Πιτσιόρλας: Ευκαιρία και όχι απειλή η κυκλική οικονομία

Πιτσιόρλας: Ευκαιρία και όχι απειλή η κυκλική οικονομία

Η συνεργασία των επιχειρήσεων πρέπει να είναι ο επόμενος στόχος στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας.

Σε ομιλία του στο 1ο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας, σχολίασε πως την τελευταία οκταετία διαδραματίστηκαν καθοριστικές αλλαγές στην Ευρώπη για μία περιβαλλοντικά ουδέτερη οικονομία, τις οποίες η Ελλάδα δεν παρακολούθησε λόγω της κρίσης. Η χώρα, πρόσθεσε, πρέπει τώρα να επιταχύνει τον ρυθμό της, ώστε να ωφεληθεί από τις αλλαγές και τις εξελίξεις που φέρνει η τεχνολογία και η 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

«Αυτό σημαίνει ότι για τη βιομηχανία, η οποία έχει κεντρικό στόχο να είναι ανταγωνιστική, αυτό που πρέπει να εμπεδωθεί γενικά είναι ότι η κυκλική οικονομία δεν είναι βάρος αλλά ευκαιρία. Αυτό απέχει από την κρατούσα αντίληψη» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε ότι «αυτό γίνεται φανερό και από την κριτική που μας ασκείται -από την αντιπολίτευση αλλά και από κοινωνικούς φορείς-, όταν προσπαθούμε σε μεγάλα έργα ή επενδύσεις να λάβουμε μέτρα που θα διαφυλάξουν για παράδειγμα τον αρχαιολογικό μας πλούτο ή διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος».

Άρα, συνέχισε ο ίδιος, βασικό στοιχείο είναι να περάσει στην ελληνική κοινωνία αυτό το νέο μοντέλο οικονομίας που οραματιζόμαστε και προς το οποίο πρέπει να κινηθούμε, αλλιώς θα μείνουμε στο περιθώριο.

Επίσης, πρόσθεσε, έχουμε βαριά θεσμική και νομική κληρονομιά που δημιουργεί πολλά εμπόδια. Ως παράδειγμα ανέφερε τα βιοκαύσιμα που θα πρέπει να παράγουμε, «αλλά δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να πωληθούν στην αγορά, εάν παράγουμε βιομεθάνιο από την αγροτική μας παραγωγή ξέρουμε ότι δεν θα μπορεί να μπει στο δίκτυο» όπως είπε.

Ο αναπληρωτής υπουργός γνωστοποίησε ότι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας έχει ετοιμάσει δύο μεγάλες δράσεις για τις υποδομές και για την περιβαλλοντική βιομηχανία. «Ταυτόχρονα, δουλεύουμε σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στον τομέα των προτύπων. Αυτές είναι οι άμεσες δράσεις» όπως είπε.

Ο ίδιος, τέλος, έδωσε έμφαση και στα λεγόμενα θετικά παραδείγματα, τα οποία θα είναι αυτά που θα αλλάξουν την εικόνα της ελληνικής επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Τέτοια, όπως είπε, μπορούν σε πρώτη φάση να υλοποιήσουν μεγάλες επιχειρήσεις, «τις οποίες όμως και δεν μπορούμε να ενισχύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να ασχοληθεί η Ε.Ε. για να αλλάξει».

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της αξιοπιστίας της επιχειρηματικότητας στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος και αναφέρθηκε στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης υπογράμμισε ότι χρειάζονται εργαλεία ψηλού επιχειρηματικού ρίσκου και εν δύναμη υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Επίσης σημείωσε ότι παρά τις συνθήκες της κρίσης δόθηκε έμφαση σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης με αύξηση της συμμετοχής της οικονομίας της γνώσης.

Ο ιδιωτικός τομέας επενδύει στην έρευνα με ίδια κεφάλαια, σημείωσε ο ίδιος και σε ότι αφορά στο ανθρώπινο κεφάλαιο αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης υποδομών – πυρήνων, να υπάρχει ελκυστικό περιβάλλον και προοπτικές που εμπνεύσουν για να προσελκύσουν τους νέους επιστήμονες «κι αυτά τα στοιχεία είναι πιο περισσότερο σημαντικά ακόμη και από το θέμα των μισθών» υπογράμμισε ο κ. Φωτάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός αναφέρθηκε στην σημασία του τουρισμού για την κυκλική οικονομία στα νησιά. Ανέφερε ότι με συντονισμένες δράσεις ολοένα και περισσότερα νησιά αξιοποιούν προγράμματα ανακύκλωσης ενώ πρόσθεσε ότι ολοκληρώνεται ο στόχος της υδατικής επάρκειας μέσω φραγμάτων και αφαλατώσεων στα νησιά, ενώ σημείωσε ότι προχωράει και η σύνδεση των αφαλατώσεων με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εκ νέου χρήσης των υγρών αποβλήτων στα νησιά.

Στη συνέχεια σημείωσε τις προσπάθειες για συνεργατικά σχήματα χρηματοδότησης για την αξιοποίηση της κυκλικής οικονομίας σε πλοία και σε λιμάνια.

Ο υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα των κενών συσκευασιών και στην σπατάλη τροφίμων. Για το θέμα της σπατάλης τροφίμων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων Ευάγγελος Καλούσης αναφέρθηκε στις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και σημείωσε ότι υπάρχει καλή συνεργασία και ευρύς διάλογος με τις υπηρεσίες όλων των υπουργείων.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών Βασίλειος Γούναρης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις του κλάδου για την εξάλειψη της ρύπανσης από πλαστικά απόβλητα.

Πηγή: ΑΠΕ

(Visited 72 times, 1 visits today)

Γραφτείτε στο newsletter μας: