Νέο «Εξοικονομώ κατ’οίκον» για 20.000 νοικοκυριά – Πότε προκηρύσσεται

Νέο «Εξοικονομώ κατ’οίκον» για 20.000 νοικοκυριά – Πότε προκηρύσσεται

Στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» που προτίθεται να προκηρύξει το ΥΠΕΝ, τον επόμενο μάλιστα μήνα, στη μεταμνημονιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις θεσμικές αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση στον κλάδο της εξόρυξης εστίασε την ομιλία του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στην εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου «Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και διεθνείς προκλήσεις».

Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι σήμερα έχουν αρθεί τα βασικά αίτια που δημιούργησαν την κρίση και ότι όλη η συζήτηση πλέον γίνεται για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα μετά τα Μνημόνια. Η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης διαμορφώνεται με βάση τρεις πυλώνες:

  • εξωστρέφεια της οικονομίας,
  • δημιουργία αλυσίδων προστιθέμενης αξίας στο εσωτερικό,
  • παραγωγική οικονομία στο επίκεντρο.

Η αναπτυξιακή αυτή στρατηγική έχει σαφές κοινωνικό πρόσημο, καθώς υλοποιείται με μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και στήριξης της εργασίας. Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, σημείωσε ότι κερδίζεται η μάχη των δίδυμων ελλειμμάτων και αμβλύνονται οι ανισορροπίες που κληροδότησε η κρίση.

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε λόγο για τις αλλαγές που έχουν γίνει σε θεσμικό επίπεδο και διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της εξόρυξης:

  • ψηφίστηκε ο νέος λατομικός νόμος, που εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο και δημιουργεί ένα φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον,
  • προχωρά η εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ορυκτές πρώτες ύλες από το ανάδοχο μελετητικό σχήμα, στο πλαίσιο σημαντικών αλλαγών στη χωροταξία,
  • για πρώτη φορά στα χρονικά η χώρα διαθέτει μακρόπνοο ενεργειακό σχεδιασμό – το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ),
  • υλοποιούνται μεταρρυθμιστικές τομές και συνδυασμένες δράσεις για τη στήριξη της ενεργοβόρας βιομηχανίας, προκειμένου να περιοριστεί το ενεργειακό κόστος.

Μιλώντας για τον ενεργειακό μετασχηματισμό, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στον στόχο για αύξηση των ΑΠΕ στο 32,5% της τελικής κατανάλωσης, που σημαίνει διπλασιασμό σχεδόν στο 57% της παραγωγής. Αναφέρθηκε, επίσης, στον περιορισμό του λιγνίτη και τον μεταβατικό ρόλο της χρήσης φυσικού αερίου.

Στον ενεργειακό τομέα ο πιο φιλόδοξος στόχος παραμένει η εξοικονόμηση ενέργειας, που προβλέπεται σε 32% την επόμενη δεκαετία. Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι αυτό σημαίνει 1,5% εξοικονόμηση ενέργειας ετησίως, με αλλαγές σε μια σειρά κλάδων, όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία, οι μεταφορές και η ηλεκτροκίνηση και, τέλος, η κατοικία. Η επίτευξη δε του παραπάνω στόχου ισοδυναμεί με ένα πρόγραμμα «Εξοικονομώ-ΙΙ» ετησίως, που αφορά 50.000 σπίτια.

Σε αυτό το σημείο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που θα αφορά 20.000 νοικοκυριά. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «έχουμε βρει τους πόρους και θα προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση». Στο ίδιο ζήτημα της εξοικονόμησης, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι τα δημόσια κτίρια θα βρεθούν στο επίκεντρο των μεγάλων αλλαγών, καθώς ετοιμάζεται ένα μεγάλο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση αυτών.

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας ο κ. Σταθάκης εστίασε στην παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας και την εφαρμογή του νέου σχήματος ΕΤΜΕΑΡ το 2019. Αναφέρθηκε, επίσης, στις προβλέψεις του ΕΣΕΚ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τον νέο θεσμό του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όπου με τη δημιουργία προθεσμιακής αγοράς θα υπάρχει η δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων μεταξύ βιομηχανίας και παραγωγών ηλεκτρισμού, για τη συνδιαμόρφωση της τάσης των τιμών αλλά και του ενεργειακού μείγματος που θα χρησιμοποιείται.

Κλείνοντας ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι το μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να προσαρμόζεται συνεχώς και να καινοτομεί, με επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και την αποδοχή των αλλαγών που επιφέρει η αυξανόμενη ψηφιοποίηση και η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ σημείωσε ότι ο εξορυκτικός κλάδος είναι ισχυρά τοποθετημένος ώστε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού σχεδίου της χωράς.

Πηγή: greenagenda.gr

(Visited 297 times, 1 visits today)

Γραφτείτε στο newsletter μας: