Η στροφή στην ηλεκτροκίνηση απαιτεί θυσίες

Η στροφή στην ηλεκτροκίνηση απαιτεί θυσίες

Οι ριζικές αλλαγές απαιτούν θυσίες και η ενέργεια αποτελεί έναν κλάδο ο οποίος βρίσκεται εν μέσω ενός μεγάλου μετασχηματισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που σημαίνει ότι οι νέες επιλογές θα επιφέρουν οφέλη αλλά απαιτούν συγχρόνως και θυσίες.

Η στροφή σε καθαρότερες μεταφορές και συγκεκριμένα στην ηλεκτροκίνηση δεν μπορεί να συντελεστεί «αναίμακτα» καθώς απαιτείται ένα εξελιγμένο ηλεκτρικό δίκτυο το οποίο να είναι σε θέση να «αντέξει» την αυξημένη κατανάλωση.

Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, ο τομέας των μεταφορών (αεροπλάνα, τρένα και αυτοκίνητα) αντιπροσωπεύει σχεδόν το 29% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενέργειας προέρχεται από καύσιμα που σχετίζονται με το πετρέλαιο, όπως η βενζίνη και το ντίζελ που χρησιμοποιείται στα ΙΧ ή στα επαγγελματικά οχήματα (φορτηγά, εταιρικά, ταξί κλπ). Η μετάβαση σε έναν ηλεκτροκίνητο στόλο οχημάτων έχει τη δυνατότητα να μειώσει την απαιτούμενη ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες μας σε μεταφορές. Στην πραγματικότητα, τα ηλεκτρικά οχήματα είναι 2-3 φορές πιο αποδοτικά από τα συμβατικά βενζινοκίνητα.

Όμως, η αλλαγή των καυσίμων από τη βενζίνη στην ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο ηλεκτρικό δίκτυο. Για να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο τα ηλεκτρικά οχήματα ενδέχεται να επηρεάσουν το ηλεκτρικό μας δίκτυο, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ενέργειας της UT Austin ανέπτυξαν μια ανάλυση των μελλοντικών απαιτήσεων για ηλεκτρισμό ως αποτέλεσμα της αύξησης της ηλεκτροκίνησης. Όπως συμπεραίνει η έρευνα, περιοχές όπως η Καλιφόρνια και η Νέα Αγγλία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες αλλαγές για να επιτρέψουν μελλοντικά ηλεκτρικά οχήματα.

Αυτό μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό αν σκεφτεί κανείς ότι σε απόλυτους αριθμούς, ένας ολοκαίνουριος στόλος ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα απαιτούσε πάνω από 1.100 TWh ηλεκτρικής ενέργειας, που αντιστοιχεί σε σχεδόν 29% αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα. Επομένως, η στροφή σε καθαρότερες μεταφορές θα εξαρτηθεί από την υπάρχουσα ενεργειακή υποδομή και τις επιλογές για μελλοντικές επενδύσεις στον κλάδο.

Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα θα μπορούσαν να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη από τις υψηλές διεισδύσεις ηλεκτρικών οχημάτων. Και ενώ μπορεί να χρειαστούν πολλές δεκαετίες για να επιτευχθεί πλήρης ηλεκτροδότηση, φαίνεται ότι η οικονομική δυνατότητα αύξησης της κατανάλωσης ηλεκτρισμού θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ελκυστική με μοναδικές ευκαιρίες για εταιρείες όπως η Pacific Gas and Electric, η Edison International και η Emera.

Με πληροφορίες από το Forbes

Πηγή: insider.gr

(Visited 90 times, 1 visits today)

Γραφτείτε στο newsletter μας: