Αστυπάλαια: Εντείνονται οι προετοιμασίες για το πρώτο “έξυπνο” και πράσινο νησί της Μεσογείου

Αστυπάλαια: Εντείνονται οι προετοιμασίες για το πρώτο “έξυπνο” και πράσινο νησί της Μεσογείου

Με γρήγορους ρυθμούς προετοιμάζεται η μετατροπή της Αστυπάλαιας σε πρότυπο της βιώσιμης ανάπτυξης, με την εφαρμογή ενός ολιστικού σχεδίου που θα τη μετατρέψει στο πρώτο «έξυπνο» και πράσινο νησί της Μεσογείου. Μάλιστα, οι παράμετροι εφαρμογής αυτού του σχεδίου τέθηκαν επί τάπητος από χθες, σε συσκέψεις που είχαν με τοπικούς φορείς εκπρόσωποι των υπουργείων που εμπλέκονται στο πρότζεκτ «Smart and Sustainable Island», και οι οποίοι επισκέφθηκαν γι΄ αυτό τον σκοπό το νησί.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αποτελεί «καρπό» της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με τη Volkswagen, ενώ προβλέπει την προοδευτική αντικατάσταση όλων των Δ.Χ. και Ι.Χ. οχημάτων με ηλεκτροκίνητα μοντέλα, νέες υπηρεσίες μετακίνησης, καθώς και την εγκατάσταση ενός υβριδικού συστήματος ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ, το οποίο θα καταστήσει το νησί «πράσινο» και ενεργειακά αυτόνομο. Μεταξύ των στελεχών που μετέβησαν στην Αστυπάλαια ήταν και η κ. Α. Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όσον αφορά το υβριδικό σύστημα ηλεκτροδότησης, όπως έχει γίνει γνωστό κατά την παρουσίαση του προγράμματος, προβλέπεται ο συνδυασμός φωτοβολταϊκών μονάδων και ανεμογεννητριών, καθώς και μίας μονάδας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ενεργειακό «οικοσύστημα» χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, με τις μετακινήσεις μηδενικών ρύπων μέσω των ηλεκτρικών οχημάτων να συνδυάζονται με την τροφοδοσία τους με ρεύμα το οποίο θα παράγεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό από ΑΠΕ.

Αναβάθμιση δικτύου και «έξυπνοι» φορτιστές 

Ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών στο νησί δεν πρόκειται να αυξήσει σημαντικά τις ενεργειακές του ανάγκες, ενώ σημαντικό είναι πως θα χρησιμοποιηθούν και θα δοκιμασθούν καινοτόμες τεχνολογίες για τη διαχείριση αυτού του επιπλέον φορτίου, όπως τεχνολογίες «έξυπνης» φόρτισης ή ακόμη και φόρτισης αμφίδρομης ροής (bi-directional charging).

Πηγή: insider.gr

(Visited 501 times, 1 visits today)

Διαφήμιση

Γραφτείτε στο newsletter μας: