Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το ΙΟΒΕ σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, τα σχέδια για ενεργειακή βελτίωση των κτιρίων αναμένεται να έχουν σημαντική συμβολή για τον κλάδο όχι μόνο του αλουμινίου αλλά συνολικά της οικοδομής.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η μελέτη του ΙΟΒΕ ο κεντρικός στόχος της ενεργειακής αναβάθμισης σημαίνει ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να αναβαθμιστεί το 30% των κτιρίων κατοικίας, ώστε να εμφανίζουν σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση.
Αυτό σημαίνει ότι μόνο την επόμενη τριετία θα έχουμε σημαντική αύξηση των νέων οικοδομικών αδειών:
Το 2020 αναμένεται να φτάσουμε τις 30 χιλιάδες οικοδομικές άδειες
Το 2021 αναμένεται να φτάσουμε τις 40 χιλιάδες οικοδομικές άδειες
Το 2022 αναμένεται να διατηρηθούν στις 40 χιλιάδες οι οικοδομικές άδειες
Τι σημαίνει αυτό για τον κλάδο της οικοδομής αλλά και για τη ζήτηση οικοδομικών προϊόντων;
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ το 2020 η παραγωγή οικοδομικών προϊόντων χωρίς “Εξοικονομώ” προβλέπεται να αυξηθεί σε ποσοστό 10,3%. Με “Εξοικονομώ” η αύξηση στη ζήτηση θα φτάσει το 21,5%.
Αντίστοιχα για το 2021 προβλέπεται αύξηση 8,4% χωρίς “Εξοικονομώ” ενώ με το πρόγραμμα η ζήτηση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 16,4%. αλλά και για το 2022 από αύξηση 5,2% “Εξοικονομώ”, εκτιμάται ότι με την επίδραση του στόχου η ζήτηση θα είναι διπλάσια δηλαδή 11,4%.
Είναι σαφές δηλαδή ότι οι στόχοι για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, που συνδέονται ευθέως με τους εθνικούς στόχους για μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων του θερμοκηπίου που αποτελούν δεσμευτικές υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγουν το δρόμο για τον κλάδο της οικοδομής.
Τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι επιχορηγήσεις και τα κριτήρια αναμένεται να είναι πιο ελαστικά, ανοίγοντας το δρόμο για τη συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού δικαιούχων, δημιουργώντας νέα αναπτυξιακή δυναμική και ζήτηση για τον κλάδο της οικοδομής.
Πηγή: buildexpogreece.com