Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Θερινού Πανεπιστημίου στη Σαμοθράκη με θέμα «Προσεγγίσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για Αποθέματα Βιόσφαιρας και άλλες Προστατευόμενες Περιοχές».
Το Θερινό Πανεπιστήμιο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της UNESCO (Γραφείο Βενετίας) και της Παγκόσμιας Σύμπραξης για το Νερό (Global Water Partnership), τον επιστημονικό συντονισμό από τον Καθηγ. Μιχαήλ Σκούλλο του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Καθηγ. Marina Fischer-Kowalski του Πανεπιστημίου Alpen Adria Βιέννης, και την οργανωτική ευθύνη του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (ΙΘΑΒΙΠΕΥ) του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας της Βιέννης, του Πανεπιστημίου Πατρών, την Έδρα και Δίκτυο UNESCO του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE).
Στο Θερινό Πανεπιστήμιο συμμετείχαν ο Dr Philippe Pypaert από την UNESCO, η Dr Danka Thalmeinerova από το GWP και 15 άλλοι Καθηγητές από Πανεπιστήμια της Ισπανίας, Τουρκίας, Γερμανίας, Αυστρίας και το παρακολούθησαν 70 περίπου μεταπτυχιακοί φοιτητές από 21 χώρες.
Ανάμεσα στις δράσεις του Θερινού Πανεπιστημίου οργανώθηκε στη Χώρα εκδήλωση για τους κατοίκους του νησιού στην οποία μίλησαν ο καθηγ. κ. Σκούλλος ως Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Άνθρωπος και Βιόσφαιρα MAB/UNESCO ο οποίος εξήγησε τις εξαιρετικές προοπτικές που έχει η υποψηφιότητα της Σαμοθράκης για να ενταχθεί στον κατάλογο των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας του προγράμματος MAB/UNESCO. Η ένταξη και εφαρμογή των προβλέψεων του προγράμματος μπορούν να εξασφαλίσουν την συνύπαρξη προστασίας του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος με μια ήπια αλλά ουσιαστικά αειφορική ανάπτυξη για την εξασφάλιση ενός καλού μέλλοντος για την Σαμοθράκη. Στη συνάντηση αυτή η Καθηγ. κα Fischer-Kowalski παρουσίασε στις εργασίες της ομάδας της στο νησί επί σειρά ετών, ενώ ο Δήμαρχος κ. Βίτσας επιβεβαίωσε την πάγια θέληση των Δημοτικών Αρχών της Σαμοθράκης να προωθήσουν την ένταξη του νησιού στα δίκτυα της UNESCO, να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή προβλήματα και να προωθήσουν μια ικανοποιητική διαχείριση που να εξασφαλίζουν το μέλλον του πανέμορφου τοπίου.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το σύνδεσμο http://www.medies.net/