Πώς μπορεί ο κατασκευαστικός τομέας στην Ευρώπη να γίνει πιο πράσινος;

Πώς μπορεί ο κατασκευαστικός τομέας στην Ευρώπη να γίνει πιο πράσινος;

Ο εκσυγχρονισμός των κτιρίων της Ευρώπης με σκοπό την ενεργειακή απόδοση δεν αρκεί για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα του κατασκευαστικού τομέα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού, σύμφωνα με τη Δρ Catherine De Wolf, επίκουρη καθηγήτρια σχεδιασμού και διαχείρισης κατασκευών στο TU Delft Ολλανδία.

Όπως λέει η ίδια πρέπει να σχεδιάσουμε κτίρια για να τα κάνουμε ανακυκλώσιμα – αλλά αυτό θα απαιτήσει μια θεμελιώδη αναδιάρθρωση της κατασκευαστικής βιομηχανίας.

Πόσο σημαντικό είναι να γίνει «πράσινη» η κατασκευαστική βιομηχανία;

Ο κατασκευαστικός τομέας είναι υπεύθυνος για περισσότερο από το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και περισσότερο από το ένα τρίτο των αποβλήτων μας… και είναι μια από τις πιο βιομηχανίες που εξαντλούν τους πόρους.

Αυτοί είναι τρεις καλοί λόγοι για να σκεφτούμε πώς να κατασκευάσουμε κτίρια με πιο βιώσιμο τρόπο.

Και πόσο επείγον είναι, δεδομένου του ρυθμού με τον οποίο πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές για να επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού;

Η Ευρώπη έχει θέσει ως στόχο τις καθαρές μηδενικές εκπομπές στον τομέα των κατασκευών και των κτιρίων έως το 2050. Είναι μια τεράστια φιλοδοξία. Εάν δεν αλλάξουμε τον τομέα τα επόμενα πέντε χρόνια, δε θα μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο.

Υπήρξε μεγάλη καινοτομία στη μείωση της ενέργειας που χρειαζόμαστε για τη θέρμανση και την ψύξη των κτιρίων – την «επιχειρησιακή ενέργεια». Αλλά πρέπει επίσης να μειώσουμε την «ενσωματωμένη ενέργεια» των κτιρίων, η οποία σχετίζεται με την παραγωγή, την κατασκευή, την κατεδάφιση και τη συντήρηση.

Πρέπει να αλλάξουμε από ένα γραμμικό μοντέλο σε ένα κυκλικό μοντέλο όπου χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερο νέο υλικό και (αντ ‘αυτού) επαναχρησιμοποιούμε, επισκευάζουμε και ανακυκλώνουμε.

Τι πρέπει να συμβεί για να επιτύχουμε κυκλική κατασκευή;

Θα χρειαστεί να επανεξετάσουμε πλήρως ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού στον κτιριακό τομέα.

Χρήστες και ιδιοκτήτες κτιρίων, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, εργολάβοι, προμηθευτές υλικών… (και) οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για αυτήν τη μετάβαση.

Στην TU Delft εξετάζουμε πώς η ψηφιοποίηση μπορεί να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, ώστε να μπορούν να ανταλλάσσουν υλικά και να τα επαναχρησιμοποιούν, αντί να τα πετάξουν.

(Εμείς) διερευνούμε την τεχνολογία AI για να κάνουμε τις ψηφιακές πλατφόρμες ανταλλαγής υλικών πιο αποτελεσματικές.

Διαβάστε περισσότερα στο horizon-magazine.eu/article/qa-we-need-reduce-embodied-energy-buildings

(Visited 248 times, 1 visits today)

Γραφτείτε στο newsletter μας: