Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας: Προβλέπει κίνητρα για “πράσινες” τουριστικές μονάδες

Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας: Προβλέπει κίνητρα για “πράσινες” τουριστικές μονάδες

Πακέτο μέτρων για τη στήριξη των ξενοδοχείων να αναπτύξουν εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργεια στα κτήριά τους προβλέπει το «Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το Κλίμα» του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και έδωσε για δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι θα υποστηριχθεί η επέκταση των ΑΠΕ σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και χώρους εστίασης, με τη χρήση και ανάπτυξη ενός συνόλου συστημάτων και εφαρμογών. Επίσης, θα διερευνηθεί η κατάρτιση προδιαγραφών για την εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στις τουριστικές περιοχές πιθανώς για νέες εγκαταστάσεις (π.χ. βιοκλιµατικά κτίρια, υλικά και τεχνικές δόμησης). Τέλος, θα δρομολογηθούν στοχευμένα προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τόσο των τουριστών όσο και των Ελλήνων επαγγελματιών στον τουριστικό και τροφοδοτικό τομέα ώστε να συνεισφέρουν σε επιπρόσθετες μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα αναφερόμενο στον τουριστικό τομέα επισημαίνει ότι η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως με συνεχώς αυξανόμενες τουριστικές ροές οδηγώντας σε σημαντικά υψηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις. Επιπλέον, λόγω της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, οι ενεργειακές ανάγκες του τουριστικού τομέα μεγαλώνουν και διαφοροποιούνται.

Επισημαίνεται ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) περιγράφει συνοπτικά την υπάρχουσα δομή του ενεργειακού τομέα, τις πολιτικές που ακολουθούνται έως τώρα, τα σενάρια εξέλιξης του ενεργειακού συστήματος για την υλοποίηση των εθνικών ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων για το έτος 2030, καθώς και τις προτεινόμενες πολιτικές και μέτρα για την επίτευξή τους.

Η δημόσια διαβούλευση λήγει στις 3 Δεκεμβρίου και ώρα 15.00.

Πηγή: reporter.gr

(Visited 152 times, 1 visits today)

Διαφήμιση

Γραφτείτε στο newsletter μας: