Η Τήλος “βάζει πλώρη” για τις Zero Waste Cities

Η Τήλος “βάζει πλώρη” για τις Zero Waste Cities

Την πρόθεσή του να ενταχθεί στο πρόγραμμα Zero Waste Cities, ξεκινώντας τη συνεργασία του με το Mission Zero Waste Academy, το Zero Waste Europe, και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, με σκοπό να πιστοποιηθεί ως Δήμος Μηδενικών Αποβλήτων, ανακοίνωσε ο Δήμος Τήλου.

Σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη του προγράμματος Just Go Zero Tilos, μέσα από το οποίο το νησί, σε συνεργασία με την εταιρεία Polygreen, στοχεύει στη μείωση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, σημειώνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Ιούνιο 2021, με πόρους της εταιρείας Polygreen σε συνεργασία με τον δήμο του νησιού και την υποστήριξη της Περιφέρειας Ν. Δωδεκανήσου.

Σε σύντομο διάστημα, το νησί με την πόρτα-πόρτα συλλογή και με εφαρμογή διαλογής των βιοαπόβλητων, ανακυκλώσιμων υλικών και υπολειμμάτων, έχει καταφέρει την εκτροπή από την ταφή σε ποσοστό 100% και συνεπώς παύση λειτουργίας του ΧΥΤΑ, ενώ το ποσοστό ανακύκλωσης προσεγγίζει το 90%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός στόχος έως το 2030 είναι το 60% ΑΣΑ.

Τα υλικά που συλλέγονται χωρισμένα σε τρία διακριτά ρεύματα στην πηγή οδηγούνται στο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας, τις σύγχρονες εγκαταστάσεις διαλογής και διαχείρισης για περαιτέρω επεξεργασία. Εκεί, τα οργανικά απόβλητα, που αποτελούν το 1/3 των υλικών, μέσω κομποστοποίησης, μετατρέπονται σε λίπασμα και παραμένουν για τον εμπλουτισμό του εδάφους στο νησί. Τα ανακυκλώσιμα υλικά (που αγγίζουν το 57%), χωρίζονται σε 20 υποκατηγορίες, μεταξύ άλλων χαρτιού, πλαστικού, αλλά και κάψουλες καφέ και μπαταρίες. Το μικρό ποσοστό υπολείμματος, το οποίο έχει φτάσει και στο ελάχιστο του 10%, μετατρέπεται σε εναλλακτικό καύσιμο.

Σημειώνεται ότι η Τήλος αποτελεί το πρώτο νησί που πέτυχε τον στόχο των μηδενικών αποβλήτων, βάσει ευρωπαϊκών και διεθνών κριτηρίων.

Την ίδια στιγμή το νησί διατηρεί σημαντικό προβάδισμα στη συλλογή βιοαποβλήτων, η οποία γίνεται υποχρεωτική για όλους τους δήμους από τον Ιανουάριο του 2023, μαζί μια σειρά υποχρεώσεων των ΟΤΑ, όπως η χωριστή συλλογή και ανακύκλωση στις σχολικές μονάδες, η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και η δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Γραφτείτε στο newsletter μας: