Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το εξειδικευμένο σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του Συνεδρίου «Άνθρωπος – Κέλυφος – Μέλλον», την Τρίτη 26 Μαΐου στο auditorium του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Το σεμινάριο που οργανώθηκε από την Elval Colour και την ΕΤΕΜ, χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση κοινού, κυρίως από τον αρχιτεκτονικό χώρο, που ξεπέρασε τις 100 συμμετοχές.
Το αντικείμενο του σεμιναρίου ήταν:
• βαφικά συστήματα
• αεριζόμενες προσόψεις
Η θεματολογία του σεμιναρίου αναπτύχθηκε από τους ομιλητές:
• Γιάννη Αγγελή, Γενικό Διευθυντή, Elval Colour,
“Βαφικά Συστήματα και Αρχιτεκτονικές Εφαρμογές“
• Ευθύμιο Ζήζο, Project Manager, Elval Colour,
“Special Applications on Projects”
• Αθανάσιο Δεληγιάννη, Marketing Manager, ETEM,
“Νομοθεσία – Κτήρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης“
• Σταύρο Χαλούτση, Senior Product Manager, ΕΤΕΜ,
“Χρώματα“
• Χρήστο Ζάγκλη, Technical Expert, ΕΤΕΜ,
“Συστήματα Αεριζόμενων προσόψεων (VFS)“
• Μιχάλη Σκριβάνο, Technical Expert, ΕΤΕΜ,
“Υαλοπετάσματα – Σκίαση“
Στο σεμινάριο έγινε εκτενής ανάλυση και συζήτηση των βαφικών συστημάτων υγρών βαφών για το αλουμίνιο, με απώτερο στόχο τη βαθύτερη κατανόηση του ρόλου τους στα τελικά προϊόντα.
Επίσης, δόθηκε βαρύτητα στη διαδικασία επιλογής του σωστού βαφικού συστήματος και προδιαγραφής σε κάθε έργο.
Από τους κύριους στόχους των ομιλιών ήταν και η παρουσίαση του κελύφους, ως φορέα διαχείρισης της ενέργειας στο κτήριο, ο ρόλος της σκίασης, καθώς και των σύγχρονων υαλοπετασμάτων. Ειδική μνεία έγινε στις νέες μορφές σύγχρονης δόμησης και το κτιριακό κέλυφος, με τα συστήματα Αεριζόμενων προσόψεων (VFS) και στη δυνατότητα θερμικής προστασίας αλλά και αισθητικής αναβάθμισης, τόσο σε νέα κτήρια όσο και στα υπάρχοντα.
Εκτενής αναφορά έγινε και στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα κτήρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης, που είναι υποχρεωτική από το 2018 και το 2020 για τα νέα δημόσια και τα ιδιωτικά κτήρια αντίστοιχα, και τις πιθανές αλλαγές που θα επιφέρουν οι νέοι κανονισμοί στη σύγχρονη αρχιτεκτονική και δόμηση.
Στα συμπεράσματα έγινε σαφές ότι η Elval Colour και η ΕΤΕΜ είναι πρόθυμες να αφουγκραστούν τις ανάγκες των αρχιτεκτόνων μηχανικών και έχουν τη δυνατότητα, μέσα από τα προϊόντα τους και τις εξειδικευμένες γνώσεις που τους προσφέρουν, να συμβάλλουν στη δημιουργία ανταγωνιστικών του εξωτερικού έργων.
Εκφράστηκε επίσης, η επιθυμία επικοινωνίας με την πανεπιστημιακή κοινότητα, ώστε να βρεθούν τρόποι μετάδοσης της γνώσης και της χρήσης αυτών των υλικών στη σύγχρονη αρχιτεκτονική.