Με μοναδική επιτυχία και συμμετοχή που ξεπέρασε τα 1000 άτομα, πραγματοποιήθηκε το 7o Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Capital Link στην Αθήνα με θέμα: «Επενδύοντας στην Ανάπτυξη-Το Νέο Πρόσωπο της ΕΚΕ» την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017 στο ξενοδοχείο HILTON Αθηνών, υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.
Σκοπός του Συνεδρίου φέτος ήταν να εστιάσει στην βαρύτητα της Επένδυσης στην Ανάπτυξη όχι μόνο ως μορφή Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αλλά και ως μέσο εξόδου των Ελληνικών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της χώρας από την οικονομική κρίση.
Η «Επένδυση στην Ανάπτυξη» είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργηθούν οι συνθήκες βιώσιμης ανάκαμψης με θετική επίδραση στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Το Ετήσιο Συνέδριο προσέφερε στους Συνέδρους και ιδιαίτερα στους νέους επιχειρηματίες έναν πρακτικό οδηγό ενίσχυσης και χρηματοδότησης των προτάσεών τους καθώς και παρουσίασης πρωτοβουλιών, προγραμμάτων και επαφών που συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Και φέτος το Συνέδριο αποτέλεσε πλατφόρμα κλειδί μέσω της οποίας γεφυρώθηκε η επικοινωνία μεταξύ εταιρειών, πολιτών και Φορέων επιτυγχάνοντας το χτίσιμο αποτελεσματικών σχέσεων μεταξύ τους.
Με ιστορικό 22 ετών στη διοργάνωση εξαιρετικά επιτυχημένων Επενδυτικών Συνεδρίων, η Capital Link εγκαινίασε πριν από 7 χρόνια τη διοργάνωση μιας σειράς Ετήσιων Συνεδρίων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Το Συνέδριο αυτό, όπως και όλα τα Συνέδρια της Capital Link (στη Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Αθήνα, Λεμεσό, Σαγκάη και από φέτος και στη Σιγκαπούρη) συνδυάζουν μοναδικές δυνατότητες πληροφόρησης, τεχνογνωσίας και δικτύωσης.
Στο πλαίσιο τιμητικής τελετής, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, απένειμε το Ελληνικό Βραβείο “2017 Capital Link CSR Leadership Award”, στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ. Το Διεθνές Βραβείο “2017 Capital Link CSR Leadership Award” απονεμήθηκε στον κ. Nicholas M. Logothetis, Founder, Concordia Summit & Executive Member of the BoD – Libra Group.
Το Συνέδριο συγκέντρωσε Κυβερνητικούς Εκπροσώπους, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Ανώτατη βαθμίδα στελεχών του ιδιωτικού τομέα και διεθνών εταιρειών και επενδυτών που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα.
Αναλυτικότερα:
- Τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιο Πιτσιόρλα
- Τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη
- 2 από τις μεγαλύτερες Ελληνικές Τράπεζες: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς
- Ανώτεροι εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών: European Bank for Reconstruction and Development, European Investment Bank, European Investment Fund, International Finance Corporation (IFC)
- Διεθνής εμπορική και επενδυτική τράπεζα: Atlantic Bank of N.Y.
- Οι 2 μεγαλύτερες ελεγκτικές και συμβουλευτικές εταιρείες: Ernst & Young, McKinsey & Company
- Μεγάλα Ελληνικά & Ξένα Δικηγορικά Γραφεία : Α.Σ. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία, Ποταμίτης Βεκρής Δικηγορική Εταιρεία, Shearman & Sterling (London) LLP, Watson Farley & Williams
- 2 Mεγάλες Εταιρίες από το χώρο της Ενέργειας : ΔΕΗ – ΕΛΠΕ
- Από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών: Όμιλος OTE
- Αμερικανοί επενδυτές με ενεργή παρουσία: Nicholas Logothetis, John Calamos, John Koudounis, Dean Metropoulos, Matt Fairfield-EXIN Group, Pavlos Canellopoulos – AIG
Ελληνικά και Ξένα Funds – Apollo Management International LLP, Blackrock, B2KAPITAL, DECA Investments, First Athens Corporate Finance SA, Global Finance Partners, Pillarstone - Από τις σημαντικότερες Ελληνικές και Ξένες εταιρείες και Οργανισμοί: Hellas Gold S.A., Papastratos S.A., Tickethour Group, Friesland Campina, ICAP Group, Olympic Brewery S.A.
Hellenic Financial Literacy Institute - Άλλοι Οργανισμοί: American Entrepreneurship Award, Bubbllz, VentureFriends,– Carlsberg Group, Blueground, Hellenic Entrepreneurship Award
- Σημαντικοί εκπρόσωποι διεθνών δημοσιογραφικών σταθμών: Reuters, Alpha TV
Το Συνέδριο είχε δύο όψεις –Κοινωνική & Επιχειρηματική
Από την Επιχειρηματική πλευρά, το Συνέδριο ανέδειξε και πρόβαλε τις συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα που αναλαμβάνουν οι Ελληνικές και οι διεθνείς εταιρίες καθώς και επιφανείς Ομογενείς συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Στο Συνέδριο συμμετείχαν διεθνείς φορείς, ευρωπαϊκοί οργανισμοί, επιχειρηματίες και επενδυτές από το εξωτερικό, ιδιαίτερα γνωστοί στους διεθνείς επιχειρηματικούς και επενδυτικούς κύκλους, οι οποίοι ταξιδέψαν στην Ελλάδα για να τον σκοπό αυτό. Οι διεθνείς οργανισμοί και οι ομογενείς επιχειρηματίες συνέβαλαν αποτελεσματικά στην διαμόρφωση θετικής εικόνας για την Ελλάδα και την προσέλκυση επενδύσεων.
Από την Κοινωνική πλευρά, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, το Συνέδριο έδωσε και πάλι την δυνατότητα σε 100 Φορείς από όλη την Ελλάδα, να παρουσιάσουν το έργο, τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες τους με το δικό τους ενημερωτικό υλικό στο ευρύ κοινό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι με το διεθνοποιημένο προφίλ των Συνεδρίων της Capital Link, η προβολή τους είναι ευρύτατη συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής Ομογένειας και του επενδυτικού κοινού στο εξωτερικό.
Το Συνέδριο άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό από τον κ. Νικόλαο Μπορνόζη, Πρόεδρο της Capital Link Inc. ο οποίος τόνισε:
«Ουσιαστικό ρόλο στην ανάκαμψη των επιχειρήσεων στοχεύοντας στην βιωσιμότητα τους, εντός Ελλάδος και ιδιαίτερα των Ελληνικών εταιρειών στο εξωτερικό, κατέχει η χρηματοδότηση τους μέσω ιδιωτικών και επιχειρηματικών κεφαλαίων.
Μία από τις βασικές στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας αποτελεί η προσέλκυση κεφαλαίων από Διεθνείς Οργανισμούς και επιχειρήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό καθίσταται αναγκαίο να διαμορφωθεί το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που θα μπορεί να υποστηρίξει επενδύσεις υψηλών αποδόσεων. Σε μία χώρα, όπως η δική μας, με την συγκεκριμένη στρατηγική γεωγραφική θέση, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για τους διεθνείς επενδυτές σε πολλούς τομείς, όπως ο τουρισμός, η αγορά ακινήτων, οι μεταφορές, οι υποδομές, οι ασφάλειες, τα logistics, οι επιστήμες υγείας, η πληροφορική και οι νέες τεχνολογίες.
Εξίσου αναγκαία προτεραιότητα της χώρας είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία αποτελούν πολύ σημαντικό εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη. Βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κατ’ επέκταση την ανάκαμψη της χώρας αποτελεί η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών, των επιχειρήσεων και των επενδυτών. Αποτελεί πρόκληση λοιπόν η εύρεση δυνατοτήτων διεξοδικών λύσεων με στόχο την αναζωογόνηση του επιχειρηματικού τομέα μέσω συντονισμένων προσπαθειών, με μοναδικό σκοπό την ανάκτηση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας μας».
Την εισαγωγική ομιλία του Συνεδρίου με θέμα ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, πραγματοποίησε η κα. Κατερίνα Παναγοπούλου, Εθνική Πρέσβειρα της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον Αθλητισμό, την Ανοχή κα το Ευ Αγωνίζεσθαι και Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών “ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ” η οποία τόνισε: «Για τις αναπτυγμένες οικονομίες και κοινωνίες του κόσμου μας, η κοινωνική συνοχή και η ποιότητα ζωής είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη δημιουργία Εθνικού Πλούτου.
Η ύπαρξη ισχυρών κοινωνικών θεσμών, η ποιοτική λειτουργία των συστημάτων Παιδείας, υγείας και πρόνοιας, η προστασία των πολιτιστικών και φυσικών πόρων και ύπαρξη ανοικτού δημόσιου χώρου στις πόλεις, συμβάλλουν, όχι μόνο, στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και στη θεμελίωση θετικών όρων ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων.
Η αναγέννηση της Πατρίδας μας και η ανασυγκρότηση της οικονομίας της, δεν χρειάζεται, μόνο, ανταγωνιστικό Εθνικό Προϊόν. Χρειαζόμαστε, άμεσα, ως προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη, την παραγωγή κοινωνικού κεφαλαίου.
Για να μπορέσουμε, όμως, να παράξουμε κοινωνικό κεφάλαιο, ιδίως, σε μία περίοδο που η δημοσιονομική κρίση ανακυκλώνεται, πρέπει αλλάξουμε φιλοσοφία και σχεδιασμό στην κοινωνική μας πολιτική.
Η Πατρίδα μας χρειάζεται το κοινωνικό κεφάλαιο που προκύπτει, κυρίως, από τη συντονισμένη προσφορά σύγχρονων κοινωνικών υπηρεσιών από το κράτος, τον εθελοντικό τομέα και τις επιχειρήσεις.
Μόνο, με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε, όλες τις δυνάμεις, που μπορούν να επουλώσουν κοινωνικές πληγές και να συμβάλλουν στην ενίσχυσης της εθνικής μας αυτοπεποίθησης».
ΕΝΟΤΗΤΑ “ACT 4 GREECE”:
ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Την ομιλία της ενότητας πραγματοποίησε η κα. Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, η οποία «παρουσίασε το βραβευμένο από την UNESCO πρόγραμμα act4Greece, μια καινοτόμο πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας για την ανάπτυξη της κοινωνικής και αναπτυξιακής τραπεζικής. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.act4greece.gr) που επιτρέπει τη συγκέντρωση πόρων από το πλήθος (crowdfunding) για κοινωφελείς σκοπούς σε 7 άξονες: Πρόνοια, υγεία & αλληλεγγύη, Κοινωνική επιχειρηματικότητα, Πολιτισμός, Νεανική & καινοτόμος επιχειρηματικότητα, Περιβάλλον, Έρευνα & εκπαίδευση και Αθλητισμός. Μέσα σε 1 χρόνο λειτουργίας, το πρόγραμμα έχει υποστηρίξει 15 κοινωνικές δράσεις και έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 4.500 δωρεές συγκεντρώνοντας σχεδόν 1,5 εκατ. Ευρώ.»
ΕΝΟΤΗΤΑ “Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΚΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ”
Την ομιλία της ενότητας πραγματοποίησε ο κ. Νικόλαος Φίλιππας, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου του Πειραιώς, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, ο οποίος στην ομιλία του επεσήμανε τα εξής: «Οι διαχρονικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις ,αλλά ιδιαίτερα η μοναδική σε ένταση και διάρκεια κρίση του 2007 και η διάχυση της σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω της παγκοσμιοποίησης ανέδειξαν την αναγκαιότητα κατανόησης ενός πολύπλοκου χρηματοπιστωτικού συστήματος, η άγνοια του οποίου μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημίες σε κράτη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Τα καταναλωτικά πρότυπα ,η υπερχρέωση, η έλλειψη αποταμιευτικής, ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής συνείδησης σε συνδυασμό με συμπεριφορικά σφάλματα όπως η άγνοια, η μυωπία, η μόδα, η συμπεριφορά της αγέλης, η υπερβολική εμπιστοσύνη, η νοητική λογιστική και η γνωστική ασυμφωνία αποτελούν ένα εκρηκτικό συνδυασμό που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο και υποθηκεύουν σίγουρα το μέλλον τους.
Ως εκ τούτου οι πολίτες στα πλαίσια της ατομικής ευθύνης ,θα πρέπει να κατανοήσουν το περίπλοκο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λαμβάνουν αποφάσεις μέσω της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης (financial education ) και στην συνέχεια να αναπτύξουν εκείνες τις δεξιότητες (financial capabilities) που θα βελτιώσουν τη προσωπική και οικογενειακή τους κατάσταση , δεδομένων των αντικειμενικών περιορισμών που υπόκεινται, για μια αέναη ατομική και οικογενειακή χρηματοοικονομική ευημερία (financial wellbeing).
Στην παρουσίαση αυτή καταγράφονται οι δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουν οι νέοι ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ένα νέο, πολύπλοκο ψηφιακό και γρήγορα μεταβαλλόμενο ασταθές χρηματοοικονομικό περιβάλλον.
Ως απάντηση σε αυτήν την δυσμενή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ, Κυβερνήσεις κρατών (π.χ. Ηνωμένου Βασιλείου, Αυστραλίας, ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Καναδά ), επιστημονικές ή θεσμικές οργανώσεις (π.χ. American Finance Association, CFA, FINRA, NCEE) ιδιωτικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί (HSBC διεθνώς, Interamerican στην Ελλάδα) αλλά και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί (Jump$tart Coalition) έχουν αναλάβει πολύπλευρες δράσεις την δημιουργία μίας νέας γενιάς ενημερωμένων πολιτών , την προώθηση της χρηματοοικονομικής γνώσης και την αέναη χρηματοοικονομική ευημερία των πολιτών.»
ΕΝΟΤΗΤΑ “ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ”
Συντονιστής της ενότητας ήταν ο κ. Στράτος Καρακασίδης, Reuters’s Reporter, Greek, Cypriot and Baltic markets – Reuters Agency.
Στην ενότητα ”Υποστηρίζοντας τους επιχειρηματίες του αύριο” συμμετείχαν οι κκ:
- Christopher R. Upperman, CEO -American Entrepreneurship Award
- Παναγιώτης Χατζηδάκης, Creative Director & Co-Founder, Bubbllz Hellenic Entrepreneurship Award 2016 Winner
- Απόστολος Αποστολάκης, Partner – VentureFriends
- Βασίλης Ανδρικόπουλος, Vice Chairman & Member of the Supervisory Board – Olympic Brewery S.A. – Carlsberg Group
- Αντρέας Νεζερίτης, Co-Founder and Head of Business Development of Blueground & Hellenic Entrepreneurship Award 2016 Winner
1) Ο κ. Upperman στην ομιλία του ανέφερε: “Entrepreneurship can be a tremendous catalyst for helping individuals achieve economic self-sufficiency. The skills and knowledge one has the opportunity to gain through the entrepreneurial pursuit stands to enhance. And with an increased focus on ways to strengthen the entrepreneurship ecosystem on behalf of the social, public, and private sectors I sincerely believe entrepreneurs throughout the world stand to make great strides and make the most of these emerging business conditions. To really enhance our global economy and harness the true potential of so many more individuals it is my belief organizations such as the American Entrepreneurship Award must be nimble, ever-evolving, and developing innovative approaches to providing more resources, monetary and educational in nature, for more to grow their businesses and to succeed.”
2) Ο κ. Χατζηδάκης στην ομιλία του ανέφερε: “Επιμονή: ιδιότητα του ατόμου, το οποίο συνεχίζει να κάνει, να επιδιώκει, να υποστηρίζει παρά τις δυσκολίες, τις αντιρρήσεις κτλ. που αντιμετωπίζει…”
3) Ο κ. Αποστολάκης στην ομιλία του ανέφερε: “Yπάρχουν διεθνείς αλλά και ελληνικές συνθήκες που ενισχύουν την τεχνολογική επιχειρηματικότητα. Αυτό οδηγεί σε μια έξαρση στη δημιουργία startups που με τη σειρά του δημιουργεί ευκαιρίες για επιχειρηματίες, επενδυτές και τη χώρα γενικότερα.”
4) Ο κ. Ανδρικόπουλος στην ομιλία του ανέφερε: “Μια καταπληκτική και καινοτόμος ιδέα που δημιουργεί μια νέα επιχειρηματική δράση, για να λάμψει χρειάζεται τον απαραίτητο ρεαλισμό, σχεδιασμό και την άψογη εκτέλεση. Επίσης, σε όλα τα στάδια της εκτέλεσης πρέπει να παίρνονται γενναίες αποφάσεις και να γίνονται οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις”
5) Ο κ. Νεζερίτης στην ομιλία του ανέφερε: “Η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι επενδυτές από την πρώτη στιγμή ήταν παράγοντας καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της εταιρίας μας, καθώς πέρα από την οικονομική υποστήριξη ήταν σημαντική, η καθοδήγηση που μας πρόσφεραν σε κάθε στάδιο της πορείας μας”
ΕΝΟΤΗΤΑ “ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ”
Στην ενότητα συμμετείχαν οι κκ.
- Κώστας Γεωργαντζής, PR & CSR Manager – Hellas Gold S.A.
- Γεώργιος Παρτσακουλάκης, HR Director – Papastratos S.A.
1) Ο κ. Γεωργαντζής στην ομιλία του ανέφερε: «Η ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων και η στήριξη των σημαντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών ως μέσο για την ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας, μέσω της υγιούς επιχειρηματικότητας και της παραγωγικής και βιομηχανικής ανασυγκρότησης. Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός και η εξέλιξή της, δείγμα γραφής για το εθνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, την προσέλκυση επενδύσεων και τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Το οικονομικό προφίλ της επένδυσης, η σταθερή προσήλωση στην κοινωνική συνεισφορά και η στρατηγική της για την βιώσιμη ανάπτυξη με σημείο αναφοράς την προτεραιότητα στο περιβάλλον. Οι επιλογές και οι αποφάσεις που συνέβαλαν στην εδραίωσή της όχι μόνο λόγω της οικονομικής της βαρύτητας αλλά και σε όρους πραγματικής συνεισφοράς.»
2) Ο κ. Παρτσακουλάκης στην ομιλία του τόνισε: «Η Παπαστράτος στα 86 χρόνια της πορείας της, μέσα από δύσκολες περιόδους για τη χώρα, ανέκαθεν επένδυε όχι μόνο για την ανάπτυξη της ίδιας της εταιρίας αλλά και της χώρας. Τα τελευταία χρόνια υλοποιούμε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο πλέον, με τη νέα επένδυση που ανακοινώσαμε πρόσφατα, ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Χάρη σε αυτές τις επενδύσεις έχουμε κατορθώσει να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της εταιρίας και του εργοστασίου μας και να δημιουργούμε συνεχώς νέες θέσεις εργασίας. Έχουμε δικαιωθεί για τις επιλογές μας. Και μπορούμε με βεβαιότητα πλέον να λέμε ότι με κάθε μας ενέργεια αφήνουμε πίσω μας μέλλον για όλους.»
ΕΝΟΤΗΤΑ “ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΩΝ”
Συντονίστρια της ενότητας ήταν η κα Σοφία Παπαϊωάννου, παρουσιάστρια της τηλεοπτικής εκπομπής “360 μοίρες” – Alpha TV, η οποία στην ομιλία της τόνισε ότι: «Κάποτε στα πλαίσια μίας δημοσιογραφικής έρευνας μελετήσαμε αν υπάρχουν κάποιες κοινές οικονομικές προϋποθέσεις που οδηγούσαν ιστορικά την Ελλάδα στην έξοδο από τις κρίσεις. Φάνηκε ότι μετά από χρεοκοπίες και πολέμους, και στην χρυσή τετραετία του Βενιζέλου το 1928 -32 αλλά και την 20ετία από το 1953 έως το 1970, τότε που η Ελλάδα, είχε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως μετά την Ιαπωνία, καθοριστικό ρόλο για να κινητοποιηθεί η Ελληνική οικονομία έπαιξαν εταιρείες όπως ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ ακόμα και οι πρώτες γεωτρήσεις για πετρέλαιο στην Ελλάδα έγιναν εκείνη την 20ετία. Σε αυτές τις μεγάλες ελληνικές εταιρείες απευθυνόμαστε επομένως και σήμερα για να μάθουμε τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που σχεδιάζουν για να φέρουν ανάπτυξη και ένα νέο όραμα στην Ελλάδα.»
Στην ενότητα συμμετείχαν οι :
- κ. Κίμων Μαλαταράς, Director of Corporate Affairs & Communication, ΔΕΗ
- κα Ράνια Σουλάκη, Group CSR Manager – Ελληνικά Πετρέλαια
- κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Corporate Communications – Όμιλος OTE
O κ. Μαλαταράς στην ομιλία του σημείωσε: «Η ΔΕΗ έχει θέσει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως αναπόσπαστο και βασικό στοιχείο του στρατηγικού της σχεδιασμού, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και εφαρμόζοντας συγκεκριμένες πολιτικές γύρω από τους πυλώνες του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας, και φυσικά της Οικονομίας. Η Εταιρεία, πλήρως ευαισθητοποιημένη στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και για ένα καλύτερο Περιβάλλον, έχει θέσει ως στρατηγική προτεραιότητα την προστασία του, με την πραγματοποίηση πολύ σημαντικών ενεργειακών επενδύσεων για παραγωγικό εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη, στόχος του οποίου δεν είναι να τηρούνται απλώς οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινοτική και την εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά η προώθηση της περιβαλλοντικής στρατηγικής της Εταιρείας.»
Η κα Σουλάκη στην ομιλία της τόνισε:
«ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
Η μείωση της ανεργίας των νέων θα επιτευχθεί μέσα από συνέργειες. Eκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις και πολιτεία θα πρέπει να συνεργαστούν στενά.
Οι επιχειρήσεις να δώσουν ευκαιρίες απασχόλησης σε όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας των νέων. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να προσεγγίσουν τις επιχειρήσεις και να εκπαιδευτούν μαθητές και δάσκαλοι, ώστε να προσαρμόζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και να κατευθύνουν τους νέους σε σωστές επαγγελματικές επιλογές, με τα κατάλληλα προσόντα και δεξιότητες.
Τέλος, η πολιτεία θα πρέπει να χαράξει μια εθνική στρατηγική για τη νεολαία και να υποστηρίξει τα προγράμματα πρακτικής άσκησης και επαγγελματικής κατάρτισης, δημιουργώντας κίνητρα για τις επιχειρήσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επιβραβεύοντας τις καλές πρακτικές και δημιουργώντας έναν συμβουλευτικό θεσμό για ποιοτική καθοδήγηση σε θέματα απασχόλησης, με στόχο τη δημιουργία όλων των προϋποθέσεων για ομαλή μετάβαση από τις σπουδές στην εργασία».
Μιλώντας στο πάνελ «Ελληνικές Εταιρείες – Δημιουργία Προοπτικών και Ευκαιριών», η Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ, κα Ντέπη Τζιμέα, αναφέρθηκε στον ρόλο της τεχνολογίας και της καινοτομίας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, την ανάκαμψη της οικονομίας και την πρόοδο της κοινωνίας. Η κα. Τζιμέα μίλησε για το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου ΟΤΕ, ύψους 3,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο 10ετίας έως το 2020, με στόχο τη δημιουργία δικτύων νέας γενιάς που θα επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση των πολιτών σε γρήγορο Internet, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Επίσης, τόνισε τον καθοριστικό ρόλο του ICT για την ανάπτυξη κοινωνικά υπεύθυνων και προηγμένων υπηρεσιών για τις εταιρείες και τους πολίτες, όπως οι λύσεις Smart Cities, Smart Office και e-Health του Ομίλου ΟΤΕ. Τέλος, αναφέρθηκε στα προγράμματα για την εκπαίδευση των νέων, την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος, τη στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, που υλοποιεί, μεταξύ άλλων, η εταιρεία.
ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Συντονιστής της ενότητας ήταν η κα Virginia Murray Partner and head of the Greek law corporate, projects and finance practice of WFW’s Greek office – Watson Farley & William
Η κα Murray στην ομιλία της τόνισε: «Οι επενδύσεις στις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους είναι μείζουσας σημασίας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήδη διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη αυτού του ζωτικής σημασίας τομέα, από τις εμπορικές διευκολύνσεις που παραχωρούν στις ελληνικές τράπεζες, την διάθεση δανείων μικρής κλίμακας μέσω ελληνικών τραπεζών έως και την στήριξη των προσπαθειών των ελληνικών τραπεζών στην διευθέτηση των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εφόσον βρισκόμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις σχετικές με την επιχειρηματικότητα, και πως αυτές μπορούν να αναπτύξουν και να ενδυναμώσουν ισχυρούς Έλληνες εξαγωγείς».
Στην ενότητα συμμετείχαν οι :
- κα Sabina Dziurman, Director for Greece and Cyprus – European Bank for Reconstruction and Development
- κα Eirini Botonaki, Loan Officer – Global Relationship Manager, Banking Sector Greece – European Investment Bank
- κ. George Giakoumakis, Mandate Relationship Manager – European Investment Fund
- κα Ismini Papakirillou, -Investment Officer, Manufacturing, Agribusiness and Services – International Finance Corporation (IFC)
1)Η κα Sabina Dziurman στην ομιλία της τόνισε: «EBRD is an international financial institution which operates in more than 30 countries. The Bank started its engagement in Greece in late 2015 on a temporary basis to support the country’s economic recovery. The start has been rapid with amounts invested to date of over €1 billion in 17 projects. Our work helps to tackle the consequences of the financial and economic crisis and addresses the structural challenges the country’s economy faces. The aim is to promote the transition to a successful market economy, which is competitive, inclusive, well-governed, green, resilient and integrated».
2) Η κα Eirini Botonaki, στην ομιλία της ανέφερε: «EIB, the Bank of the EU, has been present in Greece uninterruptedly for over 45 years. Since the crisis erupted in the country in 2008, the EIB has provided more than EUR 14bn financing for projects in the Greek public and private sector. In an effort to strengthen the Bank’s activities and demonstrate its strong commitment to the country’s economic recovery, the Bank established in early 2016 the “Investment Team for Greece”, a dedicated team entrusted with the task to intensify the Bank’s operational and advisory works on the ground. In 2016, the EIB approved some EUR 2.3bn of new loans and disbursed EUR 1.5bn to the Greek economy, with financing for small businesses accounting for 75%, with an additional 22% for innovation and 3% for infrastructure projects. Going forward, the Bank expects to be able to further expand its catalytic impact in the country, also with the backing of the EU’s Investment Plan for Europe (most commonly known as the “Juncker Plan”).»
3) Ο κ. Γιώργος Γιακουμάκης στην ομιλία του ανέφερε ότι: «EIF was and continues to be strongly engaged in Greece – it has recently taken a more catalytic stand in stimulating the growth of the Greek VC/PE sector, through the launch of the EUR 260m Fund of Funds initiative with ESIF funding. At the same time, discussions are progressing for the development of several other initiatives to support Greece. The focus is on areas where EIF support could help the most: access to finance for SMEs and research, development and innovation.»
4) Η κα Ismini Papakirillou, ανέφερε: “IFC’s engagement in Greece is part of a larger effort by the World Bank Group to support economic growth in the country. The World Bank provides advice to the Greek government and IFC supports the private sector through investments. IFC has decided on a select reengagement in Greece in 2015. Our objective is to restore confidence for investors, support a return to private-sector led growth, and help the country attract foreign investment and to promote domestic investments. We are looking to play a role in mobilizing others and acting as a catalyst to attract other investors to increase investments into priority sectors — in close coordination with other IFIs and financial institutions. Currently IFC’s exposure to Greece is 640 million Euro. Since March 2015, IFC has committed 365 million Euro long term investments in seven projects and extended a total of 275 million Euro trade financing as part of its Global Trade Finance Program.”
ΙΔΙΩΤΙΚΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ –
ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Συντονιστής της ενότητας ήταν ο κ. Ευάγγελος Ι. Λάκατζης, Partner – A.S. Papadimitriou & Partners Law Firm, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι: «Τα venture capital – private equity funds αποτελούν αναμφίβολα ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, έχοντας συμβάλει στην ανάπτυξη πλείστου αριθμού εταιριών. Επεσήμανε όμως ότι η προσέλκυση επενδυτή δεν είναι αυτονόητη: απαιτεί ένα περιβάλλον σταθερό και φιλικό σε επενδύσεις, το οποίο προσφέρει σε θεσμικό επίπεδο κίνητρα, επενδυτικά εργαλεία και όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια. Επίσης, απαιτεί προετοιμασία και οργάνωση από την πλευρά της εταιρίας που θέλει να γίνει επενδυτικός στόχος. Ταυτόχρονα παρατήρησε ότι είναι σημαντική και η ύπαρξη θεσμών ή φορέων της αγοράς που μπορούν να γίνουν αρωγοί των ελληνικών εταιρών στην προσπάθειά τους να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό.»
Στην ενότητα συμμετείχαν οι :
- κα Νάνσυ Παπαιωάννου, President – Atlantic Bank of NY
- κ. Κωνσταντίνος Δερμάνης, Partner – DECA Investments
- κ. Τάκης Σολωμός, Founding Partner – FIRST ATHENS Corporate Finance SA
- κ. Μιχάλης Μαδιανός, Partner – Global Finance Partners
- κ. Γιώργος Μπόλος, Chairman Tickethour Group, Member Brookstreet Equity Partners LLP
1) Η κα Παπαιωάννου στην ομιλία της επεσήμανε ότι: «Μια εταιρεία για να μπορέσει να κάνει μια καινούρια αρχή ή να επεκταθεί στην Αμερική, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που πρέπει να γνωρίζει και βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν για να μπορέσει να πετύχει όπως το νομικό πλαίσιο που περιβάλλει τη λειτουργία της εταιρείας, οι προϋποθέσεις εγκρίσεως του προϊόντος από την σχετική Αμερικάνικη αρχή, η φορολογία και οι υποχρεώσεις της εταιρείας, τοποθεσία εγκατάστασης και οι λεπτομέρειες μισθώσεως του γραφείου ή εργοστασίου, η λογιστική παρακολούθηση της πορείας της εταιρείας, η δυνατότητα Τραπεζικής υποστήριξης με το άνοιγμα λογαριασμού και η νομική παραμονή των στελεχών (από Ελλάδα) με το υπουργείο μεταναστεύσεως. Η μεγάλη εμπορική εμπειρία της Atlantic Bank of NY και η μακροχρόνια πορεία της με το ελληνικό στοιχείο, αποτελούν σημαντική πηγή βοήθειας σε όλες αυτές τις ανωτέρω βασικές προκλήσεις. Το άνοιγμα ενός εμπορικού λογαριασμού αποτελεί την σημαντικότερη στιγμή της σχέσεως του επιχειρηματία με την καινούρια του προσπάθεια. Η τράπεζα γνωρίζει βασικούς κανόνες και έχει τη δυνατότητα να κατευθύνει τον ενδιαφερόμενο στις σωστές υπηρεσίες για την εξυπηρέτησή του. Υπό την ιδιότητά μου σαν Πρόεδρος της Atlantic Bank είμαι στην ευχάριστη θέση να μπορώ να βοηθήσω αυτές τις επιχειρήσεις να εγκατασταθούν ή να επεκτείνουν την δραστηριότητα στην μητροπολιτική Νέα Υόρκη. Επί πλέον, το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, που τυγχάνει να είμαι Πρόεδρος του Συμβουλίου, έχει την δυνατότητα και την θέληση να δεχτεί την εταιρεία σαν μέλος όπου δίνεται η ευκαιρία της επικοινωνίας με τα μέλη του επιμελητηρίου, τα οποία μπορούν να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια με έγκριτους δικηγόρους, πετυχημένους οικονομολόγους, λογιστές κλπ. που μπορούν να παράσχουν πολύτιμη βοήθεια.»
2) Ο κ. Δερμάνης, στην ομιλία του σημείωσε ότι «Οι μικρομεσαίες εταιρείες (ΜμΕ) συνιστούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, καθώς αποτελούν το 73% της οικονομίας. Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση αποτελεί την βασικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΜμΕ. H Deca Investments (“Deca”), μέσω του Diorama Investments (“Diorama”), ενός private equity fund με € 135εκ. υπό διαχείριση, επενδύει σε δυναμικές ΜμΕ χρηματοδοτώντας το πλάνο ανάπτυξης τους. Πέρα από τα κεφάλαια, η ομάδα της Deca βοηθάει τις εταιρείες στις οποίες επενδύει στην βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης και το άνοιγμα νέων αγορών, μεταξύ άλλων. Από τον Νοέμβριο 2014, το Diorama έχει ολοκληρώσει τρείς επενδύσεις αξίας € 26εκ. στις εταιρείες Atlas Tapes, Damavand και InternetQ.»
3)Ο κ. Σολωμός, ανέφερε: «Στον Δυτικό Κόσμο (ΗΠΑ, ΕΕ κ.α.) τα επενδυτικά κίνητρα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στην προσπάθεια μιας οικονομίας/αγοράς για προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων τόσο από την εγχώρια όσο και από την Διεθνή αγορά. Στην Ελλάδα, τα χρόνια της κρίσης (2008 – σήμερα) τα υφιστάμενα επενδυτικά κίνητρα (Αναπτυξιακοί Νόμοι κ.λ.π) δυστυχώς δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και κατ’ επέκταση δίοδο για την έξοδο από την κρίση, για ευνόητους λόγους. Σημαντική εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα Jeremie και EquiFund (Ελληνική Κυβέρνηση και EIF) τα οποία και δημιουργούν την δυνατότητα για άντληση κεφαλαίων σε ΜμΕ ύψους συνολικά πάνω από ευρώ 600 εκατομμύρια περίπου. Είναι δεδομένο ότι αν αυτού του είδους τα προγράμματα συνδυαστούν με έναν Αναπτυξιακό Νόμο που θα παρέχει πρόσθετα κίνητρα (επιχορηγήσεις για προσλήψεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, φορολογικές απαλλαγές, εγγυήσεις για Τραπεζικό Δανεισμό κ.λ.π) τότε τα χρήματα των προγραμμάτων Jeremie και Equifund μπορούν να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Ελληνική Οικονομία».
4)Ο κ. Μαδιανός, στην ομιλία του επεσήμανε ότι «Παρά τις συνεχείς συζητήσεις σχετικά με την επιτυχία ή την αποτυχία των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι βελτιωμένο. Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο και τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το ΔΝΤ προβλέπουν ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε φάση ανάπτυξης. Με αναπτυσσόμενη την οικονομία, η Ελλάδα αντιπροσωπεύει ένα δυναμικό επενδυτικό περιβάλλον: οι επιχειρήσεις που επιβίωσαν από την κρίση έχουν γίνει πιο ανθεκτικές και είναι γεμάτες δυνατότητες αλλα αντιμετωπίζουν έλλειψη κεφαλαίων. Η Ελλάδα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία σε έμπειρους επενδυτές να βοηθήσουν τις εταιρείες αυτές να επιτύχουν στους στόχους ανάπτυξης και στα σχέδια επέκτασης τους. Η ομάδα της Global Finance Partners έχει βοηθήσει αρκετές εταιρείες στα σχέδια ανάπτυξης τους στη Ελλάδα, την Νοτιοανατολική Ευρώπη και πέραν αυτής: Chipita, Yioula, Germanos, Andromeda, ICAP αντιπροσωπεύουν μερικές από τις 45 επενδύσεις μας που με την υποστήριξη μας στα αναπτυξιακά τους σχέδια αναδείχθηκαν σε περιφερειακούς και πολυεθνικούς ηγέτες.»
5) Ο κ. Μπόλος, στην ομιλία του τόνισε:
«ΕΝΟΤΗΤΑ 1
Ο ξένος επενδυτής επιθυμεί να επενδύσει :
- Σ΄ένα περιβάλλον που θα είναι ουσιαστικά φιλικό στις επενδύσεις
- Θα υπάρχει άμεση δυνατότητα στη πρόσληψη προσωπικού αλλά και στην απόλυση
- Το φορολογικό περιβάλλον θα είναι μακροχρόνια σταθερό
- Οι Δημόσιες υπηρεσίες θα εξυπηρετούν στους προβλεπόμενους από την νομοθεσία χρόνους
Ποια από αυτά προσφέρει η Ελλάδα και σε τι ποσοστό και πόσο καλύπτει κάθε ξένο επιχειρηματία αυτή η κάλυψη είναι το ζητούμενο και είναι στην απόλυτη κρίση του κάθε επενδυτή.
ΕΝΟΤΗΤΑ 2
Μια εταιρεία που θέλει να πουλήσει το σύνολο ή μέρος του μετοχικού της κεφαλαίου είτε υπό την μορφή πώλησης των μετοχών ή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει:
- Να είναι συνειδητοποιημένοι οι μέτοχοι ως προς την πώληση
- Να προετοιμαστεί πολύ καλά και νωρίτερα από τις πρώτες επαφές με τους υποψήφιους αγοραστές
- Θα είναι καλύτερα να αναθέσει σ’ ένα σύμβουλο με αποδεδειγμένη εμπειρία το όλο εγχείρημα ώστε ευκολότερα και συντομότερα θα ετοιμάσει τον φάκελο της αν βγει στην αγορά και θα εξασφαλίσει καλύτερη επικοινωνία με τους υποψήφιους αγοραστές και τις συνεργαζόμενες με αυτούς εταιρείες.
- Στο βαθμό που θα είναι δυνατό και στην περίπτωση που δεν πουλήσει το 100%
α) να αναζητήσει μία εταιρεία του κλάδου που δεν θα προσφέρει μόνο χρήματα, αλλά και συνέργειες κάθε μορφής που θα οδηγήσουν στην άμεση και σταθερή βελτίωση της οικονομικής θέσης της εταιρείας και β) αν αναζητήσει ένα Fund το βασικό στοιχείο δεν είναι τα χρήματα αλλά το πόσο θα μπορεί το Fund να προσφέρει οποιασδήποτε μορφής τεχνογνωσία για να αναπτυχθεί περαιτέρω
Αυτό είναι και το πιο δύσκολο.»
ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΑΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Συντονιστής της ενότητας ήταν ο κ. Γεώργιος Παπαδημητρίου, Partner – EY Central & Southeast Europe Financial Services Industry Leader – EY.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Παπαδημητρίου, αναφερόμενος στην μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επεσήμανε πως μια αποτελεσματική και σωστή διαχείρισή τους, είναι στη πραγματικότητα, η κορυφαία εκδήλωση κοινωνικής και εταιρικής υπευθυνότητας.
Και τούτο, διότι η αποτελεσματική διαχείριση αυτού του προβλήματος θα επιτρέψει στα πιστωτικά ιδρύματα να επιτελέσουν και πάλι τον ουσιαστικό και θεσμοθετημένο ρόλο τους, να χρηματοδοτήσουν δηλαδή και να στηρίξουν υγιείς υπάρχουσες αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την δημιουργία ενός ενάρετου κύκλου που θα επιδράσει θετικά και στην απασχόληση.
Στην ενότητα συμμετείχαν οι κκ.
- Κώστας Καραγιάννης, Operating Partner – Apollo Management International LLP
- Πασχάλης Μπουχώρης, Managing Director – BlackRock
- Πέτρος Ζαμπέτας, Managing Director – B2 KAPITAL
- Στάθης Ποταμίτης, Managing Partner – Potamitis Vekris
- Σπύρος Παπασπύρου, Executive General Manager, Non-Core Business & Restructuring Portfolio – Piraeus Bank
- Ηλίας Σακέλλης, Partner – Pillarstone
1) Ο κ. Μπουχώρης, αναφέρθηκε στη σχέση μεταξύ των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της οικονομικής ανάπτυξης και υπογράμμισε τις δεσμεύσεις και τις πρωτοβουλίες των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κανονιστικής καθοδήγησης.
2) Ο κ. Ζαμπέτας στην ομιλία του αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο ζήτημα στους ισολογισμούς των ελληνικών Τραπεζών, τόνισε ότι απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί και άμεσες λύσεις προκειμένου το τραπεζικό σύστημα να απεγκλωβιστεί ώστε να μπορέσει η χώρα να μπει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. «Ήδη παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα, με τις πρώτες άδειες σε εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης NPLs/NPEs να έχουν δοθεί από την ΤτΕ, ενώ αναμένουμε σύντομα και νέες άδειες» τόνισε. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι ελληνικές Τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2017 να μειώσουν τα NPEs κατά 7,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). «Η σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των NPLs/NPEs είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας. Όσο ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά, το τραπεζικό σύστημα εμποδίζεται να παρέχει νέα κεφάλαια κίνησης, να χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία και να προσφέρει μία «δεύτερη» ευκαιρία σε βιώσιμες εταιρίες με προοπτική που έχουν πληγεί από την παρατεταμένη ύφεση και την έλλειψη ρευστότητας»
3) Ο κ. Ποταμίτης στην ομιλία του επεσήμανε: «Η εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών κινδυνεύει από τα κόκκινα δάνεια, τα οποία υπερβαίνουν το 40% του συνόλου και συνεχίζουν αυξανόμενα. Πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις έχουν οξύνει το πρόβλημα. Η αναδιατύπωση του νόμου περί μη εξυπηρετουμένων το 2016 έχει αφήσει, μεταξύ άλλων, σοβαρές αβεβαιότητες για τις φορολογικές επιβαρύνσεις των μεταβιβάσεων και την παράλληλη λειτουργία της τιτλοποίησης. Εξαιρετικά βαρειά και προβληματική κρίνεται και η ρύθμιση των εταιριών διαχείρισης δανείων. Σοβαρή επιβάρυνση της θέσης των πιστωτών αναμένεται να προκαλέσει και το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων επιχειρηματικών οφειλών, καθώς δημιουργεί νέα εμπόδια στην άσκηση των δικαιωμάτων των πιστωτών επιχειρήσεων, ίσως της ίδιας σοβαρότητας και έντασης με τα προβλήματα που προκάλεσε στην καταναλωτική πίστη ο νόμος Κατσέλη. Η ανάγκη ριζικά διαφορετικής προσέγγισης είναι προφανής.»
4) Ο κ. Παπασπύρου, στην ομιλία του ανέφερε: «Η Ελληνική αγορά είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα εγκλωβιστεί ανάμεσα στο υψηλό ιδιωτικό χρέος και την έλλειψη ανάπτυξης. Το ένα είναι συνάρτηση του άλλου και έτσι δημιουργήθηκε ένας φαύλος κύκλος που ανατροφοδοτείται , λόγω του ότι κανένα από τα δύο προβλήματα δεν βρίσκει λύση.
Οι τράπεζες μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου το 2015, την σημαντική αύξηση των προβλέψεων και την ανάπτυξη των υποδομών για την διαχείριση των NPE’s έχουν πλέον δεσμευτεί σε πολύ επιθετικούς στόχους μείωσης των επισφαλών δανείων, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μπαίνει, έστω και με αργούς ρυθμούς, σε εποχή ανάπτυξης, επενδύσεων και αισιοδοξίας για τις προοπτικές της οικονομίας. Όταν ξεκινήσει αυτός ο κύκλος, η μείωση του ιδιωτικού χρέους θα αρχίσει να ανατροφοδοτεί την ανάπτυξη και το αντίστροφο. Το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα θα επιταχύνει τις εξελίξεις, θα μειώσει την ζημιά για τον ιδιωτικό τομέα, τις τράπεζες και το δημόσιο, μέσω της ανατίμησης των αξιών και την αύξησης της απασχόλησης. Η σημαντική παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομίας , που έχει συντελεσθεί με μεγάλο κόπο και κόστος, μέσα στην κρίση καθώς και η ριζική αναδιοργάνωση του τραπεζικού τομέα, έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αλλαγής του οικονομικού κύκλου».
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στην ενότητα συμμετείχαν οι κκ..
- Ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, Υφυπουργός Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης
- Ο κ. Γιώργος Τσόπελας, Senior Partner, Greece & Cyprus – McKinsey & Company
Ο κ. Πιτσιόρλας στην ομιλία του τόνισε: «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Έπειτα από 7 χρόνια ύφεσης είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα και να κάνει το άλμα προς την ανάπτυξη. Η οικονομική μεγέθυνση αυτή πρόκειται να συντελεσθεί με συγκεκριμένους όρους: με στροφή προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο εξωστρεφές που θα βασίζεται inter alia στις παραγωγικές αυτή τη φορά επενδύσεις και στις εξαγωγές σε αντιδιαστολή με το παλαιό κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξης που ήταν συνυφασμένο με την υπερκατανάλωση, τον δανεισμό και τα υψηλά εξωτερικά ελλείμματα. Σε αυτό την κατεύθυνση, έχουμε στόχο να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα και να καταστήσουμε την Ελλάδα πόλο έλξης επενδύσεων, καθώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσφέρουν μια πληθώρα ευκαιριών σε διάφορους τομείς όπως o Αγροδιατροφικός, οι Μεταφορές, η Ενέργεια, ο Τουρισμός, κλπ.»
Ο κ. Τσόπελας, στην ομιλία του τόνισε: «Τι έρχεται μετά τη λιτότητα; Μια σειρά από πρακτικές δράσεις που θα φέρουν την Ελλάδα στο τέρμα της παρατεταμένης ύφεσης
Από την αρχή της κρίσης, η McKinsey & Company τόνιζε ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας απαιτούσε ένα πρόγραμμα (1) υλοποίησης μιας συγκεκριμένης στρατηγικής με απομάκρυνση εμποδίων για επενδύσεις και εστίαση σε ~15 τομείς της οικονομίας με υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης, και (2) δημοσιονομικής πειθαρχίας μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και των λειτουργικών εξόδων του δημοσίου τομέα. Κατά την περίοδο 2010-2014, η McKinsey ανέλαβε την προσπάθεια να ορίσει με λεπτομέρεια την στρατηγική ανάπτυξης της Ελλάδας και να καταρτίσει το σχετικό σχέδιο υλοποίησης της στρατηγικής αυτής, με στόχο η χώρα να αυξήσει την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (GVA) κατά πάνω από 50 δις ευρώ και να δημιουργήσει πάνω από 640,000 θέσεις εργασίας. Σήμερα, η McKinsey εξακολουθεί να πιστεύει στις δυνατότητες ανάπτυξης της Ελλάδας, εφόσον υλοποιηθούν μια σειρά από πρακτικές δράσεις που θα σταματήσουν τον υφεσιακό κύκλο, θα τονώσουν την εγχώρια ζήτηση και θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για επενδύσεις σε υφιστάμενες επιχειρήσεις και νέα μεγάλα έργα.»
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ
Την ομιλία της ενότητας πραγματοποίησε ο κ. C. Dean Metropoulos, Chairman & CEO – Metropoulos & Co:
«Η παγκόσμια οικονομία μεταλλάσσεται δραματικά και οι κυβερνήσεις αλλά και οι άνθρωποι πρέπει να εκπαιδευτούν έτσι ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στις εξαιρετικές ευκαιρίες που εξαπλώνονται.
Η τεχνολογία δημιουργεί απομόνωση και απόγνωση για τους πολλούς που μένουν πίσω, αλλά είναι και η μη αναστρέψιμη κατεύθυνση που προσφέρει λύσεις και ευκαιρίες για κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος. Από την ιατρική, γονιδιωματική και γενετική αλληλουχία, στη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, σε δισεκατομμύρια άμεσους λογαριθμικούς υπολογισμούς.
Αυτές οι απίστευτες εξελίξεις, σε συνδυασμό με την διαθεσιμότητα δισεκατομμυρίων διασυνδεδεμένων συσκευών (IPhones), παρέχουν άμεση πρόσβαση στις τελευταίες εξελίσσεις και μπορούν να μοιραστούν άμεσα την γνώση, γεγονός που με τη σειρά του τροφοδοτεί και επιδρά ταχύτατα στην πρόοδο.
Σε αυτόν τον κόσμο που μεταλλάσσεται συνεχώς, η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα. Η ελληνική κοινωνία και η κυβέρνηση δεν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην ανάδειξη αυτών των πλεονεκτημάτων της Ελλάδος και πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές όσον αφορά στην φορολογική πολιτική, την υπερβολική γραφειοκρατία και τους κατασταλτικούς κανονισμούς.
Μια προοδευτική κοινωνία με νέους και μορφωμένους ανθρώπους, ένα μικρό έθνος με υπερήφανη ιστορία. Θα έλεγα ότι αυτά τα χαρακτηριστικά προσδίδουν στην Ελλάδα πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την γραφειοκρατική Ευρώπη.
Αλλά η Ελλάδα δυστυχώς δεν εκμεταλλεύεται αυτά τα χαρίσματα. Η ελληνική κοινωνία και η κυβέρνηση δεν έχουν κάνει πρόοδο να προχωρήσουν σε αλλαγές όσον αφορά στις φτωχές φορολογικές πολιτικές, την υπερβολική γραφειοκρατία, τους κατασταλτικούς κανονισμούς και το ασφυκτικό νομικό καθεστώς.
Είμαστε ένα μικρό έθνος και πρέπει να δράσουμε με διαφάνεια, ευελιξία και προσπάθεια ρύθμισης της γραφειοκρατίας στο ελάχιστο. Φανταστείτε αν ορισμένα από τα δισεκατομμύρια ευρώ που δανείστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, να διοχετεύονταν στην έρευνα, τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και τις επενδύσεις
Η Ελλάδα έχει όλα τα βασικά στοιχεία για να πετύχει και να μετασχηματιστεί σε αυτή την απίστευτη νέα εποχή. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται τολμηρή ηγεσία, όχι κομματική πολιτική και πάνω από όλα χρειάζεται τους πολίτες να δεχθούν και να αγκαλιάσουν τις αλλαγές σε σχέση με το κατεστημένο».
ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΝΕΑ ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ –
Επενδυτικές ευκαιρίες στον Τομέα των Ασφαλειών, Ιδιωτικών Επενδυτικών Κεφαλαίων & Διαχείρισης Κεφαλαίων
Συντονιστής της ενότητας ήταν ο κ. Απόστολος Γκουτζίνης, Partner, Head of European Capital Markets – Shearman & Sterling (London) LLP
Στην ενότητα συμμετείχαν οι κκ.
- John P. Calamos, Sr., Founder, Chairman, and Global Chief Investment Officer – Calamos Investments
- John S. Koudounis, Chief Executive Officer – Calamos Investments
- Matt Fairflield, CEO – EXIN GROUP
- Pavlos Canellopoulos, Executive Chairman – AIG
“Taking a New Look at Greece-Opportunities in Insurance, Private Equity and Asset Management” featuring esteemed investors John P. Calamos Sr, John S. Koudounis, R. Matthew Fairfield and Pavlos Canellopoulos will discuss their outlook for investment in Greece. In a joint statement, the group noted, “In addition to our own major investments into the country, we are excited to see investments coming from China into areas such as infrastructure, energy, ports and financials, as it is crucial to obtain diverse streams of major foreign investments. The third European bailout will still be difficult from an austerity perspective; however, Europe is stronger now than it was during previous bailouts. There is hope there will be some sort of debt easing for the Greek people along with the expectation that capital controls should come off by the end of 2018. We are in favor of what is best for the Greek economy regardless of which political party provides oversight. We strongly believe – and have proven through our actions – that now is the time to invest in Greece.”
Ομιλία Δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης τόνισε: «Οι πόλεις σήμερα παίζουν ενεργό ρόλο ως μοχλοί ανάπτυξης, αναζητώντας «έξυπνους», καινοτόμους τρόπους για τη αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων», δήλωσε ο κ. Καμίνης, αναφέροντας τους χειρισμούς του δήμου Αθηναίων στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης του προσφυγικού, σε συνδυασμό με το σχεδιασμό στρατηγικών για την αναβάθμιση της πρωτεύουσας.
«Σήμερα με περηφάνια μπορούμε να πούμε ότι η Αθήνα είναι μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που και όρθια έμεινε στην κρίση και απέκτησε δυναμική, ενέργεια και προοπτική. Για να είμαστε αποτελεσματικοί, γίναμε πολυεπίπεδοι. Επενδύουμε στα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα, όπως είναι ο τουρισμός και ο πολιτισμός -και στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων και σημείωσε: «Αφουγκραζόμαστε όλο και περισσότερο την Κοινωνία των Πολιτών, διευρύνουμε τις συνεργασίες μας με δημόσιους οργανισμούς, ακαδημαϊκά ιδρύματα αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Διαβουλευόμαστε με όσους ζουν, δημιουργούν και εργάζονται στην πόλη και αναζητούμε πόρους για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις ανάγκες τους και να δώσουμε λύσεις».
Τέλος ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αναφέρθηκε στην πολιτικό σχεδιασμό και τη στρατηγική του δήμου Αθηναίων , δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη δικτύων, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, με όραμα όπως είπε, την αναβάθμιση της συμμετοχής της Αθήνας σε ευρωπαϊκά δίκτυα και προγράμματα.
ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ
Ο κ. Νίκος Μπορνόζης, Πρόεδρος της Capital Link, προλόγισε τους βραβευόμενους στους οποίους απονεμήθηκαν τα βραβεία στο πλαίσιο τιμητικής τελετής από τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη
Ελληνικό Βραβείο “2017Capital Link CSR Leadership Award”
Ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Chairman & CEO, Όμιλος OTE παρέλαβε το βραβείο από τον κ. Γιώργο Καμίνη, Δήμαρχο Αθηναίων
ως αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής του Ομίλου ΟΤΕ σε τομείς του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της εταιρικής διακυβέρνησης. Η βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου ΟΤΕ είναι αυτή που οδηγεί τη στρατηγική και τις δράσεις του στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για όλους.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο «2017 Capital Link CSR Leadership Award», ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε:
«Με όχημα την τεχνολογία και την καινοτομία και με τη δύναμη των ανθρώπων του, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει όραμα να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Στη νέα ψηφιακή εποχή, η έννοια του υπεύθυνου επιχειρείν συνδέεται άρρηκτα με τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη συνολική συνεισφορά των εταιρειών στην οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον. Σήμερα, υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, είναι να φτιάχνεις τα δίκτυα του μέλλοντος, να αναπτύσσεις καινοτόμες λύσεις για τις επιχειρήσεις, να προσφέρεις υπηρεσίες και προϊόντα, σχεδιασμένα, από το πρώτο έως το τελευταίο βήμα, με υπεύθυνες πρακτικές. Να είσαι δίπλα στους εργαζόμενούς σου, να στηρίζεις τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, να δίνεις πρόσβαση στη γνώση και την τεχνολογία σε όλους, να αναδεικνύεις και να προάγεις το σύγχρονο προφίλ της χώρας σου. Αυτή είναι η επιτομή της ηθικής ηγεσίας».
Διεθνές Βραβείο “2017 Capital Link CSR Leadership Award”
Ο κ. Nicholas M. Logothetis, Founder, Concordia Summit & Executive Member of the BoD – Libra Group, παρέλαβε το βραβείο από τον κ. Γιώργο Καμίνη, Δήμαρχο Αθηναίων, σε αναγνώριση του σημαντικού έργου της Concordia να φέρνει σε απευθείας επαφή ηγέτες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με στόχο το δημιουργικό διάλογο που θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο, βιώσιμο μέλλον.