Τα 30 χρόνια από την ίδρυση του γιόρτασε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών

Τα 30 χρόνια από την ίδρυση του γιόρτασε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών

«Τα επόμενα 30 χρόνια η εξέλιξη της χημικής βιομηχανίας σε πολλά επίπεδα θα είναι εκθετική … Ας τα διαμορφώσουμε για να τα απολαύσουμε τόσο εμείς όσο και αυτοί που έπονται. Μαζί οι γενιές μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον ορίζοντας τα σενάρια και τους στόχους μας». Με αυτά τα λόγια έκλεισε ο Αρμόδιος Γιαννίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ) την επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για να εορτάσει τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του.

Από την πλευρά της Πολιτείας την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι: Νίκη Κεραμέως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασιλική Λοΐζου Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, Σοφία Ζήση, Γενική Διευθύντρια Γενικού Χημείου του Κράτους, η οποία προσφάτως εξελέγη επίσης Chair of the Management Board του European Chemicals Agency (ECHA).

Είχε προηγηθεί μια άρτια διοργάνωση, πρωτότυπη, με σκηνοθετική έμπνευση και ροή, η οποία ξάφνιασε ευχάριστα τους παρευρισκόμενους και στην οποία συνομίλησαν για τη χημική βιομηχανία η παλιά και η νέα φρουρά του ΣΕΧΒ, μία υπουργός, ένας συγγραφέας, ένας καθηγητής Χημείας και ένας… Futurist. Μια εκδήλωση που έδωσε χώρο στο ανθρώπινο και το προσωπικό στοιχείο, ανέδειξε την ιστορία της χημικής βιομηχανίας αλλά και πλευρές της 30χρονης ιστορίας του ΣΕΧΒ, όπως και τις προκλήσεις για το παρόν και το μέλλον του κλάδου, ενώ παράλληλα τίμησε τους πρωτεργάτες και όλους όσοι συμβάλλουν στην ανάπτυξή του.

Όπως το έθεσε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΧΒ, Πάνος Σκαρλάτος, «σε αυτήν την εκδήλωση σκοπεύουμε να τιμήσουμε όλους όσους δουλεύουν για την παραγωγή χημικών: εργάτες, επιστήμονες/ερευνητές που εργάζονται είτε στις επιχειρήσεις είτε στα πανεπιστήμια, στελέχη της βιομηχανίας, εργοδότες που οραματίστηκαν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία των προηγούμενων και να αξιοποιήσουν αυτό το πλούσιο δυναμικό».

Πρωτοβουλίες του Υπ. Εργασίας

Στα εντυπωσιακά επιτεύγματα της ελληνικής χημικής βιομηχανίας αναφέρθηκε κατά την ομιλία της η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, περιγράφοντας τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζουν στην αξία των επιχειρήσεων οι εργαζόμενοι, για τους οποίους υπογράμμισε ότι βρίσκονται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής. Έκανε δε λόγο για τις 4 πρωτοβουλίες του Υπουργείου «οι οποίες επενδύουν στο πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο που έχουμε»:  Ολόπλευρη στήριξη των εργαζομένων και προσπάθεια ενίσχυσης της απασχόλησης. Μέριμνα για το ανθρώπινο δυναμικό με προγράμματα κατάρτισης που “βλέπουν” την αγορά εργασίας. Διάλογος και συνέργειες με παραγωγικούς φορείς.  Εξορθολογισμός και ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Κλείνοντας, η κα Κεραμέως τόνισε ότι «στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πιστεύουμε ότι πέρα και πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος και η αξία του» και με δεδομένο ότι οι προκλήσεις θα είναι συνεχώς μεγαλύτερες, ιδιαίτερα στους παραγωγικούς κλάδους, είναι σημαντικό «να συζητήσουμε από κοινού πώς εργαζόμενοι, εργοδότες και Πολιτεία, θα συμπράξουμε στον κοινό μας σκοπό, που δεν είναι άλλος από υγιείς επιχειρήσεις, ασφαλή και ενθαρρυντικά επαγγελματικά περιβάλλοντα, ανάπτυξη και ευημερία για όλες και όλους».

Δύο γενιές του ΣΕΧΒ

Σε μια ιστορική αναδρομή που είχε ανάμικτα στοιχεία ενθουσιασμού και συγκίνησης, ο κ. Σκαρλάτος από τη θέση του Γενικού Διευθυντή και ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΣΕΧΒ Αλέξανδρος Κατραούζος, εκπροσωπώντας δύο διαφορετικές γενιές της βιομηχανίας, συνομίλησαν σε έναν «εκτός πρωτοκόλλου» τόνο για τη συλλογική έκφραση της χημικής βιομηχανίας στην Ελλάδα: το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο ήταν αναγκασμένη να κάνει τα πρώτα της βήματα το 1994· τον μετασχηματισμό στις ανάγκες του παρόντος, αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος· την ομαδική δουλειά και τη συνεργασία στο πλαίσιο του ΣΕΧΒ.

4 μύθοι και 1 αλήθεια

Περιγράφοντας τους μύθους που κυκλοφορούν για τη χημική βιομηχανία, ο Δρ Λευτέρης Αναστασάκης (Χημικός, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Συγγραφέας) είχε την ευκαιρία να συνοψίσει τους μεγάλους ιστορικούς σταθμούς του κλάδου διεθνώς και στην Ελλάδα, ανατρέποντας με παραδειγματικές αναφορές και με τη γλώσσα των αριθμών, τις στερεοτυπικές αναφορές που συχνά ακούγονται στον δημόσιο διάλογο: ότι η χημική βιομηχανία είναι βλαπτική για την υγεία… ότι ρυπαίνει το περιβάλλον… ότι η χώρα μας δεν είχε ποτέ χημική βιομηχανία… ή, εναλλακτικά, ότι δεν μπορεί να έχει ισχυρή χημική βιομηχανία… «960 επιχειρήσεις, 14.000 εργαζόμενοι, κύκλος εργασιών στο 2% του ΑΕΠ, παραγωγή που κατά 60% εξάγεται… Καθόλου άσχημα για μια βιομηχανία που… δεν υπάρχει. Δεν νομίζετε;» υπογράμμισε ο κ. Αναστασάκης σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ακόμη πιο ισχυρή χημική βιομηχανία.

Η Χημεία στο σχολείο

Τις παθογένειες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και την υποβάθμιση του μαθήματος της Χημείας ή αλλιώς «πώς έχει χαθεί η μπάλα με τη Χημεία στο σχολείο», ανέλυσε με βιωματικό τρόπο ο Δημήτρης Κουλουμάσης (Εκπαιδευτικός, Χημικός). Ο ίδιος υπογράμμισε ότι επιλέγει να μιλήσει με απλά λόγια στους μαθητές του, να εξηγεί με παραδείγματα, να προσγειώσει στην καθημερινή ζωή το μάθημα της Χημείας, να το κάνει… γοητευτικό για τους νέους. «Πάμε να συναντήσουμε τους νέους στον χώρο τους» είναι το μόττο του, το οποίο τον οδήγησε να δημιουργήσει τον Mr Chem, ένα κανάλι στο TikTok με πειράματα Χημείας που συγκεντρώνει περίπου 200.000 followers.

4 mega-τάσεις

Ευρισκόμενος στο εξωτερικό, ο Δημήτρης Δημητριάδης, Futurist, συμμετείχε και μίλησε με απομακρυσμένη σύνδεση, για να δώσει τη δική του οπτική σχετικά με το μέλλον της χημικής βιομηχανίας. Ξεκινώντας από την πεποίθηση ότι «το μέλλον δεν προβλέπεται, ωστόσο μεταβάλλεται και μπορούμε να το επηρεάσουμε», αναφέρθηκε στις τέσσερεις mega-τάσεις που θα επηρεάσουν τον κλάδο: ανάγκη για αειφορία, ψηφιακός μετασχηματισμός στα χημικά προϊόντα, αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και πρότυπα, ανάπτυξη ειδικών χημικών προϊόντων. Εξηγώντας ότι «όταν έχουμε μια βιομηχανία που την πιέζουν τα regulations, πάντα έρχεται η καινοτομία ως αποτέλεσμα», ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι η επόμενη μέρα στον κλάδο είναι η μετάβαση προς προηγμένα υλικά και γι’ αυτό ήδη οι μεγάλες εταιρείες συνεργάζονται στενά με εταιρείες τεχνολογίας.

Chemical Convention, 13-15 Νοεμβρίου

Δηλώνοντας την ικανοποίησή του για αυτήν την «διαφορετική» εκδήλωση, ο κόσμος της χημικής βιομηχανίας ανανέωσε το ραντεβού του για τον επόμενο μήνα, καθώς στις 13-15 Νοεμβρίου ο ΣΕΧΒ θα είναι ο οικοδεσπότης ενός γεγονότος παγκόσμιας εμβέλειας, του Chemical Convention. Στη διάρκειά του θα βρεθούν στην Αθήνα περίπου 200 επικεφαλής μεγάλων χημικών βιομηχανιών από την Ε.Ε. που θα θέσουν στο επίκεντρο της συζήτησης τις εξελίξεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χημική βιομηχανία διεθνώς. Άλλη μία απόδειξη ότι η ελληνική χημική βιομηχανία αναγνωρίζεται ως μια συνιστώσα με ενεργό ρόλο στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κλάδο.

Πηγή: https://ypodomes.com/ta-30-chronia-apo-tin-idrysi-toy-giortase-o-syndesmos-ellinikon-chimikon-viomichanion/

(Visited 26 times, 1 visits today)

Advertisement

Γραφτείτε στο newsletter μας: