Ευρωπαϊκή στήριξη για τη δημιουργία νέου Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας για την ενίσχυση της έρευνας σε όλη την Ελλάδα

Ευρωπαϊκή στήριξη για τη δημιουργία νέου Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας για την ενίσχυση της έρευνας σε όλη την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει συμφωνήσει να παρέχει 180 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της δημιουργίας και της πρώτης λειτουργίας του νέου Ελληνικού Ιδρύματος για την Έρευνα και την Καινοτομία (ELIDEK).

Αυτό αντανακλά την επιτακτική ανάγκη για την αξιοποίηση των ελληνικών δυνάμεων στη βασική έρευνα και την καινοτομία και αντιπροσωπεύει την πρώτη ειδική υποστήριξη για τη βασική έρευνα στην Ελλάδα από μακροπρόθεσμο δανεισμό από Ευρωπαϊκό ίδρυμα.

Όταν τεθεί σε λειτουργία το Ίδρυμα θα διαχειρίζεται την αξιολόγηση και τη χρηματοδότηση των ερευνητικών έργων, των ακαδημαϊκών θέσεων και των επενδύσεων σε επιστημονικό εξοπλισμό. Αυτό θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση της έρευνας στην Ελλάδα και θα διασφαλίσει ότι μπορούν να δημιουργηθούν ερευνητικές θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες και φοιτητές διδακτορικού, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα έφευγαν από τη χώρα για να αναζητήσουν ευκαιρίες αλλού.

Αυτό το βασικό βήμα για τη δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας ανακοινώθηκε επίσημα σε τελετή υπογραφής στην Αθήνα στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλη την ελληνική ερευνητική κοινότητα. Συμβάσεις που επιβεβαιώνουν τη νέα στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Φωτάκης και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Jonathan Taylor.

Το νέο Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας θα είναι ένα δημόσιο επιστημονικό συμβούλιο που θα συσταθεί σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Το Ίδρυμα θα υποστηρίζεται από 240 εκατομμύρια ευρώ που θα παρέχουν το ελληνικό κράτος και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα στηρίξει την εθνική στρατηγική για την έρευνα και την καινοτομία συμβάλλοντας στην εθνική στρατηγική ανάπτυξης στην Ελλάδα. Αυτή η στήριξη συμπληρωματική της χορήγηση χρηματοδότησης από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς της ΕΕ και το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon 2020 της ΕΕ.

 

Πηγή http://www.eib.org/

(Visited 66 times, 1 visits today)

Διαφήμιση

Γραφτείτε στο newsletter μας: