Πράσινα δομικά υλικά – εναλλακτικές λύσεις για το τσιμέντο

Πράσινα δομικά υλικά – εναλλακτικές λύσεις για το τσιμέντο

Το τσιμέντο ή σκυρόδεμα, είναι ένα υλικό που κυριολεκτικά συγκρατεί τις πόλεις μας. Από τα σπίτια και τις πολυκατοικίες μέχρι τις γέφυρες και τα πεζοδρόμια, η σημασία αυτού του γκρι υλικού που βρίσκεται παντού στη σύγχρονη αστική ζωή, είναι αδιαμφισβήτητη.

Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από πράσινα δομικά υλικά που προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις για το τσιμέντο και έχουν πολύ μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Το Grasscrete είναι μία μέθοδος κατασκευής για δάπεδα, διαβάσεις πεζών, πεζοδρόμια και δρόμους φτιαγμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν ανοικτά μοτίβα που επιτρέπουν στο γρασίδι ή σε άλλες πρασινάδες να αναπτυχθούν. Ενώ αυτό παρέχει το πλεονέκτημα της μείωσης της χρήσης του τσιμέντου συνολικά, έχει επίσης και ένα άλλο σημαντικό προνόμιο – τη βελτιωμένη απορρόφηση των ομβρίων υδάτων και της αποχέτευσης.

Τα αχυρένια δέματα μας πηγαίνουν πολύ πίσω, στις ημέρες που τα σπίτια χτίζονταν από φυσικά, τοπικής προέλευσης υλικά. Τα αχυρένια δέματα χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν τους τοίχους ενός σπιτιού μέσα από ένα πλαίσιο, αντικαθιστώντας άλλα οικοδομικά υλικά, όπως το τσιμέντο, το ξύλο, ο γύψος, ο σοβάς, το fiberglass ή η πέτρα. Όταν είναι σωστά σφραγισμένα, τα δέματα από άχυρο παρέχουν φυσικά πολύ υψηλά επίπεδα μόνωσης για ζεστό ή κρύο κλίμα και είναι μία πολύ προσιτή αλλά και βιώσιμη λύση, καθώς το άχυρο είναι μία ταχεία ανανεώσιμη πηγή.

Το συμπιεσμένο χώμα είναι μια τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί από τον ανθρώπινο πολιτισμό για χιλιάδες χρόνια και μπορεί να αντέξει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα σύγχρονα κτίρια από συμπιεσμένο χώμα μπορεί να γίνουν ασφαλέστερα με τη χρήση ράβδων οπλισμού ή μπαμπού, ενώ τα μηχανικά τάμπερ μειώνουν την εργασία που απαιτείται για τη δημιουργία ενός ανθεκτικό τοίχους.

Το μπαμπού μπορεί να φαίνεται πολύ σύγχρονο, αλλά χρησιμοποιείται σαν οικοδομικό υλικό σε ορισμένες περιοχές του κόσμου εδώ και χιλιετίες. Αυτό που κάνει το μπαμπού ένα τόσο πολλά υποσχόμενο οικοδομικό υλικό για τα σύγχρονα κτίρια, είναι ο συνδυασμός της αντοχής του σε εφελκυσμό με το μικρό βάρος του και την ταχέως ανανεώσιμη φύση του. Το μπαμπού μπορεί να αντικαταστήσει ακριβά και βαριά εισαγόμενα υλικά και να παρέχει μια εναλλακτική λύση για το τσιμέντο, ειδικά σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές, σε ανοικοδομήσεις έπειτα από καταστροφή και σε χαμηλού εισοδήματος περιοχές με πρόσβαση σε μπαμπού τοπικής προέλευσης.

Οι ερευνητές δημιουργούν τσιμέντο που περιλαμβάνει ανακυκλωμένα πλαστικά και σκουπίδια, το οποίο όχι μόνο μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά μειώνει το βάρος και παρέχει μια νέα χρήση για τα πλαστικά απόβλητα.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα πράσινα δομικά υλικά διαβάστε όλο το άρθρο στο σύνδεσμο http://constructionclimatechallenge.com/2016/07/07/green-building-materials-that-are-alternatives-to-concrete/

 

Πηγή http://constructionclimatechallenge.com/

(Visited 1.603 times, 1 visits today)

Διαφήμιση

Γραφτείτε στο newsletter μας: