Η βιομάζα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες και των 28 Κρατών-Μελών της ΕΕ από τις 19 Νοεμβρίου μέχρι το τέλος του έτους – δηλ. για ένα διάστημα 43 ημερών, δύο περισσότερες σε σχέση με το 2017. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοενέργειας “Bioenergy Europe” γιορτάζει αυτήν την επιτυχία με την δεύτερη έκδοση της Ενημερωτικής Εκστρατείας “Ευρωπαϊκή Ημέρα Βιοενέργειας – European Bioenergy Day”.
Η Βιοενέργεια, ανανεώσιμη ενέργεια που προέρχεται από την ενεργειακή αξιοποίηση φυτικής και ζωικής βιομάζας με κατάλληλες σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.
Μετατρέποντας τις ανάγκες της ενεργειακής κατανάλωσης στην Ευρώπη υπό τη μορφή ενός ετήσιου ημερολογίου, η Bioenergy Europe υπολογίζει ότι η Ευρώπη εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα 293 ημέρες μέσα στο 2018 (από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 20η Οκτωβρίου), ενώ για 72 ημέρες (από την 21η Οκτωβρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου) η κατανάλωση μπορεί να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τις Ανανεώσιμες Πηγές. Ανάμεσα στις 72 αυτές ημέρες, οι 43 ημέρες (από την 19η Νοεμβρίου μέχρι το τέλος του έτους) είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα μπορούσε να καλύψει η Ευρώπη τις ενεργειακές της ανάγκες αποκλειστικά από βιομάζα – δύο περισσότερες συγκριτικά με το 2017. Επομένως η συμβολική ημερομηνία 19 Νοεμβρίου γιορτάζεται ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα Βιοενέργειας» (European Bioenergy Day).
Χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία και η Ουγγαρία παρουσιάζουν καθαρή αύξηση μέχρι και 4 ημέρες συγκριτικά με το προηγούμενο έτος στις αντίστοιχες εθνικές «ημέρες βιοενέργειας», ενώ και η Ελλάδα καταγράφει 2 επιπλέον ημέρες βιοενέργειας για το «ενεργειακό ημερολόγιο» του 2018 (από 27 σε 29 φέτος), οπότε η «Ελληνική Ημέρα Βιοενέργειας» σημειώνεται στις 2 Δεκεμβρίου 2018.
Η αυξημένη συμβολή της πρώτης ανανεώσιμης πηγής ενέργειας στην Ευρώπη είναι εντυπωσιακή, αν κοιτάξει κάποιος πίσω στο 2000, όταν η βιοενέργεια παρείχε μόλις 18 ημέρες συμβολικής-αποκλειστικής κάλυψης αναγκών στους Ευρωπαίους. Η βιοενέργεια έκτοτε δημιουργεί συνεχώς νέες θέσεις εργασίας και οικονομικές ευκαιρίες: ένας στους 2 Ευρωπαίους που απασχολούνται σε όλες τις ΑΠΕ μαζί εργάζεται στον κλάδο βιοενέργειας – δηλ. 500.000 εργαζόμενοι σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, αριθμός συγκρίσιμος με τον αντίστοιχο στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.
Παράλληλα, η βιοενέργεια μειώνει σταδιακά την εξάρτηση της ευρωπαϊκής ηπείρου από ορυκτά καύσιμα: μόνο το 2015 η κατανάλωση ενέργειας από βιομάζα συνέβαλε στη μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων κατά 32,1 εκατομ. ευρώ.
Η Ενημερωτική Εκστρατεία Ευρωπαϊκής Ημέρας Βιοενέργειας, της οποίας ηγείται η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομάζας Bioenergy Europe, στοχεύει να ενημερώσει το ευρύ κοινό και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη του ενεργειακού κλάδου σχετικά με τον (συχνά παραγνωρισμένο) ρόλο που παίζει η βιοενέργεια στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Bioenergy Europe κ. Jean-Marc Jossart, ο κλάδος βιοενέργειας θα πρέπει να στοχεύσει τη χρονική μετατόπιση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Βιοενέργειας μέσα στον μήνα Οκτώβριο μέχρι το 2030, πετυχαίνοντας τον Ευρωπαϊκό συνολικό στόχο του 32% παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας – με τη βιοενέργεια να εξακολουθεί να παίζει τον κεντρικό ρόλο. «Θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι του χώρου να στοχεύουμε κάθε χρόνο στη νωρίτερη μετατόπιση της Ημέρας Βιοενέργειας, σηματοδοτώντας την πολυαναμενόμενη και με βιώσιμο τρόπο ανακούφιση από την κατανάλωση ορυκτών ενεργειακών πόρων» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Jossart.
Περισσότερες πληροφορίες, χρήσιμα στατιστικά στοιχεία, γραφικές αναπαραστάσεις δεδομένων (infographics) και 43 ευρωπαϊκές ιστορίες-επιτυχημένες εφαρμογές (όσες και οι ημέρες βιοενέργειας) σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Βιοενέργειας στην επίσημη ιστοσελίδα της εκστρατείας προβολής: www.europeanbioenergyday.eu . Την Ελλάδα ως Εθνικός Σύνδεσμος Βιομάζας στην Bioenergy Europe εκπροσωπεί η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας – ΕΛΕΑΒΙΟΜ, ενώ με την ιδιότητα του ακαδημαϊκού μέλους συμμετέχει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ.