Το “άπειρο” σε ένα κτίριο που αγαπάει το φως

Το “άπειρο” σε ένα κτίριο που αγαπάει το φως

Το Infinitus Plaza, η νέα κεντρική έδρα της Infinitus – μιας εταιρείας που ερευνά, κατασκευάζει και προωθεί παραδοσιακά κινεζικά φυτικά προϊόντα υγείας- άνοιξε στα τέλη του περασμένου έτους στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή Baiyun του Guangzhou της Κίνας.

Το οκταώροφο συγκρότημα ενσωματώνει μια σειρά από διαδρόμους σχεδιασμένους στο σχήμα του άπειρου για να ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία μεταξύ όλων των τμημάτων και να καλλιεργούν τη συνδεσιμότητα, τη δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με την Zaha Hadid Architects, την εταιρεία πίσω από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του έργου.

Εκτεινόμενο σε μια έκταση 185.643 τ.μ., το συγκρότημα περιλαμβάνει δύο κτίρια που διασυνδέονται σε πολλαπλά επίπεδα και περιλαμβάνουν ένα κέντρο εκμάθησης με συνεδριακό χώρο και εκθέματα, ερευνητικές εγκαταστάσεις, εργαστήρια αξιολόγησης ασφάλειας, χώρους γραφείων, γυμναστήριο και αίθουσες γυμναστικής και χώρους εστίασης και αγορών.

Επίσης, το συγκρότημα έχει σχεδιαστεί ως πύλη προς τη νέα κεντρική επιχειρηματική περιοχή της πόλης, η οποία είναι χτισμένη στη θέση του παροπλισμένου πλέον αεροδρομίου Baiyun.

Κάθε κτίριο είναι διατεταγμένο γύρω από ένα κεντρικό αίθριο και κήπους. Τα μονοπάτια για τρέξιμο και πεζοπορία στον τελευταίο όροφο, καθώς και οι άλλοι χώροι γυμναστικής, προάγουν την ατομική και γενική ευεξία.

Το κτίριο για το «άπειρο», κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα υλικά

Το συγκρότημα βρίσκεται σε ένα υγρό υποτροπικό κλίμα των μουσώνων και έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με πιστοποίηση Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Gold και την ισοδύναμη βαθμολογία τριών αστέρων του Προγράμματος Πράσινων Κτιρίων της Κίνας. Οι εκπομπές άνθρακα κατά τον κύκλο ζωής του υπολογίζονται στο 15,3% με 84,7% λειτουργικές εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες.

 

Για την κατασκευή του χρειάστηκαν περισσότεροι από 25.000 μετρικοί τόνοι ανακυκλωμένων υλικών, όπως χάλυβας, χαλκός, γυαλί, κράμα αλουμινίου, γύψος και ξύλο. Η σχεδιαστική ομάδα το πέτυχε αυτό μέσω της δομικής βελτιστοποίησης που μείωσε την ποσότητα σκυροδέματος που απαιτείται στο σχεδιασμό και αύξησε τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών.

Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, οι εξωτερικές βεράντες έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν σκίαση στο κτίριο, με το πλάτος τους να προσδιορίζεται μέσω μιας ετήσιας ανάλυσης ηλιακής ακτινοβολίας.

Σε συνδυασμό με τα εξωτερικά διάτρητα αλουμινένια πάνελ σκίασης και τους υαλοπίνακες διπλής μόνωσης και low-E, το φυσικό φως μπορεί να φτάνει σε όλο το κτίριο χωρίς να αυξάνει την θερμότητα και ελαχιστοποιώντας παράλληλα την κατανάλωση ενέργειας.

Το κτίριο περιλαμβάνει ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης που τροφοδοτείται από φωτοβολταϊκά πάνελ. Ως μέρος αυτού, ένα δίκτυο εκτοξευτών θα ψεκάζει σωματίδια συλλεγμένου βρόχινου νερού σε μια ημιδιαφανή στέγη με διπλή στρώση από μεμβράνη αιθυλενίου-τετραφθοροαιθυλενίου η οποία βρίσκεται πάνω από κάθε αίθριο. Αυτό θα διαχέει τη θερμότητα με τη διαδικασία της ψύξης μέσω εξάτμισης, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες.

Πιο αναλυτικά, ανάμεσα στις δύο μεμβράνες βρίσκεται μια κοιλότητα 60 εκατοστών γεμάτη με πεπιεσμένο αέρα. Όταν ο ήλιος θερμαίνει την εξωτερική επιφάνεια της μεμβράνης στους 35 βαθμούς Κελσίου, το σύστημα εκτοξευτών θα εμπλέκεται και θα ψεκάζει την επιφάνεια για 3-4 λεπτά κάθε μισή ώρα μέχρι να κρυώσει η επιφάνεια κατά 14 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που στη συνέχεια θα μειώσει τις εσωτερικές θερμοκρασίες κατά 5 βαθμούς.

Το σύστημα συλλογής, φιλτραρίσματος και επαναχρησιμοποίησης του βρόχινου νερού χρησιμοποιείται επίσης για την παροχή άρδευσης στο σύνολο της εγκατάστασης, ακόμα και στα πράσινα δώματα, που καλύπτουν το 49,36% της συνολικής επιφάνειας της στέγης του συγκροτήματος.

*Φωτογραφίες: Zaha Hadid Architects

(Visited 97 times, 4 visits today)

Γραφτείτε στο newsletter μας: