Η Schneider Electric στον πρώτο Απολογισμό του HeForShe του ΟΗΕ

Η Schneider Electric στον πρώτο Απολογισμό του HeForShe του ΟΗΕ

Η Schneider Electric, παγκόσμιος ηγέτης στην ενεργειακή διαχείριση και τις εφαρμογές αυτοματισμού, συμμετείχε μαζί με άλλες 9 κορυφαίες επιχειρήσεις στην παρουσίαση της πρώτης απολογιστικής έκθεσης (Parity Report) της πρωτοβουλίας του τομέα γυναικών του ΟΗΕ (UN Women) για την ισότητα των φύλων, HeForShe.

Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των γυναικών με ηγετικό ρόλο και θέση στο διοικητικό συμβούλιο μεγάλων επιχειρήσεων, παρουσιάστηκε στις 22 Ιανουαρίου 2016, στο πλαίσιο των εργασιών του World Economic Forum του Νταβός, ενώπιον της κ. Phumzile Mlambo-Ngcuka, επικεφαλής του UN Women, της κ. Emma Watson, πρέσβειρας καλής θελήσεως του ΟΗΕ και του κ. Jean-Pascal Tricoire, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Schneider Electric.

Πέρυσι, στην ειδική εκδήλωση  UN Women 2015 στο Νταβός, το UN Women παρουσίασε για πρώτη φορά την πρωτοβουλία HeForShe IMPACT 10X10X10, με στόχο να προωθήσει την ισότητα των φύλων στο χώρο των επιχειρήσεων. Το IMPACT 10X10X10 ενθαρρύνει 10 υψηλόβαθμα στελέχη κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από ολόκληρο τον κόσμο να ανοίξουν το δρόμο ξεκινώντας από την κορυφή της ιεραρχίας. Τον Ιούνιο του 2015, η Schneider Electric αποφάσισε να συμμετάσχει στο πιλοτικό πρόγραμμα IMPACT 10x10x10 του HeForShe, μαζί με την AccorHotels, τη Barclays, την Koç Holding, τη McKinsey & Company, την PricewaterhouseCoopers, την Tupperware Brands, το Twitter, τη Unilever και τη Vodafone.

«Η συγκεκριμένη ομάδα περιλαμβάνει επιχειρήσεις από 10 διαφορετικούς κλάδους οι οποίες διαθέτουν σχεδόν ένα εκατομμύριο εργαζομένους σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέσα από τις δικές τους εμπειρίες, είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε λύσεις οι οποίες μπορούν να μετασχηματίσουν ολόκληρους κλάδους, με στόχο να επιτευχθεί, τελικά, η ισότιμη συμμετοχή σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναδεικνύοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιες και δημοσιοποιώντας τα στοιχεία τους, δίνουν τον ορισμό του τι σημαίνει ηγέτης σε αυτό το θέμα», ανέφερε η κ. Phumzile Mlambo-Ngcuka, επικεφαλής της πρωτοβουλίας UN Women.

Ο ΟΗΕ έχει ενσωματώσει τις συνεργασίες αυτού του τύπου στην Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία θέτει την ισότητα των φύλων όχι μόνον ως έναν από τους βασικούς της στόχους, αλλά και ως προϋπόθεση για την επίτευξη άλλων, εξίσου σημαντικών. Για το λόγο αυτό, η διαφάνεια όσον αφορά τα στοιχεία που ανακοινώνονται έχει ζωτική σημασία για τη μέτρηση του βαθμού προόδου.

Ο κ. Jean Pascal Tricoire, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στη Schneider Electric, δήλωσε τα εξής: «Οι επιχειρήσεις έχουν αναλάβει να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο, ως “φορείς αλλαγής” οι οποίοι θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός κόσμου όπου η ισότητα των φύλων θα αποτελεί μία απτή πραγματικότητα. Είναι θέμα απόφασης. Για εμένα, πλέον, αποτελεί βασική προτεραιότητα το να δίνω πρώτος το καλό παράδειγμα και να ωθήσω και άλλους άρρενες συναδέλφους προς την κατεύθυνση αυτή».

Αναγνωρίζοντας τόσο τη σημασία, όσο και την ανάγκη να υπάρξει σημαντική πρόοδος στο θέμα αυτό, οι “πρωταθλητές” του προγράμματος IMPACT έχουν πάρει τολμηρές θέσεις σε σχέση με τη διαφάνεια, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να δημοσιοποιούν σε τακτική βάση τα αριθμητικά δεδομένα που αφορούν την αντιπροσώπευση των δύο φύλων. Οι 10 συμμετέχουσες επιχειρήσεις συμφώνησαν σε τέσσερις δείκτες αναφοράς, οι οποίοι καταγράφουν τη συνολική εικόνα τόσο ως προς τον αριθμό των υπαλλήλων, όσο και ως προς την κατανομή των σημαντικών αρμοδιοτήτων. Οι τρεις από αυτούς συνδέονται με την τρέχουσα αντιπροσώπευση του γυναικείου φύλου και ο τέταρτος αφορά την κατεύθυνση προς την οποία κινείται η κάθε επιχείρηση. Όλες οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα χρησιμοποίησαν στοιχεία του 2014, το οποίο αποτελεί το έτος βάσης για το IMPACT 10x10x10. Οι τέσσερις δείκτες που περιλαμβάνονται στην απολογιστική έκθεση των IMPACT Champions είναι οι εξής:

  1. Αριθμός γυναικών στο σύνολο του προσωπικού
  2. Αριθμός γυναικών σε θέσεις υψηλής ευθύνης (Senior leadership)
  3. Αριθμός γυναικών με θέση στο ΔΣ
  4. Αριθμός γυναικών που προσλήφθηκαν κατά την περίοδο αναφοράς

Ως μέλος της ομάδας HeForShe IMPACT 10x10x10, η Schneider Electric προχώρησε και στην ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την περίοδο μέχρι το τέλος του 2017:

  • Να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών σε όλο τον όμιλο — 40% όσον αφορά νέες διοικητικές και τεχνικές θέσεις (έναντι 29% σήμερα), και 35% σε θέσεις ευθύνης.
  • Να παγιωθεί ειδική διαδικασία μισθολογικής εξομοίωσης ανδρών-γυναικών σε όλες τις εταιρείες του Ομίλου ανά τον κόσμο, η οποία θα καλύπτει το 85% του συνόλου των εργαζομένων.
  • Να ενεργοποιηθούν τα ηγετικά στελέχη του Ομίλου σε όλον τον κόσμο και να δημιουργηθεί ειδικό σώμα για την παρακολούθηση του προγράμματος.

Παρακολουθήστε εδώ το βίντεο της παρουσίασης του HeForShe Parity Report.

Η Schneider Electric στον πρώτο Απολογισμό του HeForShe του ΟΗΕ

 

(Visited 59 times, 1 visits today)

Διαφήμιση

Γραφτείτε στο newsletter μας: