Πως μπορεί να διασφαλιστεί ότι η ενέργεια είναι καθαρή, ασφαλής και προσιτή;

Πως μπορεί να διασφαλιστεί ότι η ενέργεια είναι καθαρή, ασφαλής και προσιτή;
  • Η ενεργειακή βιομηχανία βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας ανάκαμψης μετά τον COVID-19.
  • Αντιμετωπίζει όμως αυτό που ονομάζεται «ενεργειακό τρίλημμα». τις αντιφατικές προκλήσεις της ασφάλειας, της προσβασιμότητας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
  • Η κάλυψη και των τριών απαιτεί ένα συνδυασμό τεχνολογιών και μεθόδων, προσαρμοσμένων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, αντί μιας προσέγγισης ενός μεγέθους.

Η πανδημία του κοροναϊού έχει φέρει πολλές δυσκολίες, αλλά έχει επίσης δημιουργήσει άνευ προηγουμένου δυναμική για βαθιά και διαρθρωτική αλλαγή στην κοινωνία και τις βιομηχανίες.

Η φετινή ατζέντας του Davos εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτήν τη δυναμική ενώ συνεχίζουμε να καταπολεμούμε τις καταστροφικές επιπτώσεις του ιού. Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα νέο, πιο ανθεκτικό, βιώσιμο οικονομικό σύστημα – και ένα που μπορεί να αποκαταστήσει ένα επίπεδο παγκόσμιας συνοχής που δεν έχει αποδειχθεί εδώ και πολύ καιρό.

Η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού, παρέχοντας την ακατέργαστη δύναμη που απαιτείται για να σημειωθεί η παγκόσμια οικονομία. Μας έδειξε επίσης πώς μερικές αλλαγές μπορούν να κάνουν μια σημαντική διαφορά. Σημειώθηκε σημαντική μείωση της χρήσης ενέργειας το 2020, κυρίως λόγω περιορισμών στην κινητικότητα και στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.

Στους ενεργειακούς κύκλους, υπάρχει μια φράση που μερικές φορές χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία: το ενεργειακό τρίλημμα.

Με απλά λόγια, το ενεργειακό τρίλημμα αφορά την αντιμετώπιση τριών συχνά συγκρουόμενων προκλήσεων: εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας, παροχή ενεργειακής ισότητας – πρόσβαση σε προσιτή, καθαρή ενέργεια – και επίτευξη περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Διαβάστε περισσότερα στο www.weforum.org/agenda/2021/01/

(Visited 562 times, 1 visits today)

Διαφήμιση

Γραφτείτε στο newsletter μας: