Το FINAL6 του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού φοιτητών

Το FINAL6 του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού φοιτητών

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου και ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου σας προσκαλούν στην εκδήλωση απονομής των πρώτων βραβείων του φοιτητικού Διαγωνισμού για τον αρχιτεκτονικό/ενεργειακό σχεδιασμό του πρώτου στην Ελλάδα νηπιαγωγείου σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου στο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου.
Στόχος του διαγωνισμού, που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, αποτέλεσε η εξοικείωση των φοιτητών – νέων μηχανικών με τον βέλτιστο τρόπο δόμησης και ριζικής αναβάθμισης κτιρίων μέσω της μη τυπικής μάθησης, που προσέφερε ο διαγωνισμός.
Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν 32 ομάδες φοιτητών και 210 συνολικά φοιτητές από όλα τα πανεπιστήμια και πολυτεχνεία της Ελλάδας. Οι ομάδες αποτελούνταν υποχρεωτικά από όλες τις ειδικότητες μηχανικών. Στους φοιτητές προσφέρθηκαν πάνω από 200 ώρες εκπαίδευσης από 40 στελέχη και συνεργάτες του Ε.Ι.ΠΑ.Κ με τη μορφή του mentoring, καθώς και δωρεάν λογισμικό ενεργειακού ισοζυγίου κτιρίων και δωρεάν πρόσβαση σε πλούσια βιβλιογραφία.

Το έργο «Σχεδιασμός νηπιαγωγείου σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου», ήταν μια πρωτοπόρος ιδέα για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς ομάδες φοιτητών κλήθηκαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να σχεδιάσουν το κτίριο του μέλλοντος για παιδιά. Το κτίριο θα κατασκευαστεί σε ένα Δήμο με συνείδηση, όραμα και γνώση των προβλημάτων της σημερινής κοινωνίας.

Κατά τη διαδικασία του Διαγωνισμού, η κριτική επιτροπή , αποτελούμενη από επιφανείς καθηγητές πανεπιστημίων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και  μηχανικούς με γνώση στον ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων, επέλεξε τρεις (3) μελέτες προς βράβευση, τηρουμένων των προϋποθέσεων της αρχικής προκήρυξης. Από τις τρεις βραβευμένες μελέτες ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου και εξειδικευμένοι σχεδιαστές Παθητικών Κτιρίων, στελέχη του Ε.Ι.ΠΑ.Κ., θα επιλέξουν αυτή που θα υλοποιηθεί στο συγκεκριμένο οικόπεδο.

Η εκδήλωση απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020 στις 8.00μμ στον θερινό κινηματογράφο Μοσχάτου-Ταύρου στην πλατεία Μεταμορφώσεως- Ταξιάρχη Παπαντώνη, πλησίον Ηλεκτρικού Σταθμού Μοσχάτου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΠΑΚ :
Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ (Ε.Ι.ΠΑ.Κ.), ιδρύθηκε το 2012 στην Αθήνα, είναι μία αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση με μετόχους και μέλη με ετήσια συνδρομή. Ο οργανισμός ιδρύθηκε με απόφαση να ενώσει εμπειρογνώμονες επιστημόνων από τους τομείς της Μηχανικής, της Νομικής και της Επικοινωνίας, προκειμένου να προωθηθούν οι αρχές του Παθητικού Κτιρίου στον οικοδομικό τομέα στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Το Ινστιτούτο έχει γίνει ηγετικός οργανισμός στην Ελλάδα για την υιοθέτηση του Προτύπου Passivhaus και της μεθοδολογίας του. Καθ’ όλη τη διάρκεια των δραστηριοτήτων του, το Ινστιτούτο προωθεί τη μείωση της χρήσης ενέργειας του κτιρίου και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία και την άνεση διαβίωσης, ως βασικές αρχές του σχεδιασμού του Παθητικού Κτιρίου.
Επίσης έχει αναγνωρίσει τη δύναμη των κοινωνικών μέσων, όπως το Τwitter, το Instagram και το LinkedIn, στην προώθηση του πεδίου εργασίας του, χρησιμοποιώντας τα ενεργά ως μια μέθοδο επιρροής ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς και ως μέθοδο αύξησης του ενδιαφέροντος και της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, το αποτύπωμα άνθρακα, την υγεία και την άνεση διαβίωσης.
Η αποστολή του ΕΙΠΑΚ είναι να προωθήσει την ενεργειακή απόδοση και το Πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου στη κατασκευαστική βιομηχανία  παρέχοντας εκπαίδευση στους επαγγελματίες του κτιριακού τομέα, προσφέροντας επιστημονική και τεχνική υποστήριξη σε τοπικά έργα Παθητικών Κτιρίων και σε συνεργασία με τις δημόσιες αρχές, τα πανεπιστήμια και άλλους σχετικούς οργανισμούς , που όλοι αναγνώρισαν τις αρχές του Παθητικού Κτιρίου ως μια από τις λύσεις εφαρμογής της Οδηγίας της ΕΕ για τα nZEB 31/2010.
Το Ε.Ι.ΠΑ.Κ. είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παθητικού Κτιρίου (iPHA).

(Visited 283 times, 1 visits today)

Γραφτείτε στο newsletter μας: