των εργαλείων.
Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζήτησε την ενεργή στήριξη του νομοθετήματος από τους τοπικούς φορείς και δεσμεύτηκε ότι το ΚΑΠΕ θα διαχειρίζεται την κεντρική πλατφόρμα που να ενισχύσει όλη τη διαδικασία.