Ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό πλάνο με στόχο τη στροφή του δήμου Λαρισαίων προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας φαίνεται πως τρέχει με πολύ γοργά βήματα στη θεσσαλική πόλη. Πρόκειται για ένα πλέγμα επενδύσεων στις ΑΠΕ που οι περισσότερες αναμένονται να πάρουν σάρκα και οστά όχι στο μακρινό μέλλον, αλλά μέσα στο νέο έτος δίνοντας τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας για όλες τις ανάγκες του δήμου, ενώ στο μέλλον θα εξετασθεί και η δωρεάν ρευματοδότηση των ευπαθών ομάδων.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης παρουσιάζει αναλυτικά τα επενδυτικά έργα που θα τρέξουν το νέο έτος, σημειώνοντας πως «στόχος των επενδύσεων είναι ο δήμος Λαρισαίων να γίνει ενεργειακά αυτάρκης».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι επενδύσεις αυτές που έχουν ήδη μπει στα σκαριά, γίνονται σε στενή συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ξεκίνησαν από το γεγονός ότι κάθε χρόνο ο δήμος και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) ξοδεύουν μεγάλο κόστος (περίπου 5 εκατ ευρώ) για την αγορά ενέργειας.
Ποιες αναμένεται να είναι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ του δήμου το 2019
Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαρισαίων, ένα από τα επενδυτικά σχέδια που αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο 2019 είναι μεταξύ άλλων η δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής 500 KW που θα κατασκευάσει η ΔΕΥΑΛ προϋπολογισμού 500.000 ευρώ που στόχο θα έχει να καλύψει κατά 60% τις ενεργειακές ανάγκες της δημοτικής επιχείρησης.
Συγκεκριμένα, η επένδυση για την οποία ήδη έχει προκηρυχτεί ανοικτός μειοδοτικός διαγωνισμός αφορά τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής, που θα συνδεθεί στο δίκτυο Μέσης Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ κάνοντας χρήση του μηχανισμού εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού με στόχο την αντιμετώπιση του λειτουργικού κόστους της ΔΕΥΑΛ, αλλά και όλων των υπηρεσιών ύδρευσης στη χρήση γεωτρήσεων για την άντληση νερού.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι με την επένδυση αυτή θα αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στην κατανάλωση ρεύματος, αφού η πλειοψηφία των μονάδων της ΔΕΥΑΛ είναι ηλεκτροβόρες και τιμολογούνται μέσω του οικιακού τιμολογίου.
Δεύτερη επένδυση του δήμου σε ΑΠΕ που αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο 2019 – σύμφωνα με τον δήμαρχο – αφορά την εγκατάσταση σειράς φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος τουλάχιστον 200kW σε οροφές δημοτικών κτιρίων με στόχο η παραγόμενη ενέργεια να συμψηφίζεται με το ενεργειακό κόστος των δημοτικών υποδομών.
Σημειώνεται πως με την επένδυση αυτή που ήδη έχει υπάρξει συνεργασία με την Greenpeace, αναμένεται να εξεταστεί και η δυνατότητα πίστωσης της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά απευθείας σε μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος ευάλωτων νοικοκυριών του δήμου.
Μεταξύ άλλων μια βασική επένδυση που αναμένεται – σύμφωνα πάντα με τον κ. Καλογιάννη να ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στο νέο έτος αφορά τη δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοαερίου στον ΧΥΤΑ της Λάρισας με την αξιοποίηση των αποβλήτων στην κατεύθυνση της παραγωγής ενέργειας.
Επόμενα επενδυτικά σχέδια
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις παραπάνω δράσεις αναμένεται να μπει σε εφαρμογή σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα και μια νέα επενδυτική μονάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η οποία αφορά την αξιοποίηση της φυτικής και ζωικής βιομάζας και την παράγωγή ενέργειας και κάλυψη των αναγκών του δήμου.
Το επενδυτικό σχέδιο το οποίο θα έχει κόστος τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ αναμένεται να προχωρήσει σε συνεργασία του δήμου Λαρισαίων με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και η χρηματοδότηση θα προέρχεται αποκλειστικά από τον δήμο Λάρισας.
Σημειώνεται πως για το έργο αυτό ήδη αντιπροσωπεία του δήμου βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα στην Δανία, ώστε να μελετήσει από κοντά αντίστοιχες επενδύσεις όπου λειτουργούν μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, αλλά και να συνεργαστεί με εξειδικευμένους φορείς πάνω σε καλές πρακτικές.
Τέλος, στα σκαριά βρίσκεται και ένα πλάνο που αφορά την κατασκευή μιας ολοκληρωμένης «ενεργειακής κοινότητας» στα όρια του δήμου Λάρισας που θα προσδώσει νέα δεδομένα την ενεργειακή κάλυψη των αναγκών του δήμου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ (Ηλίας Σκυλλάκος)