Εκπαιδευτικές επισκέψεις από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου

Εκπαιδευτικές επισκέψεις από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου

Το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου πραγματοποίησε σειρά εκπαιδευτικών επισκέψεων, οι οποίες αποτελούν βασικό κομμάτι του προγράμματος σπουδών του, με στόχο την προσομοίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και την εξοικείωσή των σπουδαστών με το επάγγελμα.

Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές του προπτυχιακού προγράμματος BA (Hons) Architecture [RIBA Part 1] συμμετείχαν στις ακόλουθες επισκέψεις:

►    Επίσκεψη στο Contemporary Space Athens στην Πλάκα, με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης των Αμερικανικών Αρχιτεκτονικών Βραβείων 2016, στα οποία το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design και το European Center for Architecture and Urban Studies βράβευσαν 60 νέα κτίρια των ΗΠΑ. Οι φοιτητές παρατήρησαν τα βραβευμένα κτίρια, τα οποία αποτελούν φόρο τιμής στις νέες εξελίξεις του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού της εταιρικής, θεσμικής, εμπορικής και οικιστικής αρχιτεκτονικής.

►    Επίσκεψη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και στην έκθεση του Ai Wei Wei, η οποία διερευνά τον τρόπο με τον οποίο ο καλλιτέχνης αξιοποιεί υλικά ήδη γνωστά στην αρχαία τέχνη, όπως το μάρμαρο και παραδοσιακές τεχνικές, όπως η ξυλογλυπτική. Για τις ανάγκες εργασίας τους, οι φοιτητές μελέτησαν την ανθρώπινη κλίμακα σε σχέση με τον χώρο και επισκέφθηκαν τους χώρους του art shop, του καφέ και της εισόδου του μουσείου, έργα του βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου Kois Associated Architects.

►    Επίσκεψη στη Δραπετσώνα όπου περιηγήθηκαν στην περιοχή μελέτης και σε χαρακτηριστικά σημεία της, με σκοπό να κατανοήσουν τα κοινωνικά, ιστορικά και χωρικά στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν. Ζητούμενο ήταν να δοθούν οι βασικές κατευθύνσεις για την έρευνα πεδίου σχετικά με την καταγραφή των κτιρίων, των μορφολογιών και τυπολογιών τους, των οδικών αξόνων και των σχέσεων μεταξύ κτιρίων, δρόμων και ελεύθερων χώρων.

►    Επίσκεψη στο αρχιτεκτονικό γραφείο της ομάδας ΑUDO, στα πλαίσια συνεργασίας με το Τμήμα με αφορμή το μάθημα “Professional Studies” του προγράμματος σπουδών. Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να εντρυφήσουν στα σχέδια και τη διαδικασία παραγωγής της μελέτης του έργου του κτιρίου της Apivita στο Βιομηχανικό Πάρκο Μαρκόπουλο και να συζητήσουν για τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες που έχει ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός σύνθετου έργου. Ακολούθησε συζήτηση για ολοκληρωμένα και τρέχοντα έργα του γραφείου και τον τρόπο με τον οποίο μία ομάδα αρχιτεκτόνων συνεργάζεται  για την παραγωγή ενός σημαντικού portfolio.

Ακολούθησε επίσκεψη στο κτίριο της Apivita για ενημέρωση και αξιοποίηση της μελέτης του αρχιτεκτονικού γραφείου, υλικό το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την εκπόνηση εργασίας των φοιτητών. Οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στις  βιοκλιματικές εγκαταστάσεις από την κα Στέλλα Παντελιά, υπεύθυνη του έργου, για την πορεία εξέλιξής του από τη σύλληψη μέχρι την υλοποίησή του.

Οι φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος MArch Architecture and Urbanism συμμετείχαν στις ακόλουθες επισκέψεις και δράσεις:

►    Επίσκεψη στην περιοχή Κεραμεικός–Γκάζι ως τόπος έρευνας για την τελική εργασία της αρχιτεκτονικής σύνθεσης των μεταπτυχιακών φοιτητών. Οι ακαδημαϊκοί του προγράμματος καθοδήγησαν τους φοιτητές στη συλλογή πληροφοριών, την έρευνα πεδίου και την επιλογή των σημείων επέμβασης για τα τελικά τους αρχιτεκτονικά projects.

►    Επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη στο κτίριο της οδού Πειραιώς με στόχο τη σχεδίαση με ελεύθερο χέρι (σκίτσο) λεπτομερειών του κτιρίου. Η καταγραφή με σκίτσο που φέρει διαστάσεις και αποτυπώνει λεπτομερώς με ακρίβεια τις ιδιαιτερότητες της κατασκευής ενός κτίσματος, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο μελέτης και κατανόησης της δομής της αρχιτεκτονικής, το οποίο ‘φέρνει κοντά’ την αρχιτεκτονική σύνθεση με την κατασκευή και την υλικότητα του έργου. Οι φοιτητές μελέτησαν και αποτύπωσαν με μετρήσεις, σε σκίτσα και φωτογραφίες, κατασκευαστικές λεπτομέρειες του κελύφους του κτιρίου προς το αίθριό του.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το σύνδεσμο www.mitropolitiko.edu.gr

Εκπαιδευτικές επισκέψεις από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου

 

(Visited 60 times, 1 visits today)

Διαφήμιση

Γραφτείτε στο newsletter μας: