CR INDEX 2014 – Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης βραβεύει τις εταιρείες με υψηλές επιδόσεις σε θέματα ΕΚΕ

CR INDEX 2014 – Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης βραβεύει τις εταιρείες με υψηλές επιδόσεις σε θέματα ΕΚΕ

Στην επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015 στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο Γαία, βραβεύτηκαν 17 εταιρείες που παρουσίασαν εξαιρετική επίδοση το 2014, εφαρμόζοντας υπεύθυνες πρακτικές ΕΚΕ, σύμφωνα με τον CR Index, τον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης και το CRI Pass, το νέο εργαλείο που απευθύνεται κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι από την ελληνική και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων, καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ παρευρέθησαν στην τελετή βράβευσης.

Η αξιολόγηση εταιρειών κατά τον CR Index – διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο του κορυφαίου βρετανικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Business in the Community (BITC) για τη συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων εταιρειών και οργανισμών στο κομμάτι της Εταιρικής Ευθύνης – πραγματοποιήθηκε φέτος για έβδομη συνεχή χρονιά στην Ελλάδα από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute).

Oι εταιρείες που συμμετέχουν διαχρονικά στην αξιολόγηση κατάφεραν να κρατήσουν τις θέσεις τους και να βελτιώσουν – σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά – τις επιδόσεις τους, παρά την αυξημένη δυσκολία των αναθεωρημένων κριτηρίων αξιολόγησης του BITC που προσπαθεί διαρκώς να ανανεώνει τη μεθοδολογία του, καθρεφτίζοντας τις σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις στο χώρο της Εταιρικής Ευθύνης.

Φέτος, για πρώτη φορά τρεις εταιρείες – η AbbVie, η Ευρωπαϊκή Πίστη και η NEF-NEF, κέρδισαν τον έπαινο «CRI Pass», μία νέα διάκριση που εισήγαγε πέρυσι το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης για τις εταιρείες που κάνουν τα πρώτα βήματα τους στην ΕΚΕ.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη, υπάρχουν πέντε επίπεδα διάκρισης των επιδόσεων ενός οργανισμού: Diamond, Platinum, Gold, Silver και Bronze. Φέτος στην Ελλάδα, διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν οι ακόλουθες εταιρείες:

 • στην κατηγορία PLATINUM: Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ-COMOTE, Τράπεζα Πειραιώς, Coca Cola 3E, Εθνική Τράπεζα,
 • στην κατηγορία GOLD: Γέφυρα ΑΕ, Genesis Pharma, WIND, Mamidoil – Jetoil Α.Ε.
 • στην κατηγορία SILVER: PepsiCo-Tasty, ΔΕΠΑ NovoNordisk,
 • στην κατηγορία BRONZE: Ελληνικός Χρυσός, Janssen

Επιπλέον, δόθηκε ένα βραβείο ανά επίπεδο διάκρισης (Best Progress Award) για να τιμηθεί η εταιρεία με τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή της αξιολόγηση, καθώς και ένας ειδικός έπαινος ανά πυλώνα αξιολόγησης του CR Index για την εταιρεία με την καλύτερη επίδοση στο συγκεκριμένο πεδίο. Επίσης για δεύτερη φορά στο θεσμό δόθηκε και το Best New Entry Award, το οποίο επιβράβευσε την καλύτερη νεοσυμμετέχουσα εταρεία:

 • Best Progress New Entry Αward: NovoNordisk
 • Best Progress PLATINUM Award: Ελληνικά Πετρέλαια
 • Best Progress GOLD Award: WIND
 • Best progress SILVER Award: PepsiCo-Tasty
 • Έπαινος για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΟΤΕ-COSMOTE
 • Έπαινος για το ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Coca Cola
 • Έπαινος για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΔΕΠΑ
 • Έπαινος για την ΑΓΟΡΑ: Τράπεζα Πειραιώς

Τη βράβευση των εταιρειών τίμησε με την παρουσία της η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επίτροπος ΕΕ και πρώην Υπουργός,  η οποία δήλωσε ότι: «Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα που συνδέει το επιχειρηματικό κέρδος με το επιχειρηματικό όφελος. Η επιβράβευση των εταιρειών αυτών με βάση συγκεκριμένους κανόνες και δείκτες όπως συμβαίνει με το ινστιτούτο CRI προϋποθέτει αριστεία και αξιολόγηση. Δύο βασικά στοιχεία προόδου των κοινωνιών που ήταν και είναι σήμερα όπως ποτέ, το ζητούμενο στη χώρα μας. Οι δράσεις της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης έχουν φυσικά μια ιδιαίτερη δυσκολία στην Ελλάδα της κρίσης όπου η κερδοφορία των επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά 85%. Γι΄αυτό και προτείνω να υπάρξει μία εθνική στρατηγική για τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που αυτήν την περίοδο να επικεντρωθούν στη νέα γενιά. Να επενδυθούν στο ανθρώπινο κεφάλαιο δηλαδή να δοθούν ευκαιρίες στους νέους να μάθουν, να δημιουργήσουν, να μείνουν στον τόπο τους».

Τα βραβεία της εκδήλωσης

Τα βραβεία της εκδήλωσης

Τη βράβευση των εταιρειών τίμησαν με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία απονομής των βραβείων οι: Δημήτρης Μαύρος και Νίκος Αυλώνας, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Νίκος Εμπέογλου, Πρόεδρος Δ.Σ. του ALBA, Χάρης Οικονομόπουλος, Πρόεδρος Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματικών, Λύδα Κοντογιάννη, Γενική Διευθύντρια Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Επικοινωνίας, Παύλος Πολιτάκης, Αναπληρωτής Οικονομικός Επόπτης Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων.

Την παρουσίαση και το συντονισμό της εκδήλωσης  πραγματοποίησε η Άννα Μπουσδούκου, δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον σημαντικό ρόλο του δείκτη για την εξέλιξη των εταιρειών, και στο ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), καθώς, όπως έχει αποδειχθεί, τα προγράμματα με διάρκεια και ουσία είναι αυτά που στην πράξη έχουν αποτέλεσμα και μεγάλη ανταπόκριση. Κάθε άλλο παρά ποτέ, τη σημερινή εποχή οι εταιρείες πρέπει να αφουγκραστούν τις ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας και να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να ασχοληθούν με τις ανάγκες των καταναλωτών.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Δημήτρης Μαύρος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας τη σημασία ενός κοινού οράματος που οδηγούν προς της ανάπτυξη και προσθέτοντας ότι: «Η υλοποίηση προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι πλέον μονόδρομος για όλες τις εταιρείες ιδίως σήμερα που λόγω της σοβαρής κρίσης και ύφεσης δοκιμάζεται η εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι στις επιχειρήσεις. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι συναίνεση, κοινό όραμα και ενιαίο προσανατολισμό για να έχουμε άμεσα και απτά αποτελέσματα». 

Κατά τη διάρκεια της Τελετής Βράβευσης, o Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Νίκος Αυλώνας, υπογράμμισε: «Αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα, περισσότερο από ποτέ, είναι να δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερες υπεύθυνες επιχειρήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την κινητήριο δύναμη ανάπτυξης και καινοτομίας σε όλες τις οικονομίες, θέλουμε να ενθαρρύνουμε όλες και περισσότερες από αυτές να αντιληφθούν την σημασία της ΕΚΕ κάτι που φιλοδοξεί να κάνει η διάκριση CRI Pass που πρόσφατα παρουσίασε το Ινστιτούτο».

Στη συνέχεια η κ. Μαρία Λαζαρίμου, μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου, τόνισε: «Η ΕΚΕ αποτελεί μονόδρομο για την αξιοπιστία, τη φήμη και εν τέλει για την ίδια τη βιωσιμότητα όλων των επιχειρήσεων: μικρών, μεσαίων και μεγάλων. Και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι η αυθεντικότητα του εταιρικού σκοπού επιτυγχάνεται όταν υπάρχει ταύτιση ανάμεσα στον εταιρικό σκοπό που δηλώνει μία επιχείρηση και αυτό που αντιλαμβάνονται οι stakeholders. Με άλλα λόγια, ο εταιρικός σκοπός λειτουργεί σαν οδικός χάρτης, σαν μία πυξίδα που καθοδηγεί τις αποφάσεις και τις πράξεις της επιχείρησης, τη θωρακίζει απέναντι σε ενδεχόμενη κρίση, συμβάλλει στη συνοχή και την υπερηφάνεια των εργαζομένων».

Χορηγοί επικοινωνίας της τελετής βράβευσης CR INDEX 2013 ήταν η εφημερίδα Καθημερινή, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ και οι Εκδοτικοί Οργανισμοί Direction και Olive Media ενώ την εκδήλωση υποστήριξαν το PRC Group/The Management House, το  Centre for Sustainability & Excellence και η Advocate/Burson-Marsteller.

(Visited 58 times, 1 visits today)

Διαφήμιση

Γραφτείτε στο newsletter μας: