Διήμερο συνέδριο της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας Α-Energy Ιnvestments

Διήμερο συνέδριο της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας  Α-Energy Ιnvestments

Με τη στήριξη διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών, η ενθάρρυνση έργων και επενδύσεων.

Το νέο πρόγραμμα επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων που αναπτύσσουν αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα θα παρουσιάσουν ανάμεσα σε άλλα, οι εκπρόσωποι  της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στα πλαίσια του διήμερου χρηματοδοτικού συνεδρίου που πραγματοποιεί στις 8 – 9 Μαρτίου η επιχειρηματική πρωτοβουλία  Α-ΕNERGY-ΙΝVESTMENTS με τη  συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των συναρμόδιων υπουργείων, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Παράλληλα, θα γίνει παρουσίαση των πρόσφατων εξελίξεων στον τρόπο υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος Γιούνκερ  καθώς επίσης και των σχετικών ελληνικών προτάσεων ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται ώριμα και σημαντικά έργα.  Επίσης , θα γίνει αναλυτική αναφορά στο νέο ΕΣΠΑ και  στον νέο αναπτυξιακό νόμο  με  συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων  για  τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν μικρές  και μεγάλες επιχειρήσεις.

Το συνέδριο με τίτλο «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ» πραγματοποιείται σε μια  περίοδο έντονου προβληματισμού για τη  χρηματοδότηση  νέων έργων και επενδύσεων στην Ελλάδα,  και στοχεύει να δώσει απαντήσεις  στα εξής ερωτήματα:

Με ποια μέσα θα εξασφαλιστεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα;  Πώς θα υποστηριχθεί μια σειρά νέων βιώσιμων έργων με μόνιμο αναπτυξιακό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία; Πώς θα διευρυνθεί ο ρόλος του ιδιώτη στις υποδομές , στην ενέργεια και στο περιβάλλον;  Ποια θα είναι εφεξής τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα και εργαλεία και ποια η προοπτική των έργων που έχουν υποβληθεί ως προτάσεις στα πλαίσια του προγράμματος Γιούνκερ.

Χρηματοδοτικές ανάγκες και νέοι τρόποι αντιμετώπισης

Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν  περισσότεροι  από 50 διακεκριμένοι ομιλητές  από πολλούς  κλάδους, τραπεζών/ χρηματοοικονομικών οργανισμών, του Χρηματιστηρίου  Αθηνών και ακαδημαϊκών φορέων. Για τη νέα εποχή χρηματοδότησης που επίκειται και για τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού, τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας θα μιλήσουν  o  κ. Άλκης Δρακίνος, Αναπληρωτής Επικεφαλής  του νεοσύστατου γραφείου της ΕBRD στην Ελλάδα και ο κ. Joaquin Tebar Sotο, senior manager του IFC- μέλος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank).

Σημειώνεται, ότι η  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ξεκινά αυτήν την περίοδο εντατικά  τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα (σε προσωρινή βάση έως το 2020), για την  ενθάρρυνση ξένων και εγχώριων επενδύσεων, την αντιμετώπιση της ανεπαρκούς χρηματοδότησης των ελληνικών ιδιωτικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των ΜμΕ και τη διεύρυνση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα στις υποδομές και στην ενέργεια.  Από τη δική του πλευρά , το IFC, έχει ήδη, ως θυγατρική της Παγκόσμιας Τράπεζας μια σημαντική εμπειρία συνεργασίας με πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς , και , σε αυτήν την χρονική συγκυρία  επαναδραστηριοποιείται στην Ελλάδα.  Ανάμεσα στους στόχους του, ο εντοπισμός ευκαιριών για την υποστήριξη των ελληνικών τραπεζών, επενδύσεις στον τομέα των υποδομών, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η εφοδιαστική αλυσίδα, εταιρείες που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο για την ευρύτερη σύγκλιση, χρησιμοποιώντας το πλεονέκτημα της γεωγραφικής τους θέσης κα.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός  της Πολιτείας

Τον στρατηγικό σχεδιασμό της Πολιτείας για την υλοποίηση και την ενίσχυση νέων έργων και επενδύσεων έχουν κληθεί να παρουσιάσουν αναλυτικά ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Λόης Λαμπριανίδης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Δέδες, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Παναγιώτης Κορκολής, η Γενική Γραμματέας  επί θεμάτων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Πέτη Πέρκα, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Δημήτρης Τζώρτζης και εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  Ανάμεσα στους  συμμετέχοντες στα πάνελς του συνεδρίου, εκπρόσωποι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματικών φορέων και τραπεζών.  Ανάμεσά τους , ο πρόεδρος του ΤΕΕ  κ. Γιώργος Στασινός, ο κ. Zαχαρίας Αθουσάκης,   Πρόεδρος  ΣΑΤΕ, o κ.  Πάνος Δράκος, πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών- ΕΝΕΙΣΕΤ,  ο πρόεδρος της Κεντρικής ΄Ενωσης Δήμων Ελλάδας κ. Γιώργος Πατούλης, ο κ. Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, ο κ. Εμ.  Βράϊλας Αντιπρόεδρος ΣΤΕΑΤ, ο κ. Κωνσταντίνος Καλλέργης, πρόεδρος του Συνδέσμου και ο  κ. Σπύρος Παπαγρηγορίου Αντιπρόεδρος αντίστοιχα του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), αρμόδια στελέχη του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς κα.

Ιδιωτικός τομέας και χρηματοδότηση

Στις δυνατότητες επιχειρηματικής χρηματοδότησης που παρέχεται μέσω των ελληνικών private equity funds θα αναφερθεί ο κ. Κωνσταντίνος Δερμάνης, εταίρος της DECA Investments ΑΕΔΟΕΕ, που διαχειρίζεται το  Diorama Investments Hellenic Growth Fund (“Diorama Fund”). Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό Fund το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα να επενδύει, κυρίως μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, σε ελληνικές μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.  Εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης έργων και υποδομών που αξιοποιούνται διεθνώς θα παρουσιάσει η κ.  Δέσποινα Δοξάκη, διεθνής εταίρος του ομίλου Chadbοurne & Parke , ο κ. Παντελής Λάμπρου, Διευθυντής Στρατηγικής Επικοινωνίας & Ανάλυσης Αγορών, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών θα αναφερθεί στις δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω κεφαλαιαγορών, ενώ ο κ. Απόστολος Παπαδόπουλος, εταίρος  της Grant Thornton θα αναφερθεί στις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του αναπτυξιακού νόμου από τον ιδιωτικό τομέα.  Το σημαντικό έργο του Θριάσιου Πεδίου που θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης θα αναπτύξει ο  κ. Αθανάσιος Σχίζας, Διευθύνων Σύμβουλος ΓΑΙΑΟΣΕ , ενώ θα παρουσιαστούν και άλλα έργα στα πλαίσια συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Διεκδικώντας κονδύλια του  προγράμματος Γιούνκερ

Στις  δυνατότητες επίτευξης  χρηματοδότησης και στις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται στα πλαίσια του επενδυτικού προγράμματος  Γιούνκερ,  για οδικά, σιδηροδρομικά, ενεργειακά και πολλά άλλα έργα θα αναφερθούν ανάμεσα σε άλλους,  η κα Βικτωρία Σωτηριάδου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Οικονομικών και συντονίστρια προγράμματος Γιούνκερ, ο  κ. Γιώργος Λογοθέτης, Προϊστάμενος  Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισµού της Εφαρµογής Επιχειρησιακών Προγραµµάτων, Υπουργείο Οικονομίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Kωνσταντίνος Πετράκης , οι ευρωβουλευτές  κ.κ.  Κώστας Χρυσόγονος  και Μαρία Σπυράκη. Έργα και επενδυτικά προγράμματα θα παρουσιάσουν ανάμεσα σε άλλους ο  κ. Θάνος Βούρδας, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΓΟΣΕ, o  κ. Γρηγόρης  Σαμπατακάκης , Διευθυντής   Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης ΟΣΕ, ο  κ. Γιάννης  Καρνέσης, Διευθυντής  της Ειδικής Υπηρεσίας Κατασκευής Έργων με Σύμβαση Παραχώρησης Πελοποννήσου και Βορείου Ελλάδος  κα.

Χαιρετισμούς  στο συνέδριο  αναμένεται να απευθύνουν ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο κ. Αργύρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Τομεάρχης Υποδομών του ΠΑΣΟΚ, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης , γενικοί γραμματείς υπουργείων, εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων κα.  Ανάμεσα στους υποστηρικτές του συνεδρίου είναι ο διεθνής όμιλος νομικών και φορολογικών συμβούλων Chadbοurne & Parke, ο ΟΣΕ, ο ΕΡΓΟΣΕ, η ΓΑΙΑΟΣΕ, ο ΣΑΤΕ κα.

(Visited 119 times, 1 visits today)

Διαφήμιση

Γραφτείτε στο newsletter μας: