ΚΡΟΝΟΣ: Από το λαμπρό παρελθόν στο θαμπό μέλλον

ΚΡΟΝΟΣ: Από το λαμπρό παρελθόν στο θαμπό μέλλον

Το βιομηχανικό συγκρότημα Κρόνος κτίστηκε τη δεκαετία του 1920 από την Ανώνυμο Εταιρεία Οινοπνευματοποιίας ΚΡΟΝΟΣ στην Ελευσίνα. Αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα μεσοπολεμικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Δυστυχώς είναι ένα μνημείο σε κίνδυνο. Η MONUMENTA από το 2014, ύστερα από εκκλήσεις πολιτών, προσπαθεί για την προστασία του.

Στο πλαίσιο αυτό  οργανώνει την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της οδού Παλλάδος 21 (Πλατεία Ηρώων, Ψυρρή), μια εκδήλωση αφιερωμένη στον Κρόνο. Η εκδήλωση με τίτλο “ΚΡΟΝΟΣ. Από το λαμπρό παρελθόν στο θαμπό μέλλον” είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, γιατί επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων παρουσιάζουν μέσα από διαφορετικές οπτικές το εργοστάσιο.

Οι οκτώ εισηγητές: Λένα Αγγελοπούλου / αρχαιολόγος, Μαριλένα Βακαλοπούλου / πολιτισμολόγος, Γεωργία Δαλακούρα / σχεδιάστρια αρχαιοτήτων, Φώτης Ζήκος / ψυχολόγος, Χρήστος Λαμπρόπουλος / εκπαιδευτικός, Ελένη Μαρκοπούλου / εκπαιδευτικός, Χρύσα Μαρτίνη / αρχιτέκτων, Βαΐα Σερέτη / γλωσσολογία-λογοτεχνία θα παρουσιάσουν επτά θεματικές ενότητες:

  1. Εισαγωγή και  φωτογραφική αποτύπωση του κτηριακού συγκροτήματος και  του περιβάλλοντος χώρου.
  2. Ιστορία της βιομηχανίας Κρόνος.
  3. Ιστορία της εργασίας στη βιομηχανία Κρόνος.
  4. Παρουσίαση προφορικών μαρτυριών.
  5. Εισαγωγή στην αρχιτεκτονική των βιομηχανικών κτηρίων και αναφορά των δομικών υλικών του βιομηχανικού συνόλου Κρόνος.
  6. Ανάλυση της αρχιτεκτονικής αξίας των κτηρίων του Εργοστασίου και χαρακτηρισμός δύο κτηρίων της Βιομηχανίας ως διατηρητέων.
  7. Βασικές προϋποθέσεις για τη σωστή διατήρηση, ανάδειξη, επανάχρηση του εργοστασιακού συγκροτήματος και προτάσεις απόδοσης νέων χρήσεων.

Η ιστορία της ομάδας «ΚΡΟΝΟΣ»

Στο πλαίσιο της Πράξης «Ακαδημία Πλάτωνος – Η Πολιτεία και ο Πολίτης», Υποέργο «Εκπαίδευση Ενηλίκων», Δράση «Εξειδικευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Απόφοιτους Ανώτατης Εκπαίδευσης», διοργανώθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κύκλος Εκπαιδευτικού Προγράμματος με θέμα τη Βιομηχανική Αρχαιολογία. Η Ομάδα συγκροτήθηκε προκειμένου να μελετήσει και παρουσιάσει στο πλαίσιο του μαθήματος τη Βιομηχανική Επιχείρηση «Κρόνος» στην Ελευσίνα.

Η μελέτη αυτή έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα, ο οποίος απορρέει από την ανάγκη να ερευνηθούν όλες οι πιθανές αλληλεξαρτήσεις στο χώρο και το χρόνο. Κατεβλήθη δε προσπάθεια να εντοπιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες πηγές τεκμηρίωσης, γραπτές και προφορικές.

(Visited 415 times, 1 visits today)

Διαφήμιση

Γραφτείτε στο newsletter μας: