Θέρμανση με βιομάζα: Γιατί να την επιλέξεις;

Θέρμανση με βιομάζα: Γιατί να την επιλέξεις;

Η θέρμανση με βιομάζα μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα σε σχέση με τα παραδοσιακά καύσιμα, αλλά και να μειώσει τα έξοδα θέρμανσης.

Κίνητρα

Το σημαντικότερο κίνητρο για τη χρήση της βιομάζας σε πολλά case studies που έχουν πραγματοποιηθεί ήταν η μείωση των εκπομπών άνθρακα στα κτίρια. Η χρήση της στερεής βιομάζας για τη θέρμανση στις περισσότερες περιπτώσεις έχει μειώσει τις καθαρές εκπομπές άνθρακα σε ποσοστό 90%, συγκριτικά με τα συστήματα θέρμανσης ορυκτών καυσίμων.

Στο Woodbrook Ecovillage, το μοναδικό οικολογικό χωριό της βόρειας Ιρλανδίας, οι καυστήρες βιομάζας τροφοδοτούνται με ροκανίδια από ιτιές, που παρέχει στην κοινότητα ένας τοπικός προμηθευτής που βρίσκεται λιγότερο από 20 χλμ. μακριά, μειώνοντας έτσι και τις εκπομπές από τη μεταφορά CO2 της καύσιμης ύλης.

Η εγκατάσταση του συστήματος τηλεθέρμανσης, που περιλαμβάνει τους 4 καυστήρες βιομάζας των 500 kilowatt, κόστισαν περίπου 7,500 δολάρια για κάθε ιδιοκτησία. Ο υπέυθυνος του project ήταν σίγουρος πως η αύξηση του κόστους δε θα δημιουργούσε πρόβλημα, αν αυτό έβγαινε στην αγορά ως «οικολογικό χωριό», πράγμα που αποδείχθηκε σωστό. Η μείωση των εκπομπών άνθρακα έφτασε στο 61% κάτω από τις Ενεργειακές Οδηγίες για τα κτίρια του 2006.

Άλλα κίνητρα για τη χρήση της βιομάζας, πάντως, μπορούν να οριστούν η βεβαιότητα για την ικανοποιητική παροχή καυσίμων, η σταθερότητα στην τιμή και το χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με τα ορυκτά καύσιμα. Η βιομάζα ως καύσιμο θα παράγεται και να καταναλώνεται τοπικά, ώστε να μειωθούν τα έξοδα μεταφοράς και οι σχετικές με αυτήν εκπομπές άνθρακα.

Ο λέβητας βιομάζας στο project του One Brighton στη Μεγάλη Βρετανία είχε αρχικά οριστεί να δουλεύει με πέλλετ από τη Σκωτία. Οι υπεύθυνοι πίστευαν πως έτσι θα είχαν μια πιο αξιόπιστη και προβλέψιμη παροχή καυσίμου σε σχέση με την τοπική αγορά. Όταν, όμως, είδαν ότι πληρώνουν πολλά επιπλέον χρήματα στη μεταφορά της καύσμης ύλης και ήταν πλέον σίγουροι για τη σωστή λειτουργία του καυστήρα, αποφάσισαν να απευθυνθούν στην τοπική παραγωγή. Το κόστος της βιομάζας ποικίλει ανά περιοχή στη Μεγάλη Βρετανία, αφού εξαρτάται από τον τύπο της καύσιμης ύλης, την τοποθεσία του προμηθευτή, τη συμφωνία παράδοσης/παραλαβής και πολλούς άλλους παράγοντες.

Η οπτική του σωστού σχεδιαμού κτιρίων

Τα σωστά σχεδιασμένα κτίρια μπορούν να βελτιώσουν και τον αυτοσκοπό της βιομάζας με δύο τρόπους:

  • Η μείωση των φορτίων θέρμανσης και νερού θα συντελέσει στη μείωση του μεγέθους (και του κόστους) των απαραίτητων συστημάτων
  • Η στέγαση του καυστήρα, των βοηθητικών εξαρτημάτων και της καύσιμης ύλης της βιομάζας με τρόπο ώστε να επιτρέπεται ο άμεσος και ασφαλής καθαρισμός, ο έλεγχος και η παράδοση του καυσίμου θα ελαχιστοποιήσει το κόστος καυσίμου και θα μειώσει τις περιπτώσεις κατάρρευσης του συστήματος.

 

(Visited 661 times, 1 visits today)

Γραφτείτε στο newsletter μας: