Το 40% της δαπάνης ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων θα αφαιρείται από το φόρο

Το 40% της δαπάνης ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων θα αφαιρείται από το φόρο

Η διάταξη για την έκπτωση φόρου στην ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων, για την οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση του Κων/νου Μητσοτάκη, σχεδιάζεται να ψηφιστεί φέτος με το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου. Η έκπτωση θα αφορά δαπάνες που θα γίνουν από τη χρήση του 2020 και μετέπειτα, που σημαίνει ότι δημοσιονομικά θα “κοστίσει” από το 2021 όταν και θα δηλωθούν οι σχετικές δαπάνες στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων.

Το ποσοστό της έκπτωσης θα ανέρχεται στο 40% της δαπάνης και θα αφαιρείται είτε από τον φόρο εισοδήματος είτε από τον ΕΝΦΙΑ όταν ο φόρος εισοδήματος δεν επαρκεί για την παροχή της έκπτωσης στον ιδιοκτήτη. Μάλιστα, στις σχετικές κυβερνητικές διαβεβαιώσεις έχει αναφερθεί ότι η έκπτωση αυτή θα έχει ορίζοντα τετραετίας σε περίπτωση που δεν θα επαρκούσε να συμψιφιστεί με τον φόρο τις προηγούμενες χρονιές.

Το μέτρο αυτό, λογικό είναι ότι θα αποτελέσει μία σημαντική τονωτική “ένεση” στον χώρο των κουφωμάτων και ευρύτερα στον χώρο της οικοδομής και θα είναι ένα συνεχές πρόγραμμα “εξοικονομώ” που θα επωφεληθούν κατά κύριο λόγο μεσαία και μεγάλα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας. Η έκπτωση δε της δαπάνης ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων, είναι μία τακτική που συνιστά παγίως και η Ευρωπαϊκή Ένωση προς τα κράτη μέλη έναντι μεμονωμένων προγραμμάτων επιδοτήσεων.

Πηγή: alunet.gr

(Visited 541 times, 1 visits today)

Διαφήμιση

Γραφτείτε στο newsletter μας: