Νέοι φιλικοί στο περιβάλλον τρόποι παραγωγής ενέργειας & καλλιέργειας μέσω της φωτοσύνθεσης

Νέοι φιλικοί στο περιβάλλον τρόποι παραγωγής ενέργειας & καλλιέργειας μέσω της φωτοσύνθεσης

Η κεφαλαιώδους σημασίας για τους φυτικούς οργανισμούς βιοχημική διαδικασία της φωτοσύνθεσης κατά την οποία τα πράσινα φυτά και ορισμένοι άλλοι οργανισμοί μετασχηματίζουν τη φωτεινή ενέργεια σε χημική αποτελεί διαχρονικό αντικείμενο επιστημονικής έρευνας. Έχουν αποκαλυφθεί σε μεγάλο βαθμό οι μηχανισμοί της φωτοσύνθεσης αλλά όπως αποδεικνύεται συνεχίζει να κρύβει αρκετά ακόμη μυστικά.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature», η διαδικασία της φωτοσύνθεσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους παραγωγής ενέργειας. Μια διεθνής ομάδα αποτελούμενη από φυσικούς, χημικούς και βιολόγους, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, μελέτησε τα πρώτα στάδια της φωτοσύνθεσης και ανακάλυψε νέους τρόπους εξαγωγής ενέργειας από τη διαδικασία αυτή, ένα εύρημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέους τρόπους παραγωγής καθαρών καυσίμων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Χρησιμοποιώντας εξαιρετικά γρήγορες φασματοσκοπικές τεχνικές για τη μελέτη της κίνησης της ενέργειας, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι χημικές ουσίες που μπορούν να εξάγουν ηλεκτρόνια από τις υπεύθυνες για τη φωτοσύνθεση μοριακές δομές, κάνουν τη διαδικασία αυτή στα αρχικά στάδια και όχι πολύ αργότερα, όπως υπήρχε η πεποίθηση προηγουμένως. Οι ερευνητές λένε ότι η δυνατότητα εξαγωγής φορτίων σε προγενέστερο στάδιο της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, θα μπορούσε να κάνει τη διαδικασία πιο αποτελεσματική κατά το χειρισμό των διαδρομών της φωτοσύνθεσης για την παραγωγή καθαρών καυσίμων από τον Ήλιο. Επιπλέον, η ικανότητα ρύθμισης της φωτοσύνθεσης θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι καλλιέργειες θα μπορούσαν να γίνουν πιο ικανές να ανέχονται το έντονο ηλιακό φως.

«Δεδομένου ότι τα ηλεκτρόνια από τη φωτοσύνθεση διασπείρονται σε ολόκληρο το σύστημα, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά», λέει η Λόρα Γουέι, μία από τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης, από το Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου, η οποία τώρα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Τουρκού, στη Φιλανδία. «Το γεγονός ότι δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε αυτό το μονοπάτι είναι συναρπαστικό, γιατί θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε για την εξαγωγή περισσότερης ενέργειας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», προσθέτει.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 149 times, 1 visits today)

Advertisement

Γραφτείτε στο newsletter μας: