Η ΕΕ εγκαινιάζει την Πράσινη Εβδομάδα 2016

Η ΕΕ εγκαινιάζει την Πράσινη Εβδομάδα 2016

Η διοργάνωση για το 2016 της Πράσινης Εβδομάδας, της μεγαλύτερης ετήσιας ευκαιρίας για διάλογο και συζήτηση της Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής, ξεκίνησε τη Δευτέρα 30 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου. Φέτος θα επικεντρωθεί στο θέμα «Επενδύοντας για ένα πιο πράσινο μέλλον».

Σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, διαδικτυακοί διάλογοι, συνομιλίες και εκδηλώσεις μέσω twitter, θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη για να καταδείξουν πώς μπορούν οι επενδύσεις να δημιουργήσουν ένα πιο πράσινο μέλλον στην Ευρώπη. Κάθε μέρα θα παρουσιάζεται μια διαφορετική πτυχή του θέματος με τη συμμετοχή μιας ευρείας ποικιλίας ενδιαφερόμενων οργανώσεων και εταίρων. Το πρόγραμμα με μερικά βασικά σημαντικά θέματα έχει ως εξής:

Δευτέρα, 30 Μαΐου – Επενδύοντας για πιο πράσινες πόλεις

Η Πράσινη Εβδομάδα της ΕΕ άνοιξε στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), τη φετινή Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα. Οι εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια της ημέρας επικεντρώθηκαν στο πώς η χρηματοδότηση για πιο πράσινες πόλεις μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της αστικής ζωής. Τα Κράτη Μέλη της ΕΕ θα επικυρώσουν το Σύμφωνο του Άμστερνταμ και θα καθορίσουν το αστικό θεματολόγιο της ΕΕ, το οποίο θα ενώσει κυβερνήσεις, δήμους και παράγοντες για να προωθήσουν την αστική βιωσιμότητα.

Τρίτη, 31 Μαΐου – Επενδύοντας στην ύπαιθρό μας

Οι συζητήσεις θα εξετάσουν τρόπους που θα διασφαλίσουν το μέλλον μας μέσω επενδύσεων στην ύπαιθρο. Ο Επίτροπος Vella θα ανοίξει τη διεθνή διάσκεψη για τα βιώσιμα τρόφιμα και τη διαχείριση των βιοαποβλήτων που διοργανώνει το ACR+. Μια πρωινή συνομιλία Twitter (#askEASME) θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το περιβάλλον. Ένας διαδικτυακός διάλογος, οργανωμένος από τη GLOBE EU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα συζητήσει περαιτέρω για τα βιώσιμα τρόφιμα, ενώ η Βελγική Πλατφόρμα Βιοποικιλότητας και το IUCN θα φιλοξενήσουν μια εκδήλωση που θα παρουσιάζει τα πολλαπλά οφέλη των λύσεων που βασίζονται στη φύση. Επίσης θα ανακοινωθούν τα καλύτερα έργα στο LIFE-Φύση για δύο κατηγορίες: Φύση & Βιοποικιλότητα και Περιβάλλον & Ενημέρωση.

Τετάρτη, 1 Ιουνίου – Επενδύσεις που έχουν αποτέλεσμα

Η πράσινη επένδυση έχει και θετικό αντίκτυπο στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα συστήματα κυκλικής οικονομίας και οι εταιρείες έχουν ανάγκη από προσαρμοσμένη χρηματοδότηση, καθώς συχνά πληρώνουν τις αποδόσεις των επενδύσεων με διαφορετικούς τρόπους. Η μόχλευση ιδιωτικής χρηματοδότησης σε πιο πράσινες λύσεις μπορεί να υπερπηδήσει τις ανεπάρκειες της αγοράς και να παρέχει σημαντικά κοινωνικά οφέλη. Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jyrki Katainen και ο Επίτροπος Vella θα μιλήσουν στις Βρυξέλλες (Βέλγιο), σχετικά με το πώς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) μπορεί να κινητοποιήσει χρηματοδότηση για πράσινα προγράμματα, καθώς και για τους τρόπους κατεύθυνσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς τα βιώσιμα προγράμματα. Επίσης, μια ομάδα από Διευθύνοντες Συμβούλους από τον τομέα του λιανικού εμπορίου θα δεσμευτούν να επενδύσουν στην κυκλική οικονομία.

Πέμπτη, 2 Ιουνίου – Επενδύοντας στους ωκεανούς μας

Το δυναμικό της γαλάζιας οικονομίας, το οποίο αντιπροσωπεύει το 4 % του ΑΕγχΠ της ΕΕ και πάνω από πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας, θα διερευνηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας. Ο Επίτροπος Vella θα μιλήσει για το φυσικό κεφάλαιο στην Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Διάσκεψη Κορυφής. Το απόγευμα ένα διαδικτυακό σεμινάριο κατάρτισης σχετικά με την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για επενδύσεις σε βιώσιμα γαλάζια προγράμματα θα δείξει πώς μπορούν οι φορείς προώθησης προγραμμάτων να συνδυάσουν διαφορετικές πηγές.

Παρασκευή, 3 Ιουνίου – Επενδύοντας για τις μελλοντικές γενεές

Η Πράσινη Εβδομάδα 2016 θα κλείσει με μια εκδήλωση στη Βιέννη (Αυστρία) με τον τίτλο «Βιώσιμοι Αναπτυξιακοί Στόχοι για ένα Πράσινο Μέλλον: Επενδύοντας για τις Μελλοντικές Γενεές». Τα θέματα συζήτησης θα περιλάβουν την υλοποίηση της Ατζέντας 2030 για Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Επίτροπος της ΕΕ Vella, ο Andrä Rupprechter, Αυστριακός Υπουργός Περιβάλλοντος και ο Jan Dusik, Διευθυντής του περιφερειακού γραφείου της UNEP για την Ευρώπη. Το πρωί θα πραγματοποιηθεί μια διαδικτυακή συνομιλία Twitter σχετικά με τις πράσινες δεξιότητες.

Το σύστημα εγγραφής είναι ήδη ανοιχτό για τις εκδηλώσεις. Κάντε κλικ εδώ για να δημιουργήσετε λογαριασμό ή για να κάνετε είσοδο. Εγγραφείτε μέσω του συνδέσμου για κάθε συνεδρία στο πρόγραμμα της ημέρας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Karmenu Vella, ανέφερε:

«Η Πράσινη Εβδομάδα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να φέρει σε επαφή ιδιώτες και οργανισμούς που μπορούν να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση της βιώσιμης ανάπτυξης της Ευρώπης. Το κύριο φετινό θέμα αφορά τις πράσινες επενδύσεις. Η μετάβαση σε μια κυκλική και με χαμηλή χρήση άνθρακα οικονομία χρειάζεται σταθερή χρηματοδότηση. Η Ευρώπη είναι σε θέση να οδηγήσει αυτή τη μετάβαση. Τα ταμεία μας, όπως το ΕΤΣΕ και το LIFE, καθώς και ο Ορίζοντας 2020, οδηγούν αυτές τις επενδύσεις προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.»

Δείτε εδώ το βίντεο όπου ο Επίτροπος  Vella ανοίγει την Πράσινη Εβδομάδα 2016  στη Λιουμπλιάνα.

(Visited 61 times, 1 visits today)

Διαφήμιση

Γραφτείτε στο newsletter μας: