Στην Ελλάδα, η κατανάλωση ενέργειας για τις οικιακές συσκευές, τον φωτισμό και τον κλιματισμό ανέρχεται στο 18% του συνολικού ενεργειακού ισοζυγίου. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι σημαντική παράμετρος στη διαμόρφωση της εθνικής ενεργειακής πολιτικής, η οποία περιλαμβάνει ως στόχο, μεταξύ άλλων και τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα από τον κτηριακό τομέα.
Τα κλιματιστικά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειαςκαι μάλιστα στις ώρες αιχμής και θα σας κοστίσουν ακριβά στη λειτουργία τους. Επί πλέον, ρυπαίνουν, αλλά και θερμαίνουν το περιβάλλον.
Παρακάτω παρουσιάζουμε εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να έχουμε δροσιά το καλοκαίρι χωρίς τη χρήση των κλιματιστικών.
Eco κλιματισμός… άνευ κλιματιστικών
- Τώρα το καλοκαίρι, κλείνουμε τα παντζούρια και κατεβάζουμε τις τέντες φεύγοντας το πρωί για τη δουλειά. Αντί τεντών, μπορούμε να τοποθετήσουμε μεταλλικά σκίαστρα (οριζόντια για τα νότια ανοίγματα, κατακόρυφα για τα ανατολικά και δυτικά), επιτυγχάνοντας μείωση της θερμοκρασίας έως και 11 βαθμούς Κελσίου.
- Αερίζουμε τα δωμάτια το βράδυ, οπότε η εξωτερική θερμοκρασία του αέρα είναι χαμηλότερη, για να απομακρύνουμε τη θερμότητα που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της μέρας.
- Προτιμάμε τους ανεμιστήρες οροφής αντί για τα ηλεκτρικά κλιματιστικά. Οι ανεμιστήρες δροσίζουν αποτελεσματικά τους εσωτερικούς χώρους, ρίχνοντας τη θερμοκρασία κατά 5-6 βαθμούς. Χρησιμοποιώντας τους επί 30 μέρες, εξοικονομούμε περίπου 60 ευρώ από τον λογαριασμό ρεύματος και μειώνουμε τις εκπομπές CO2 κατά 600 – 700 κιλά. Για να καλύψουμε δωμάτιο 25 – 30 τ.μ., χρειαζόμαστε ανεμιστήρα με πτερύγια μήκους 0,90 μ. (160 ευρώ), ενώ για δωμάτιο 50 τ.μ. προτείνονται πτερύγια 1,40 μ. (165 ευρώ).
Κλιματιστικά με eco ….νοημοσύνη
Σε κάθε περίπτωση (είτε έχουμε κλιματισμό, είτε όχι) οφείλουμε να προστατέψουμε το κτήριό μας από τον καλοκαιρινό ήλιο και την υπερβολική ζέστη. Έτσι, θα μειωθεί σημαντικά η ενέργεια που θα χρειαστεί να ξοδέψουμε για να δροσιστούμε.
- Επιλέγουμε κλιματιστικά και συστήματα θέρμανσης με υψηλή ενεργειακή απόδοση (τουλάχιστον ενεργειακής κατηγορίας Α).
- Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη όχι κάτω από τους 26-27ο.
- Είναι ανώφελο, ενεργοβόρο και ανθυγιεινό να προσπαθούμε να επιτύχουμε θερμοκρασίες βορείου πόλου τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Κάνουμε πλήρη συντήρηση των κλιματιστικών μας, συμπεριλαμβανομένης και της εξωτερικής μονάδας, κάθε 2-3 χρόνια. Καλό είναι να ελέγχουμε και το συνημίτονο (κατανάλωση αέργου ισχύος).
- Καθαρίζουμε κάθε μήνα τα φίλτρα του αέρα των συστημάτων κλιματιστικού.
- Ρυθμίζουμε την κατεύθυνση του αέρα στα κλιματιστικά προς τα κάτω, αφού ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος και κινείται με φυσικό τρόπο προς τα πάνω.
- Δεν τοποθετούμε πηγές θερμότητας κοντά στο κλιματιστικό διότι το επηρεάζουν με αποτέλεσμα να δουλεύει περισσότερο του κανονικού.
- Προσέχουμε ώστε ο ήλιος να μη χτυπά την εξωτερική μονάδα.
- Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε την κουζίνα όταν λειτουργεί το κλιματιστικό. Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, προτιμάμε να μαγειρεύουμε νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ.
Πηγή ert.gr
(Visited 581 times, 1 visits today)