Ε.Ε: Πώς επηρεάζουν οι περιορισμοί στις εισαγωγές χάλυβα τους στόχους των ΑΠΕ

Ε.Ε: Πώς επηρεάζουν οι περιορισμοί στις εισαγωγές χάλυβα τους στόχους των ΑΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πρόταση σχετικά με τα μέτρα προστασίας των εισαγωγών χάλυβα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ πρέπει τώρα να εξετάσει και την Παρασκευή να διεξάγει ψήφο για τα μέτρα, που αποσκοπούν στον περιορισμό των εισαγωγών χάλυβα από τρίτες χώρες στην ΕΕ μέχρι τον Ιούλιο του 2021.

Οι περιορισμοί των εισαγωγών χάλυβα στην ΕΕ αποτελούν απάντηση σε παρόμοια μέτρα που εγκρίθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ τον Μάρτιο του 2018. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφάρμοσε ένα πρώτο σύνολο μέτρων διασφάλισης τον Ιούλιο του 2018 για να προστατεύσει την ευρωπαϊκή χαλυβουργία από την εκτροπή του εμπορίου από τις ΗΠΑ. Τα προσωρινά μέτρα σχεδιάστηκαν ως συνολική δασμολογική ποσόστωση. Αυτό σήμαινε ότι δασμοί 25% επί των εισαγωγών χάλυβα ισχύουν μόλις η ΕΕ υπερβεί τους σχετικά συντηρητικούς προκαθορισμένους όγκους εισαγωγών χάλυβα.

Τα αναθεωρημένα μέτρα διασφάλισης θα σημάνουν ότι ο όγκος των εισαγωγών ανά κατηγορία χάλυβα θα αυξηθεί μόλις κατά 5% ετησίως έως το 2021. Οι όγκοι των εισαγωγών θα καθοριστούν με βάση ένα μεικτό σύστημα δασμολογικών ποσοστώσεων ανά χώρα και παγκοσμίως.

«Είναι καλό ότι η Επιτροπή επέλεξε μια ετήσια αύξηση των όγκων εισαγωγής χάλυβα. Όμως το 5% είναι πολύ χαμηλό: αναμένουμε ότι η ζήτηση χάλυβα μόνο για υπεράκτια πάρκα θα αυξηθεί κατά 36% το 2019. Η αύξηση του κόστους θα επηρεάσει τους δεσμευτικούς στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, Τζάιλς Ντίκσον.

«Ο χάλυβας αποτελεί πάνω από το 50% του υλικού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ανεμογεννητριών. Οι δασμοί θα μπορούσαν να προσθέσουν 18% στο κόστος κατασκευής τους. Αυτό θα αντισταθμίσει τις μειώσεις κόστους που έχουμε επιτύχει τα τελευταία χρόνια, και η επίτευξη του στόχου της ΕΕ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030 θα κοστίσει περισσότερο στο κοινό από ό,τι είναι απαραίτητο. Αυτό θα θέσει επίσης τους Ευρωπαίους κατασκευαστές σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους Κινέζους ανταγωνιστές που προμηθεύονται εγχώριο χάλυβα σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Καλούμε την Επιτροπή να συμφωνήσει σε υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης από το προτεινόμενο 5%», πρόσθεσε ο Ντίκσον.

Πηγή: naftemporiki.gr

(Visited 133 times, 1 visits today)

Advertisement

Γραφτείτε στο newsletter μας: