Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη δίδυμη πρόκληση το 2021 – την ανάκαμψη από την πανδημία του κορoνοϊού και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από την κλιματική κρίση, πρέπει να μειώσουμε κατά το ήμισυ τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τα επόμενα δέκα χρόνια και να τις μηδενίσουμε έως το 2050. Γνωρίζουμε πού πρέπει να πάμε, αλλά ο δρόμος δεν είναι εύκολος.
Τα σπίτια μας και γενικότερα οι κτιριακές υποδομές, μπορούν να διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στο όραμα για μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα, καθώς τα κτίρια παράγουν περίπου το 19% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μόνο μέσω της λειτουργίας τους. Εάν κάνουμε ένα απλό μαθηματικό υπολογισμό των μειώσεων που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου του 2050, είναι σαφές ότι πρέπει να υιοθετήσουμε ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων σε ένα μεγάλο αριθμό κτιρίων. Πρασίνισμα λίγων κτιρίων κάθε χρόνο δεν αρκεί.
Ωστόσο, αυτό το όραμα λείπει σήμερα στον κατασκευαστικό κλάδο. Υπάρχουν πολλά καλά μεμονωμένα παραδείγματα «πράσινων κτιρίων» (εξάλλου, οι ιδέες και η τεχνολογία δεν είναι νέες) αλλά δεν υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός τέτοιων κτιρίων. Από πολλές απόψεις, τα πράσινα κτίρια εξακολουθούν να θεωρούνται «πολυτέλεια». Για να γίνει πραγματικά αισθητή η αλλαγή, κάθε κτίριο σε αυτόν τον πλανήτη πρέπει να είναι πράσινο, ανεξάρτητα από την ηλικία, τον τύπο, τον προϋπολογισμό ή την τοποθεσία του.
Είναι αυτό δυνατό; Η απάντηση είναι ναι.
Για να εφαρμόσουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα την πράσινη ιδέα σε κτίρια, απαιτείται η διαδικασία σχεδιασμού κτιρίων χαμηλού και θετικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, να είναι απλή και προσβάσιμη από όλους. Προσθέτοντας πολυπλοκότητα στην προσπάθεια για μείωση των ρύπων είναι ένα περιττό εμπόδιο που θα κάνει την προσπάθεια μας πιο δύσκολη.
Εδώ μπαίνει η εφαρμογή EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies), η οποία δημιουργήθηκε από το IFC, χρημαδοτοτικό βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας, για να μεταμορφώσει το παγκόσμιο δομημένο περιβάλλον. Η εφαρμογή είναι ένας μοναδικός συνδυασμός, ενός εργαλείου ελεύθερου λογισμικού, ενός πλαισίου προτύπων αποδοτικότητας και ενός συστήματος πιστοποίησης πράσινων κτιρίων και έχει συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια για την οικοδόμηση και αναβάθμιση πράσινων κτιρίων διεθνώς.
Η ελεύθερα διαθέσιμη εφαρμογή EDGE επιτρέπει σε οποιονδήποτε σε όλο τον κόσμο να κατανοήσει το προφίλ απόδοσης του κτιρίου ή ενός χαρτοφυλακίου κτιρίων που τον ενδιαφέρει, σε σύγκριση με μια τοπική βάση αναφοράς. Η τοπική βάση αναφοράς υπολογίζεται με βάση τους τοπικούς κανονισμούς κτιρίων, τις κλιματολογικές συνθήκες, το τυπικό κόστος οργανισμών κοινής ωφέλειας, καθώς και τα πρότυπα του τοπικού τμήματος της αγοράς και είναι διαθέσιμη για κάθε χώρα του κόσμου. Αυτό δημιουργεί μια συγκρίσιμη διεθνή βάση μέτρησης για τη μείωση των εκπομπών, η οποία λαμβάνει επίσης υπόψη τις τοπικές συνθήκες.
Η εφαρμογή EDGE περιλαμβάνει επίσης μια λίστα με μέτρα αποδοτικότητας που ανοίγουν το δρόμο για κτίρια με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Οι χρήστες μπορούν να κατανοήσουν τι είναι δυνατό για το σχεδιασμό νέων κτιρίων ή την αναβάθμιση και την ανακαίνιση υφιστάμενων, και να κατανοήσουν τις επιπτώσεις κάθε απόφασής τους σε εκπομπές ρύπων και σε κόστος. Αυτό γίνεται ένας μετρήσιμος οδικός χάρτης για τη μείωση των εκπομπών κάθε κτιρίου με συγκεκριμένα βήματα εξοικονόμησης ενέργειας από τη λειτουργία του κτιρίου και συνακόλουθα της οικονομικής ωφέλειας που επιφέρει αυτή η εξοικονόμηση.
Η ελεύθερη πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό δεδομένων από πολλές χώρες και η δυνατότητα συγκρίσεων, μέσω της εφαρμογής EDGE, αλλάζει πραγματικά τους όρους του παιχνιδιού. Σημαίνει ότι όλοι μπορούν να αρχίσουν να εφαρμόζουν τις αρχές του πράσινου κτιρίου, ανεξάρτητα από τους πόρους που διαθέτουν. Καθώς προσβλέπουμε στην ανάκαμψη από την παγκόσμια πανδημία, το «πράσινισμα» κάθε κτιρίου πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Αποτελεί βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αποτελεί ευκαιρία δημιουργίας πράσινων θέσεων εργασίας και επηρεάζει θετικά το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε.
Και για πρώτη φορά, το όραμα για πρασίνισμα κάθε κτιρίου σε αυτόν τον πλανήτη είναι πραγματικά εφικτό να υλοποιηθεί.
Η Ελένη Πολυχρονιάδου είναι συνιδρυτής και εμπορικός διευθυντής της Sintali, μιας εταιρείας που ποσοτικοποιεί και επαληθεύει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αποφάσεων και βοηθά τους οργανισμούς να χαρτογραφήσουν το δρόμο προς τις μηδενικές εκπομπές ρύπων. Η Sintali συνεργάζεται με την SGS για να ενεργήσει ως παγκόσμιος συνεργάτης πιστοποίησης για το πρόγραμμα οικοδόμησης πράσινων κτιρίων EDGE του IFC. Στον ρόλο της, η Ελένη ηγείται του εμπορικού τμήματος της εταιρίας και καθοδηγεί δραστηριότητες ανάπτυξης σε επιχειρήσεις για να βοηθήσει την αγορά EDGE να αναπτυχθεί διεθνώς. Πριν από τη Sintali, η Ελένη εργάστηκε στο thinkstep (τώρα Sphera), μια εταιρεία συμβούλων και λογισμικού αειφορίας, όπου ήταν επικεφαλής των πωλήσεων και του μάρκετινγκ για το Ηνωμένο Βασίλειο και διαχειρίστηκε το πρόγραμμα πιστοποίησης EDGE. Η Ελένη είναι εκπαιδευμένος ηγέτης κλιματικής πραγματικότητας (Climate Reality Leader) και Global Shaper στο London Hub.