Ε.Ε.: Επεξεργάζεται αλλαγές στους τραπεζικούς όρους για όσους επιλέγουν πράσινα κτίρια

Ε.Ε.: Επεξεργάζεται αλλαγές στους τραπεζικούς όρους για όσους επιλέγουν πράσινα κτίρια

Μεγάλη ώθηση στις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών ρύπων από τα κτίρια των πόλεων της Ευρώπης έδωσε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών, με σκοπό την επιβράβευση των καταναλωτών που επενδύουν σε ενεργειακά αποδοτικά κτίρια.

Μιλώντας στη διάσκεψη One Planet που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι τον προηγούμενο μήνα, ο Αντιπρόεδρος και επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, είπε ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο σημαντικό κομμάτι για την προσπάθεια της μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 40% μέχρι το 2030 στην Ευρώπη. Τόνισε, μάλιστα, ότι αυτή την περίοδο η Επιτροπή εξετάζει προτάσεις για τη μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών όσον αφορά στις «πράσινες» επενδύσεις, πράγμα το οποίο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τις τράπεζες, ώστε να κατευθύνουν τα κεφάλαια σε επενδύσεις όπως τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια.

“Σε πρώτο στάδιο, αυτό μπορεί να συμβεί μέσω της μείωσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων για συγκεκριμένες, περιβαλλοντικά φιλικές επενδύσεις, όπως τα στεγαστικά δάνεια για ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες ή τα ηλεκτρικά οχήματα“, είπε χαρακτηριστικά. Το σχόλιο αυτό έρχεται έπειτα από την ανακοίνωση της νέας έρευνας του Europe Regional Network (ERN) του WorldGBC (World Green Building Council) με θέμα τα στεγαστικά δάνεια για ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να βοηθήσει τις τράπεζες να αναγνωρίζουν τα πράσινα κτίρια, τα οποία επίσης αντιπροσωπεύουν μικρότερο πιστωτικό ρίσκο, αλλά και να επιτρέψει στις τράπεζες να επιβραβεύουν με πιο συμφέροντες όρους ή επιπλέον χρηματοδότηση όσους αγοράζουν ή επαναχρηματοδοτούν πιο πράσινα κτίρια.

Η έρευνα είναι μέρος του προγράμματος «Ευρωπαϊκός Ορίζοντας 2020», το οποίο και χρηματοδότησε το  ‘Energy Efficient Mortgages Action Plan’ (EeMAP). Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάπτυξη ενός οδηγού για τις τράπεζες που αναζητούν τρόπους ώστε να εισάγουν τραπερικά προϊόντα όπως τα στεγαστικά δάνεια για ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες και να συγκεντρώσουν δεδομένα για την οικονομική απόδοση αυτών. Πρόθεση όλων είναι το πιλοτικό πρόγραμμα των πράσινων στεγαστικών δανείων του EeMAP που ξεκινάει το ερχόμενο καλοκαίρι να παράσχει τόσο στην Επιτροπή όσο και στους άλλους τραπεζικούς ρυθμιστές τις αποδείξεις, ώστε να προχωρήσουν στην εφαρμογή χαμηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων στα δάνεια για τα πράσινα κτίρια και στη διάδοση των πλεονεκτημάτων για τους καταναλωτές που επιλέγουν αυτά τα κτίρια.

(Visited 96 times, 1 visits today)

Γραφτείτε στο newsletter μας: