Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Bioelectricity Webinar του Bioenergy News

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Bioelectricity Webinar του Bioenergy News

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Bioelectricity Webinar την Παρασκευή 9 Απριλίου με θέμα “O ρόλος της Βιοενέργειας στην Ηλεκτροπαραγωγή – Εφαρμογές & Προοπτικές” που διοργάνωσε το περιοδικό και portal Bioenergy News, υπό την αιγίδα της ΕΛΕΑΒΙΟΜ, του ΕΚΕΤΑ, του ΚΑΠΕ και του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CLuBE).

Ο Βιο-ηλεκτρισμός, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, αντιπροσωπεύει περίπου 5,8% του συνόλου ακαθάριστης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. (στοιχεία Eurostat 2018). Για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της ενεργειακής μετάβασης και κλιματικής ουδετερότητας, το σύστημα ισχύος μας θα βασίζεται ολοένα και περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα χρειαστεί μια σταθερή παραγωγή και ευέλικτη παροχή ισχύος. Η ηλεκτρική ενέργεια από βιομάζα είναι εύκολα αξιοποιήσιμη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «ενέργεια βάσης» συμπληρωματικά προς την αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε επισκόπηση της σημερινής εικόνας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα σε Ελλάδα και Ευρώπη, παρουσιάστηκαν τις διαθέσιμες τεχνολογίες, αναλύθηκαν οι προϋποθέσεις λειτουργίας έργων ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα και επισημάνθηκαν οι προβληματισμοί και οι προκλήσεις του κλάδου για ευρύτερη διείσδυση του βιο-ηλεκτρισμού στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Συγκεκριμένα, κατά την εισαγωγική ενότητα του Webinar, παρουσιάστηκαν από τον κ. Νίκο Δαμάτη, Γεν. Γραμματέα του Δ.Σ. της ΕΛΕΑΒΙΟΜ, στατιστικά στοιχεία της ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα, ενώ παράλληλα εκτέθηκαν οι στόχοι που έχουν τεθεί μέσω των εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) σε Ε.Ε. και Ελλάδα εν όψει του 2030 και με το βλέμμα στη μεγάλη πρόκληση να καταστεί η Ε.Ε. η πρώτη γεωγραφική περιοχή παγκόσμια που θα έχει επιτύχει την πλήρη απανθρακοποίηση της οικονομίας της μέχρι το έτος 2050. Ειδικά για τη χώρα μας, διαφαίνεται ότι ο στόχος σε εγκατεστημένη ισχύ και παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από βιομάζα θα πρέπει να υπερτριπλασιαστεί μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία, φτάνοντας ή ακόμη και ξεπερνώντας τα 300 MW εγκατεστημένης ισχύος και τις 1.575 GWh καθαρής ηλεκτροπαραγωγής από βιοενέργεια αντίστοιχα.

Τη βασική ενότητα των παρουσιάσεων του τηλεσεμιναρίου άνοιξε ο κ. Νίκος Φιλιππόπουλος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός από την Φιλιππόπουλος Ενεργειακή ΑΤΕ, αναφερόμενος στην κατασκευή εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής από στερεή βιομάζα με χρήση της τεχνολογίας Οργανικού Κύκλου Rankine (ORC) από την εταιρεία του και συγκεκριμένα, ως μελέτη περίπτωσης, την κατασκευή του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με χρήση βιομάζας από wood chips της εταιρείας Alpha Wood Group AEBE στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας. Η όλη εγκατάσταση διασφαλίζει μία σειρά περιβαλλοντικών απαιτήσεων στον έλεγχο των εκπομπών αερίων ρύπων με καταγραφή και δυνατότητα τηλεπαρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί βέλτιστη αξιοποίηση της συμπαραγόμενης θερμικής ενέργειας για τις ανάγκες του εργοστασίου.

Ο επόμενος ομιλητής κ. Χρήστος Ζαφείρης, Γεωπόνος και Υπεύθυνος Έργων Βιοαερίου στο Τμήμα Βιομάζας του ΚΑΠΕ, παρουσίασε μία ολοκληρωμένη εικόνα της ηλεκτροπαραγωγής μέσω της τεχνολογίας αναερόβιας χώνευσης βιοαερίου από οργανικά απόβλητα και παραπροϊόντα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η κατάσταση της ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο βελτιώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, κυρίως χάρη στις μονάδες που αξιοποιούν αγροκτηνοτροφικές οργανικές πρώτες ύλες, φτάνοντας στα επίπεδα των 85 MWe εγκατεστημένης ισχύος. Παράλληλα, νέες χρήσεις εκτός της ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να απασχολήσουν τον κλάδο, όπως η αναβάθμιση του βιοαερίου σε βιομεθάνιο και η έγχυσή του στο δίκτυο φυσικού αερίου ή και η χρήση του ως καύσιμο στις μεταφορές.

Εκ μέρους των εταιρειών Goldeco Α.Ε. και ΒΙΟΠΑΡ Α.Ε. μίλησε ο κ. Γιώργος Τσοβίλης, ο οποίος παρουσίασε τη μεγαλύτερη σε εγκατεστημένη ισχύ μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση βιομάζας στη Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου (5 ΜWe). H μονάδα αξιοποιεί υπολείμματα αγροτικής παραγωγής και βιομηχανιών αγροδιατροφής, τα οποία διαφορετικά θα παρέμεναν ανεκμετάλλευτα επιβαρύνοντας το περιβάλλον και χρησιμοποιεί την πλέον σύγχρονη αντιρρυπαντική τεχνολογία. Ο κ. Τσοβίλης αναφέρθηκε σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας από την παραλαβή και προκατεργασία της πρώτης ύλης βιομάζας μέχρι τον έλεγχο της παραγωγής και την παροχέτευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο, η οποία ενέργεια φτάνει ετησίως τις 39.920 MWh, ισοδυναμώντας με την ηλεκτρική κατανάλωση 10.650 νοικοκυριών, όσος είναι περίπου και ο πληθυσμός του τοπικού δήμου.

Ο κ. Μανώλης Καραμπίνης, Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΚΕΤΑ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΕΑΒΙΟΜ και του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιοενέργειας “Bioenergy Europe” παρουσίασε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου BIOFIT επιτυχημένες εφαρμογές της τεχνολογίας μετασκευών για αντικατάσταση του άνθρακα με βιομάζα στην ηλεκτροπαραγωγή. Ο κ. Καραμπίνης σκιαγράφησε χαρακτηριστικά παραδείγματα από μεγάλης δυναμικότητας μονάδες του εξωτερικού, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις προκλήσεις, τα κίνητρα και τις ευκαιρίες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και στη χώρα μας για περιπτώσεις μετασκευής ανθρακικών μονάδων.

Το Bioelectricity Webinar υποστήριξε το ευρωπαϊκό έργο BIOFIT – H2020. Το έργο έχει ως βασικό στόχο την υποστήριξη της εφαρμογής βιοενεργειακών μετασκευών από τις Ευρωπαϊκές βιομηχανίες οδηγώντας στην αύξηση της παραγωγής και της κατανάλωσης ανανεώσιμης ενέργειας. Συγκεκριμένα, το BIOFIT επικεντρώνεται στις δυνατότητες των μετασκευών σε πέντε βιομηχανικούς τομείς: βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς, παραγωγή χαρτοπολτού και χαρτιού, διυλιστήρια ορυκτών καυσίμων, ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα και συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού.

Το Bioenergy News έχει προγραμματίσει, υπό την αιγίδα της ΕΛΕΑΒΙΟΜ και των συνεργαζόμενων φορέων Βιοενέργειας, τη διοργάνωση δύο ακόμη Webinars μέσα στο τρέχον έτος και συγκεκριμένα:

  • το 2ο Webinar στις 4 Ιουνίου 2021 στη θεματική ενότητα των Βιοκαυσίμων (υγρών, στερεών και αέριων) και των Φορέων Βιοενέργειας (Bioenergy Carriers) και
  • το 3ο στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 στη θεματική ενότητα της Βιοθερμότητας (Bioheat).

Οι παρουσιάσεις του Bioelectricity Webinar θα βρίσκονται σύντομα αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα της εκδήλωσης: http://bioenergynews.gr/bioelectricity-webinar-2021/

(Visited 556 times, 1 visits today)

Advertisement

Γραφτείτε στο newsletter μας: