Εθνικό Βραβείο Αστικού Σχεδιασμού για τον πολεοδομικό σχεδιασμό του έργου Technopole Angus – Phase ΙΙ, στο Μόντρεαλ του Καναδά

Εθνικό Βραβείο Αστικού Σχεδιασμού για τον πολεοδομικό σχεδιασμό του έργου Technopole Angus – Phase ΙΙ, στο Μόντρεαλ του Καναδά

Ο Provencher_Roy έλαβε το Εθνικό Βραβείο Αστικού Σχεδιασμού από το Βασιλικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής του Καναδά (RAIC) για το σχέδιο ανάπτυξης του έργου του Technopôle Angus – Phase II, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής 2016. Τα Εθνικά Βραβεία Αστικού Σχεδιασμού εξυμνούν την αριστεία στον αστικό σχεδιασμό, τονίζοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας ζωής στις καναδικές πόλεις.

Η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ απένημε το βραβείο στο έργο Technopole Angus – Phase ΙΙ. διότι «ο σχεδιασμός του δημιουργεί μια δημόσια σφαίρα με υψηλό βαθμό συνδεσιμότητας και διαπερατότητας για τους πεζούς. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δική του επικύρωση, περιγράφει σαφείς στόχους και στη συνέχεια παρουσιάζει πως πετυχαίνει τους στόχους αυτούς. Αυτός ο υποδειγματικός εξορθολογισμός του σχεδιασμού της δημόσιας σφαίρας θα χρησιμεύσει ως ένας σαφής οδηγός για τα επερχόμενη αρχιτεκτονική ανάπτυξη.» Επιπλέον, το έργο βρισκόταν σε μια τέλεια συμφωνία με το θέμα του φεστιβάλ φέτος: CONNEXIONS.

Τοποθεσία

Το Technopôle Angus βρίσκεται εντός των ορίων του δήμου Rosemont-La Petite-Patrie και είναι χτισμένο στις βιομηχανικές εκτάσεις των Angus Shops. Είναι ένα συγκρότημα ακινήτων με αποστολή να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στο Μόντρεαλ και αποτελεί μέρος μιας πρωτοβουλίας για την αναζωογόνηση του χώρου μέσω ενός καινοτόμου συστήματος ανάπτυξης. Για το σκοπό αυτό, το σχέδιο προτείνει ένα πυκνότερο, καινοτόμο δομημένο περιβάλλον, μια προσιτή στις εγκαταστάσεις κατοικιών συνιστώσα, καθώς και τη δημιουργία ποιοτικών δημόσιων χώρων.

Δημιουργία θέσεων εργασίας και διαφορετικές χρήσεις

Προκειμένου να δημιουργήσει ένα περιβάλλον διαβίωσης που είναι κοινωνικά, οικολογικά και οικονομικά «υπεύθυο», προς όφελος των μελλοντικών επιχειρήσεων, ενοικιαστών και εργοδοτών, το πολεοδομικό σχέδιο περιστρέφεται γύρω από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ένα μείγμα διαφορετικών χρήσεων. Κατά συνέπεια, πρόκειται για ένα ελκυστικό έργο προσαρμοσμένο στις ανάγκες των επιχειρήσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν ποιοτικούς χώρους, σπίτια σε προσιτές τιμές και σε κοντινή απόσταση, καθώς και πρόσβαση σε ένα μεγάλο αριθμό εργατικού δυναμικού. Το έργο επιδιώκει να καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς μιας νέας ποιότητας ζωής για τους κατοίκους του Μόντρεαλ, όπου ο χώρο εργασίας και το σπίτι κάποιου βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και όπου οι πεζοί έχουν προτεραιότητα. Η περιοχή, που σήμερα είναι μερικώς απομονωμένη, θα ανοίξει προς τη γύρω περιοχή, προσφέροντας τοπικές υπηρεσίες και επιλογές ψυχαγωγίας, οι οποίες προς το παρόν είναι μάλλον περιορισμένες.

Δέσμευση στην αειφόρο ανάπτυξη

Αυτή η μελλοντική πράσινη γειτονιά υπόσχεται να έχει ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα. Σε πολλά επίπεδα, θα αποτελέσει ένα πραγματικό εργαστήριο για βιώσιμη ανάπτυξη. Ένα από τα πιο καινοτόμα χαρακτηριστικά του έργου θα είναι η ενσωμάτωση σε όλη την τοποθεσία ενός βρόχου μεταφοράς ενέργειας που θα επαναφέρει την αχρησιμοποίητη θερμότητα από όλες τις πιθανές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των γεωθερμικών γεωτρήσεων, με σκοπό την ανακατανομή της όπου αυτό είναι αναγκαίο σε κάθε δεδομένη στιγμή. Θα περιλαμβάνει επίσης αποτελεσματικά μέτρα για τη διαχείριση των υδάτων και των αποβλήτων. Οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που εμπλέκονται στην κοινωνική οικονομία, την αστική γεωργία ή τις πράσινες κατασκευές, θα βρούν στο Technopôle Angus ένα καινοτόμο και ενθαρρυντικό περιβάλλον εργασίας.

Περισσότερα για το έργο Technopôle Angus – Phase II και το σχεδιαστή του θα βρείτε στο σύνδεσμο εδώ http://v2com-newswire.com

(Visited 222 times, 1 visits today)

Γραφτείτε στο newsletter μας: