Νέος φώσφορος παράγει νέας γενιάς φωτισμό φθορίου και LED

Νέος φώσφορος παράγει νέας γενιάς φωτισμό φθορίου και LED

Ερευνητές από το KU Leuven στο Βέλγιο, το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και το CNRS ανακάλυψαν έναν νέο φώσφορο που θα μπορούσε να κάνει τον φωτισμό φθορίου και LED επόμενης γενιάς ακόμα φθηνότερο και πιο αποτελεσματικό.

Η ομάδα χρησιμοποίησε εξαιρετικά φωτοβόλες συστάδες από άτομα αργύρου και το πορώδες πλαίσιο ορυκτών που είναι γνωστά και ως ζεόλιθοι. Οι συστάδες αργύρου αποτελούνται από μερικά άτομα αργύρου και έχουν αξιοσημείωτες οπτικές ιδιότητες. Ωστόσο, οι τρέχουσες εφαρμογές τους είναι περιορισμένες, επειδή οι συστάδες τείνουν να συσσωματώνονται σε μεγαλύτερα σωματίδια, χάνοντας έτσι τις ενδιαφέρουσες οπτικές ιδιότητές τους.

Ο καθηγητής Hofkens και η ομάδα του από τη Μονάδα Μοριακής Απεικόνισης και Φωτονικής έχουν βρει τώρα έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα εισάγοντας τις συστάδες αργύρου στο πορώδες πλαίσιο των ζεολίθων. Το αποτέλεσμα: σταθερές συστάδες αργύρου που διατηρούν τις μοναδικές οπτικές ιδιότητές τους.

Οι ζεόλιθοι είναι ορυκτά που είτε βρίσκονται στη φύση ή παράγονται συνθετικά σε βιομηχανική κλίμακα. Τα ορυκτά έχουν ένα πολύ αυστηρό και σαφώς καθορισμένο πλαίσιο από μικρά, μοριακού μεγέθους κανάλια, πόρους και κλωβούς. Χρησιμοποιούνται συνήθως για οικιακές και βιομηχανικές εφαρμογές, όπως τα απορρυπαντικά ρούχων και ο καθαρισμός νερού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής μπορούν να παρέχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη επόμενης γενιάς φωτισμού φθορίου και LED ,  καθώς οι νέοι αυτοί φώσφοροι όχι μόνο εκπέμπουν μεγάλη ποσότητα φωτός αλλά είναι και πολύ φθηνοί στην παραγωγή τους.

Περισσότερα σχετικά με την έρευνα αυτή καθώς και όλο το κείμενο της μελέτης μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο http://www.nature.com/

(Visited 127 times, 1 visits today)

Διαφήμιση

Γραφτείτε στο newsletter μας: